A Pmt. aktualitásai

Sokan csak most szembesülnek vele, holott az Európai Unió 4. pénzmosásról szóló irányelvének átültetése részeként Magyarország által is elfogadott „a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról” szóló 2017. évi LIII. törvény (ún. Pmt.) már 2017. június 26-a óta hatályos. Ami az ebbéli feladatokat aktuaálissá teszi az az, hogy a pénzügyi szolgáltatók illetve az Ügyfeleik 2 év „türelmi időt” kaptak az ezügyben elvégzendő ún. ügyfélazonosítási kötelezettség elvégzésére, azaz napokon belül lejár ez a türelmi idő.

Amennyiben egy banki ügyfélkapcsolat esetében nem történik ez meg, úgy az átutalási megbízások visszautasításra kerülnek, s különösen kellemetlen lehet ez egy határidős átutalási megbízás, vagy egy bankkártyás fizetési tranzakció eszközlésekor.

A pénztári szektorra (beleértve ebbe a nyugdíjpénztárakat, önsegélyező- és egészség pénztárakat) is érvényes ez azzal, hogy esetünkben már ezideig is megköveteltük a tagkjainknak történő kifizetések teljesítése feltételeként a hivatkozott jogszabály által előírt ügyfélazonosítás megtörténtét. Így ezügyben már 2017. őszén és azóta is több körben megkerestük ügyfeleinket, hogy legyenek szívesek az azonosításra kialakított nyomtatványunk szerinti adattartalomról nyilatkozatot tenni és a feltüntetett adatok valódiságtartalmát az azonosító okmányok másolatával alátámasztani. A 2017. és 2018. évről kiküldött számlaértesítőink ennek megtörténte tényét vagy hiányát tartalmazzák is az egyéb tájékoztató adatok között. Az elmúlt két évben már csak az új Pmt. szerint azonosított ügyfelek részére teljesítettünk kifizetést.

Az eljárásrendünkben tehát a közelgő határidő beköszönte nem jelent változást, az eddigi gyakorlatunk szerint követeljük meg Ügyfeleinktől a pénzügyi kifizetési tranzakció indításához az ügyfélátvilágítás/azonosítás meglétét. Az ehhez szükséges nyomtatványunk letölthető a honlapunkról is (közvetlenük innen), továbbá azonosítási procedúra tekintetében az üzleti nyitvatartási időben állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Megszakítás