Angolosan távozni? – 2019. I. negyedéves összefoglaló

 

Látva a Brexit eddigi folyamatát, talán nem ok nélkül merül fel bennünk egy jó kis epizód Mr. Bean-től. Erre aztán lehet mindent mondani, csak éppen azt nem, hogy angolosan távoznának. Ez az eddig komédiába hajló történet – ami reméljük, hogy a végén nem fordul tragédiába – mindenesetre azt mutatja, hogy a politika sokszor komoly huncutságokra képes a valós vagy vélt érdekekért. Az angolok viselkedése jó lecke lehet azoknak is, akik bőszen hangoztatják az Európán kívül is van élet frázisát. Persze hogy van, csak nem mindegy, hogy milyen. A pénzpiacokat láthatóan hidegen hagyta a korábban vészjóslóan emlegetett rendezetlen kilépés lehetőségének az erősödése, a végén majd úgyis minden megoldódik hangulat alakult ki, amit a legújabb fejlemények végülis visszaigazoltak. Vagy majd meglátjuk…

Az első negyedév a piacok erősödését mutatja – állapíthatjuk ezt meg 2 nappal a Brexit eredeti dátuma előtt. A tavalyi évben megfigyelhető piaci korrekció után ez biztatólag hathat, de azért nem árt hosszabb távon előre tekinteni, a jövő évre a recesszió beköszöntét jósolják egyre több szakértői műhelyben.

A tavalyi évi pénztári szektorális hozamadatok március közepén kerültek publikálásra, azok elérhetők az MNB oldaláról ide kattintva. A szektor adatait látva nincs miért szégyenkeznünk, noha minket is frusztrált némileg az elért eredmény.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve így festenek:

Az RMAX teljesítménye nem sokat változott, de amíg az alapkamat nem emelkedik, attól a mértéktől jelentősen nem fog eltértni. A MAX és CMAX egyaránt 2% körül áll, míg a BUX index pedig 7%-os pluszt mutat az év elejéhez mérten.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek szintén megtáltosodtak. A magyar és közép-európai részvények 5-7%-os eredményen állnak, addig a fejlett részvénypapír piacok 10% fölött tartanak. Hazai fizetőeszközben kifejezve – mivel nagy mozgás nem volt az árfolyamban – a külföldi indexek teljesítménye hasonló képet mutat, mint a saját devizájukban:

A forint árfolyama az euróhoz képest év elején erősödésnek indult, aminek a lendülete az utóbbi napokban megtört. A dollár hasonlóan, ám kisebb mértékben ugyanezt az utat járta be:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai többnyire erősödtek, ez alól a Richter kivételt képez. Az OTP 15%-os teljesítménye kiemelkedik, a többi fő részvény a BUX szerinti eredményt hozta:

Ha a hátralévő néhány napban nem történik jelentős változás, akkor az első negyedévi eredménnyel alapvetően elégedettek lehetünk, a magasabb kockázatvállalás újfent kifizetődő volt, mondhatni a dolgok visszatértek a normál kerékvágásba. Hogy ez a lendület az év egészében is kitartana, abban azért nem vagyunk meggyőződve.

Megszakítás