Vakcinára hangolva – Pénzpiaci összefoglaló 2020.IV. negyedév

2020. kétséget kizáróan a koronavírus éveként fog bevonulni a történelembe, reméljük nem úgy, mint a 30 éves háború. Bár egy nehéz évet tudhatunk lassanként magunk mögött, egészségügyi szakemberek szerint összetehetjük a kezünket, hogy a COVID-19 egy olyan vírusként jelent meg a világban, amelyre a virológus minden eddigieknél gyorsabban ellenszert/oltóanyagot találtak. Megdöbbentő és egyben elszomorító a koronavírusban elhunytak száma – különösen azok számára fájdalmas ez, akik szeretteiket, ismerőseiket veszítették el –, drasztikus a gazdasági visszaesés a világban a járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt, de belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha a kezdeti stádiumban mért 5-10%-os halálozási ráta megmarad, amire szakértői vélemények szerint reális esély volt. Ők mondják, hogy ezt az időszakot, későbbi pandémiás helyzetek tesztüzemeként kell kezelni, mert semmi kétség, hogy nem a távoli jövőben újabb hasonló helyzetekkel kell szembenéznie az emberiségnek. Persze vírustagadók vannak, s nyilvánvalóan mindig is lesznek, de vélhetően az életösztön ezt a kérdést is majd meg fogja oldani a döntő többségünk esetében.

A pandémiás helyzet relatíve kedvezőbbé válását a gazdasági mutatók is lekövették, az év utolsó negyedévében a kedvező vakcina hírekre a részvényárfolyamok gyakorlatilag kilőttek, egy komoly rally bontakozott ki novemberben a világ pénzpiacain, ami a hozameredményekben jól visszatükröződik. Ennek kedvezett az amerikai elnökválasztás eredménye is, bár korábban sokan negatív tőkepiaci eseménynek tartották a bekövetkezett fordulatot.

Az év egészét nézve, néhány nappal az év lezárulta előtt elmondhatjuk, hogy sikerült valamennyi portfoliónkban a pozitív tartományba visszatornázni az eredményeket, ami önmagában is sikerként értékelendő egy ilyen időszakban. Nyilván volt már jobb évünk, s kacskaringós úton jutottunk el az év végéhez, de így összességében akár elégedettek is lehetünk az elért eredménnyel. A jegybanki támogató programoknak köszönhetően a kockázati éhség fennmaradt a világban, s különösen a tengerentúlon a tőzsdei mutatók új csúcsokra tudtak érni. A jövő év történéseit a járványhelyzet valamikor nyár elejére várt normalizálódása mellett nyilvánvalóan az fogja meghatározni, hogy a gazdasági aktivitásnak megelőlegezett befektetői bizalommal vajon köszönőviszonyban lesz-e a tényleges gazdasági teljesítmény. A jövő majd ezt is eldönti.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

Állampapírpiac immár pozitív tartományba tudott kapaszkodni az egész évet figyelembe véve, azonbín a BUX még elmarad az év elejétől 10-12%-kal:

Elmondható, hogy az amerikai piac már maga mögött hagyta a márciusi zuhanás, míg az európai, közép-európai és magyar részvénypiac még csak ezen az úton halad:

A forint árfolyama az évben elvált az EURO és a USD tekintetében. Míg az EURO-hoz képest 9%-ot gyengült, addig a dollár tekintetében azonos szinten van, mint év elején. Ebben szerepet játszik, hogy a dollár az EURO-hoz képest gyengült, a USA pénzügyi politikájának következtében („pénznyomtatás”).:

A hazai fizetőeszköz gyengülése az európai piac eszközeit felértékeli, mivel azok EURO-ban vannak meghatározva. Így ezek az eszközök már jobban teljesítenek, mint a BUX. Az amerikai piac eredményén a dollár nem befolyásol:

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva még negatív tartományban vannak, de láthatóan kapaszkodnak felfelé. Év végéig nem várható, hogy pluszba forduljanak, de jövő év elején esetleg ás papír is felzárkózhat a gyógyszergyári papír mellé. A lezárások miatt érezhetően megcsappant a kereslet az olaj iránt, amit a magyar olajvállalat is érzékel és a többi papírtól elmaradva 25-30% mínuszban tartózkodik

Összességében elmondható, hogy a pénztári szektort is érintette a koronavírus járvány, de remélhetőleg maradandó károkat nem okozott. A márciusi sokkból viszonylag hamar kezdtek helyreállni a piacok, amik a hozamokban is megmutatkoznak és – bár nem szabad elkiabálni az évet – úgy várjuk, hogy egyik portfolió egész éves hozameredménye sem fog negatív előjellel kezdődni.

Megszakítás