Orosz klasszikusok nyomában – Pénzpiaci összefoglaló 2022. II. negyedév

Háború és béke, Bűn és bűnhődés, Mester és Margarita, s megannyi orosz remekmű. Tolsztoj, Dosztojevszkij, Bulgakov. Az irodalom klasszikusai. Most, hogy Oroszország ukrajnai inváziója az ötödik hónapjába lépett, lehet, hogy a kulcs ahhoz, hogy megértsük az orosz lélek rejtelmeit, az, ha leporoljuk a könyvespolcunkat és újraolvassuk őket. S visszarévedünk abba a világba, amikor a háborút háborúnak nevezték, s a bűnt bűnhődés követte. Oroszország agressziója nem egy remekmű. A saját terveikhez mérten biztosan nem az. Egy igazi fércmunka. De a maga nemében ugyancsak klasszikus. Ugyanazzal a stratégiával, lassanként ugyanazzal a technikával, mint anno a vörös hadsereg. S halad előre, ki tudja meddig. Szomorú látni, ahogy egy szuverén ország kénytelen elszenvedni egy megalomán vezető beteges törekvéseit. S ahogy összeáll egy rendszer azzá, ami. S marad a remény, hogy a bűnöket bűnhődés fogja követni. Szolgáljon ez például közelebbi földrajzi szélességeken is!

Mi magunk kicsinyke hazánkban már bőven a bűnhődés fázisában vagyunk, hiszen vágtat az inflációnk, amit a rezsicsökkentés burkában is nap, mint nap megérzünk a pénztárcánkon, s amit a forintunk és az állampapírpiacunk mutat, az mindennek nevezhető, csak épp gránitszilárdságúnak nem. S hogy hogy jutottunk ide? Nyilvánvalóan nagy volt a mellény, aminek most megisszuk a levét.

Az inflációval tankönyvszerűen az a legnagyobb baj, hogy ha elszabadul, nehéz megállítani. A félelem, hogy az árak tovább nőnek, a fogyasztás előrehozását okozza, ami újabb keresletet generálva további árfelhajtó hatást eredményez. S a szellem láthatóan kiszabadult abból a bizonyos palackból. A jegybank az alapkamatot emelő lépéseivel próbál erre reagálni, ezideig nem túl sok sikerrel. Hogy rendkívüli időket élünk, azt ennek dinamikája jól mutatja:

A kamatemelés a pénzkínálat szűkítésével rontja a részvénypiaci lehetőségeket és rontja egyúttal a kötvénypiaci értékeltségeket is, hiszen egy fix kamatozású kötvény (állampapír) csak úgy tud magasabb hozamot hozni, ha olcsóbban, azaz leértékelődve vesszük azt meg. A kötvénypiaci leértékelődés a pénztárak – mint részben, sok esetben többségében a biztonságosnak vélt állampapírokba fektető intézmények – vagyonát is leértékeli, erodálja. Ennek folyamatát szenvedjük most el sajnos ezekben az időkben. A MAX index mintegy 22%-os leértékelődésen van túl az eltelt alig több, mint fél éves időszakban:

A forintunk sem bizonyult ütésállónak ebben a környezetben, sőt ez enyhe kifejezés a látottakra. A forint úgy viselkedik mint egy kiütött bokszoló a ringben, gyakorlatilag tántorog. Ha összevetjük az árfolyam alakulását a szomszédos Közép-Kelet európai devizák árfolyamváltozásával, akkor azt is elmondhatjuk, hogy mindent nem lehet a háborúra fogni. Egy ország devizájának az elgyengülése (elgyengítése?) egyenes úton vezet az ország elszegényítéséhez. Hacsak nem mindannyian állunk be spekulánsnak.

A részvényindexek gyenge szereplése egy ilyen időszakban nem meglepő, érdekes módon az egyes benchmark elemek a saját devizájukban szinte hasonló korrekciót szenvedtek el az első féléves időszakban:

Ezen változtat érdemben a forint mélyrepülésének a hatása, hiszen a devizában denominált eszközök forintban számolt értékeltségét ez javítja:

A hazai blue-chip részvények közül az OTP mintegy felét éri, mint az év elején. A Richter és a M-Telekom közel 1/4-edét vesztette el az értékének. Egyedül a MOL az a részvény, ami emelkedni is tudott az energiapiaci anomáliáknak köszönhetően.

Ebben a környezetben a pénztár vagyona, portfoliói is szenvednek, hiszen mind részvény-, mind kötvénypiaci tekintetében negatívak a hatások. Amiben bízunk, illetve reménykedünk, hogy a magasabb kamatkörnyezetben a kötvények átárazódása után már de facto egy számottevő hozamtermelési potenciál alakult ki, illetve részvényfronton az orosz-ukrán konfliktus „kifáradása” az idő előrehaladtával remélhetőleg mégis csak bekövetkezik előbb-utóbb. S onnét kezdve megindulhat újból a részvényárakban is egy „építkezés”. Ebben bízunk, mint ahogy a teljes pénztári szféra is.

Megszakítás