Újraindítás vagy újratervezés? – Pénzpiaci összefoglaló 2020.II. negyedév

A koronavírus járvány idehaza, sőt Európában is lecsengőben van – legalábbis a számok erre engednek következtetni -, miközben a világ egyes részein még javában emelkedik a fertőzéses esetek száma. Világviszonylatban a megbetegedettek száma napokon belül átlépi a 10 millió főt, az elhunytak száma pedig közelít a félmillióhoz. A terjedés megfékezésére hozott korlátozó intézkedések súlyos sebeket ütöttek a világgazdaság teljesítményén is – s ki tudja, hogy milyen hatásokkal kell majd még szembesülnünk – így nem meglepő, hogy a döntéshozók mielőbb szerették volna/szeretnék a restart gombot megnyomni. Az újraindulás visszahozta a piacokra is az optimizmust – mi tagadás, volt is honnét -, de láthatóan nem lesz egyszerű visszatérni a korábbiakhoz, sőt számos vélemény szerint a világ már sohasem lesz olyan, mint volt a COVID-19 előtt, ami óhatatlanul újratervezést is szükségessé fog tenni az újrainduláson túl.

A magunk részéről optimisták vagyunk, s abban bízunk, hogy a kutatók előbb-utóbb megtalálják a megfelelő ellenszert a vírussal szemben, s az végérvényesen megoldja a kérdést. A világ befektetői piacain is ugyanezt az optimizmust láthatjuk, amit a jegybankok muníciós lépései nagyban felerősítettek, s így egy „V” alakú piaci mozgásra kezd hasonlítani a történet. Azért még ne zárjuk le a kérdést egy legyintéssel, mert még nincs végeredmény hirdetve az emberiség vs. az a bizonyos vuhani denevér harcában, de megint bebizonyosodni látszik, hogy pánik hangulatban nem érdemes befektetési döntést hozni, jobb a kivárás, hacsak nem épp a pánikra spekulál – bár ezt a szót mostanában már egyre félszegebben mondjuk ki – valaki.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve egyre jobban festenek, aminek nagyon tudunk örülni.

A BUX index az első negyedév végén elért mélypontjáról a felét ledolgozta már a veszteségének, s az állampapírpiacon is jelentősen javult a helyzet.

A részvény piacokon hasonló folyamatokat látunk, a pozitív korrekcióban egyértelműen a fejlett régiók viszik a prímet:

A forint árfolyamáról nem állítunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, hogy hektikus. Az első félévben 10-15%-os gyengülést is láthattunk, most épp 4,5%-os gyengülésnél tartunk:

Egy ilyen időszakban jót tesz a portfoliónak a deviza kitettség, hiszen a gyengébb forint árfolyam felerősíti a teljesítményt, vagy tompítja a negatív teljesítményt:

A hazai blue chip részvények árfolyama erősen szóródik, a vírushelyzettel való ágazati érintettségüknek megfelelően:

Összességében azt mondhatjuk, hogy a tárgynegyedév kedvezően alakult, de még odébb vagyunk attól, hogy elfejthessük az idei évet. Reméljük, hogy a második félév a további javulás jegyében fog eltelni, s a vakcina kutatók is megörvendeztetnek addigra egy jó hírrel. Addig is maradjunk egészségesek!

Megszakítás