2021. évi adójóváírás 2.0 verzió

A politikai boszorkánykonyhákból terjengő illatok arra engednek következtetni, hogy választási év közeledik. Az igéret dömping egyik elemeként immár kőbe van vésve – ha nem is gránitszilárdsággal, hiszen a vészhelyzetre való tekintettel most nem érdekes, hogy adójogszabályokat nem illik a folyó évben kvázi visszamenőlegesen módosítani –, hogy a gyermeket nevelők a fizetendő adójukat jövő év februárjában visszakapják az átlagbér erejéig. Ezügyben az is egyértelműsödött immár, hogy átlagbéren a 2020. decemberi KSH szerinti átlagbért kell érteni, azaz praktikusan 12 (hó) x 449 eFt-ot, aminek a 15%-a ezer forintra kerekítve 809.000 Ft. Az érintetti körnek 2021-ben ezen összegig „törlődik” kvázi az ezévi adója, s visszakapja azt. Részletes szabályok megatálhatóak a NAV honlapján.

Nulla adókötelezettség mellett – s itt jön önkéntes pénztárként a mi mellékszereplői érintettségünk – értelemszerűen nincs mit adójóváírásként visszatéríteni az adóalanynak, azaz nem jár az idei pénztári befizetés után adójóváírás a tagnak. Akiknek nagyobb a jövedelme, pontosabban ezt meghaladó az adófizetési kötelezettsége, ők természetesen élhetnek a megfizetendő adójuk erejéig a pénztári befizetések utáni 20%-os adójóváírási lehetőséggel ugyanúgy, mint korábban, de nyilván a pénztártagok egy része is érintett e témában.

Az egészség- és önsegélyező pénztárunkban sok ügyfelünk a gyermeknevelési kiadásaival összefüggésben vált egyáltalán pénztártaggá, az ezen jogcímeken (úgymint várandósági ellátás, születési támogatás, beiskolázási támogatás, GYES, GYED kiegészítés) igényelhető szolgáltatásokra használja fel az alapvetően a befizetései után érvényesíthető 20%-os adójóváírás végett fenntartott pénztári megtakarítását. Őket adott esetben most kellemetlenül érinti, hogy az idei befizetésüknek esetleg nem lesz adójóváírási vonzata. Cserébe persze kapnak egy ennél nagyobb „juttatást”, de az igazsághoz ez is hozzátartozik.

Amiért fontosnak tartottuk, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba – ha már a gasztronómiánál kötöttünk ki – az az, hogy ezen fejlemények az idén az év végéig még befizetni szánt összegek szempontjából is relevánsak, azaz a most pénztári tagságot létesítők, illetve a befizetésüket az év hátralévő időszakára tervezni szándékozók mindezek ismeretében illetve tudatában tervezzék az ezirányú döntésüket. Egyébiránt az is egy jó stratégia lehet majd, ha valaki épp a visszakapott összegből finanszírozza meg a 2022. évi adójóváírási lehetőség kihasználását biztosító jövő évi pénztári befizetését. Az érintetti körbe nem tartozók (gyermeket nem nevelők) esetében fentiek értelemszerűen nem bírnak jelentőséggel.

A magunk lehetőségével annyival tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a befizetések adójóváírás hiányában is megtérüljenek a tagságunk érintett része számára az az, hogy igyekszünk tisztes hozameredményt elérni, ami az év eddigi időszakában kifejezetten sikerült is. S, ami a jövőt illeti – gondolunk itt a napvilágot látott intézkedések költségvetésre gyakorolt kihatásaira –, merjük remélni, hogy a főzőiskola következő menüje majd valamikor 2022-ben a választások után nem a feketelevessel fog kezdődni.

Megszakítás