Shakespeare-i idők, avagy Hamlet dilemmája – Pénzpiaci összefoglaló 2021. III. negyedév

Nagy tétben mernénk arra fogadni, hogy a mostani időszak nemcsak a járványkezelés nagy könyvébe fog bekerülni, de komoly fejezetet fognak neki szentelni a tőkepiacok enciklopédiájában is. Shakespeare óta tudjuk, hogy az ember eredendő problémája, hogy tele van kétellyel, dilemmával, s nagy elbizonytalanodásunkban így időről-időre újra rácsodálkozunk a világunk dolgaira. Bár az inflációs félelmek erősödése tankönyvi példák szerint alapvetően nem jó ómen a részvénypiacok számára, most köszönik szépen, fittyet sem hánynak rá, s új csúcsokról újabb csúcsokra törnek. Lufi vagy nem lufi? – adódik joggal a hamleti kérdés. A jegybankok annyi pénzt nyomtak ugyanis a pénzügyi rendszerekbe az elmúlt időszakban – elkerülendő (vagy elleplezendő?) a problémákat -, hogy a kereslet-kínálati függvény mentén teljesen helyénvaló, hogy a piacokat figyelve most a Piramis zenekar örök slágere visszhangzik a fülünkben: „Szállj, szállj, szállj fel magasra…”.

Ennek ellenpéldájaként az állampapírpiacon továbbra is tart a mélyrepülés, a hozamszint emelkedése a meglévő papírokat leértékeli. Ugyan ezek jóval biztonságosabbak, mint a korábban emlegetett részvények, azonban a folyamatos értékelés miatt ezeken is tud veszteség keletkezni. A mostani évben is ezt látjuk és mivel a nyugdíjpénztári portfóliók többségében a hosszútávú megtakarítás miatt állampapír túlsúlyosak, ezért ez erősen rontja a részvénypiacokon elért nyereséget.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

Az állampapírpiac (a portfóliók nagyobb részét kitevő vagyonelem) év eleje óta 3-4%-ot meghaladó leértékelődést szenvedett el, a fentebb leírt folyamtok hatására. Csupán a rövid, éven belüli szegmens tudta mentesíteni magát ez alól, lévén, ebben a futamidőtartományban időről, időre lejárnak a befektetések a kialakult nyomott, alig 0% feletti hozamszinten. A BUX index június végétől újabb 10%-ot emelkedett, így egész évben 20%-ot meghaladóan teljesített ezidáig:

A BUX index a régiós részvényekkel együtt valamelyest jobban teljesít az nyugat-európai vagy amerikai indexekhez képest:

A forint árfolyama a második negyedévben komoly erősödésen van túl, a jegybank kamatemelést előrevetítő kommunikációjának is köszönhetően, ez az erősödés az EURO-nál kitartott, viszont a dollár esetében visszagyengült a 300 Ft/USD körüli szintre:

A hazai fizetőeszköz erősödése az EURO-hoz értelemszerűen mérsékeli valamelyest a kereszt devizákban denominált eszközök tárgyidőszaki forintban számolt teljesítményét, míg az USD-ban denominált MSCI indexen érdemben nem változtat:

Idehaza a meghatározó részvények mindegyike legalább 10%-ot erősödött, kiemelkedik az OTP, ami májustól elszakadt társaitól és jelenleg 33%-kal magasabb árfolyamon áll, mint év elején:

Harmadik negyedév végéhez közeledve kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat az utolsó 3 hónap. A jegybanki kamatemelések a meglévő állampapírokra negatívan hatnak, viszont hosszabb távon magasabb kamatot vetítenek előre. A modern monetáris elmélet gyakorlatba ültetése pedig tovább fűtheti a részvénypiacokat vagy fújhatja a már így is szép nagyra nőtt luftballont.

Megszakítás