Csecsemőgondozási díj változás 2021 júliusától

2021. július 1-től változik a gyermekek utáni ellátások közül a csecsemőgondozási díj (CSED) mértéke. Erről még 2020-ban döntött az Országgyűlés, azonban most lépett hatályba (2020. évi CXXXIV. törvény)

A gyermek születésétől (illetve a várható születési időpont előtti 28-ik naptól) kapható támogatás legfeljebb 168 napig jár és 2021. június 30-áig a korábbi kereset alapján, annak 70%-át tette ki. Ugyan az ellátásból járulékokat nem, csak személyi jövedelemadót vontak, viszont belátható, hogy ebben az esetben is volt jövedelem kiesés, így a pénztár B2-es szolgáltatása erre az esetre is kérhető volt.

2021.07.01-től viszont a korábbi kereset 100%-át teszi ki a CSED, ami miatt nincs kieső jövedelem, amit a pénztár támogathatna. Ez nem csak az új csecsemőgondozási díjak mértékének meghatározását befolyásolja, hanem automatikusan az eddigi ellátás összegét is megemeli az év második felében. 120 napos benyújtási lehetőség miatt olyan CSED kifizetések még történhetnek a soron következő hónapokban, amik érintenek július előtti időszakot is, viszont az év vége felé közeledve és a következő években a a pénztár B2-es szolgáltatása kizárólag GYED esetén lesz adható.

Megszakítás