Nyuszi, talán beteg vagy? – Pénzpiaci összefoglaló 2021.I. negyedév

A tavalyi húsvétra megvett csokinyuszik szavatossága már rég lejárt, de úgy fest, idén megspórolhatjuk a húsvéti ezirányú kiadásainkat. Se locsolóvers, se hímestojás. Lesz mit visszahozni a hagyományőrzőknek. Mindent a COVID-helyzet határoz meg, s nem hogy a nyitáshoz nem kerültünk közelebb, de egyre szomorúbb számok szerepelnek a vírusstatisztikákban. A remény persze él, hogy hamarosan túl leszünk ezen az egészen és visszatérünk a megszokott kerékvágásba, de erre egyelőre még várnunk kell. Addig mard a maszk, marad a távolságtartás, mard a kölnivíz a locsolóban.

A piacok persze előrébb tekintenek, a tavaly év végi vakcinahírek hatására magukra is találtak, azonban amíg a járványhelyzet nem szűnik meg, addig bármikor a kifáradás jelei jelenhetnek meg ismételten a kereskedésben. A szakértők véleménye szerint egyébként az elhalasztott pénzköltés nagy felpattanást fog okozni a piacokon, amikor végre beindulhat a turizmus, a vásárlások, a fogyasztás. Ez az árak emelkedésében is meglátszik majd, aminek a jelei már most is mutatkoznak, s vélhetően ez lesz a következő nagy feladvány a jegybankoknak, az infláció kezelése a végtelenre duzzadt adóssághegyek mellett. Nem egy könnyű feladvány, szurkolunk nekik, hogy megoldják.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

Állampapírpiac (a portfóliók nagyobb részét kitevő vagyonelem) év eleje óta -2% százalék körül áll, csak a rövid lejáratú állampapírok vannak 0% közelében. A BUX index 2-6% között mozgott, jelenleg 5%-on várja a hónap végét:

Tavalyi év végén az Egyesül Államok részvénypiaca emelkedett a legnagyobb mértékben, idén év elején inkább az európai piac talált magára. Régiónk és hazánk is 4-5% között mozog:

A forint árfolyama euróban (mely év végén igen magas volt) érdemben nem változott, a forintunk viszont 4%-ot gyengült a dollárhoz képest. Tavalyi évben (9%-os Ft gyengülés EURO-val szemben) ennek ellenkezője történt, vagyis itt az USD követi az EURO-t:

A hazai fizetőeszköz gyengülése az USA piaci eszközeit felértékeli, mivel azok USD-ban vannak meghatározva. Így ezek az eszközök már jobban teljesítenek, mint a BUX és egy szinten vannak az európai papírok értékeivel.

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva nem változtak kiemelkedően, 2-7% közötti felértékelődés látszik. A Richter esetében egy ígéretes gyógyszerfejlesztés áll a 18%-os rendkívüli növekedés mögött:

Összességében elmondható, hogy az állampapírok veszteséges időszakát a részvény piacokon lehetett mérsékelni, de még pár nappal a negyedév vége előtt sem lehet pontosan megmondani, hogy ez mennyire sikerült. Nagy hozamokra egyik irányban (pozitív vagy negatív) sem lehet ebben a negyedében számítani.

Megszakítás