Vajon nehéz őszünk lesz? – Pénzpiaci összefoglaló 2020.III. negyedév

Nem úgy tűnik, hogy maholnap lecsengene a korona vírus járvány, sőt. Immár masszívan 300 ezer körüli szinten van a napi fertőzésszám a világban, s mára már 31 millióan fertőződtek meg. Az elhunytak száma pedig közelít az 1 millió főhöz. Idehaza is romlani látszik a helyzet, a tavaszi „hullám” fertőzés számai számai eltörpülnek a mostaniakhoz képest, ami nem sok jóval kecsegtet az előttünk álló időszakra nézve.

A gazdasági helyzetet tekintve is az elbizonytalanodás jelei látszanak, nyilván minél hosszabb ideig tart ez a szájmaszkos- korlátozó intézkedéses helyzet, annál inkább terhes lesz ez a társadalom, s nem mellékesen a gazdaság számára is. A koratavaszi tőzsdei pánikhangulatból elég jól visszajöttek a piacok, de egyre kevesebben beszélnek a „V” alakú kilábalásról és újabban az a szcenárió kezd elfogadottá válni, hogy hozzávetőlegesen 2022-re fogja a világgazdaság elérni a koronavírus járvány előtti szintjét/állapotát. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az USA-ban esedékes a közeljövőben egy elnökválasztás, aminek az eredménye komoly befolyásoló tényezője lehet a piacoknak. Ígyhát becsüljük meg az idei termést is, mégha nem is olyan jó hangulatú az idei szüret.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

A BUX index a júniusig tartó emelkedése után a negyedév egészében ismét az erőtlenség jeleit mutatja. Az állampapírpiac (MAX index) is megragadt a negatív tartományban az idei évet nézve:

A részvény piacokat tekintve szembeötlő, hogy a régiónk mennyire lemaradó a fejlett piacokhoz mérten. Különösen igaz ez a BUX indexre:

A forint árfolyama a június végi állapothoz képest alig változott, egy rövidke erősödés után visszatért a korábbi szintjére:

A forintban denominált részvénypiaci teljesítmények érdemben nem mutatnak mást, mint a saját devizájukban mérten, kicsit javítanak persze a forint gyengesége okán a teljesítményeken:

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva masszívan a negatív tartományban vannak, mondhatni rosszul viselik a vírushelyzetet:

Nem tudhatjuk, hogy az ősz mit tartogat számunkra, de a vírus elleni vakcina piacra kerülése várható legkorábbi időpontját immár egyértelműen a jövő év közepére teszik, azaz hogy idén ősszel már megkezdődhessen a tömeges oltás (Oroszországot és az ő ebbéli sikerüket leszámítva) azt lassanként elfelejthetjük. Noha az idő e téren is nekünk dolgozik, azért addig is legyünk óvatosak!

Megszakítás