Miben vagyunk jók? – A szakértő megnézte

A legtöbb egészségpénztár tisztában van a saját erősségeivel, és ezt igyekszik is kommunikálni a meglévő és leendő tagjai felé. Mi sem vagyunk ezzel másként, mégis jó látni, ha egy független szakértő is górcső alá veszi a szolgáltatásainkat. Ezt tette most egy pénzügyi termékek összehasonlításával foglalkozó szakmai oldal, a BiztosDöntés.hu. Gergely Péter alapító és pénzügyi szakértő számol be a tapasztalatairól.

Az Életút Egészségpénztár talán leginkább szembeötlő pozitív vonása a kedvező költségfelosztás – kezdi Péter. Alacsony havi befizetésnél még vannak olyan pénztárak, amelyek kevesebb működési költséget számítanak fel a tagjaik befizetései után, de 17.000 forintos havi megtakarítás felett már minden más pénztárnál olcsóbb az Életút.

A minimális, 3 000 forintos befizetésnél 6 pénztár is olcsóbb, de a kis összeg miatt ebben a tartományban még csak évi 1 000 forintos különbséggel kell számolnunk. Magasabb összegű befizetésnél viszont már verhetetlen az Életút. Csak hogy értsük, hogy ez mit jelent, a maximális adóvisszatérítéshez kapcsolódó 750 000 forintos éves befizetés után az Életút mindössze 19 710 forint költséget von le, míg a legdrágább pénztár 48.750 forintot.

Ez jelentős különbség, de nem a költség az egyetlen jellemző, ami alapján érdemes egyik vagy másik egészségpénztár mellett döntenünk – emeli ki a szakértő. Hiába olcsó egy pénztár, ha nem tudja nyújtani azokat a szolgáltatásokat, amelyek nekünk fontosak, vagy nem úgy, ahogy mi szeretnénk.

Miben erős az Életút Egészségpénztár?

Péter szerint elsősorban akkor érdemes az Életútban gondolkodni, ha – ahogy fentebb említette – fontos az alacsony költség, ha nagyobb összegű befizetést tervezünk az egészségpénztárba, és ha szélesebb körben használnánk az önsegélyező szolgáltatásokat.

Az Életút Önsegélyező Pénztár már az Egészségpénztár megalakulása előtt is létezett, és ebben a szolgáltatási ágban az Életút különösen erős. A pénztár az önsegélyező szolgáltatások teljes palettáját kínálja, és a kihasználást a lehető legbővebb körben lehetővé teszi – mondja a szakértő. Kiemelném például, hogy az Életútnál a születési támogatás keretében akár 1 millió forintot is felvehetünk az egészségszámlánkról. Ezt a szolgáltatást nemcsak a szülők, de a közeli hozzátartozók is kérhetik a saját számlájukról. Így a család együtt jelentős megtakarítást érhet el egy gyermek születésekor.

A gyermekneveléshez a későbbiekben is komoly segítséget jelent az egészségpénztár. Önsegélyező szolgáltatásként kérhetjük a CSED, GYED, GYES és GYET állami ellátások kiegészítését. Ez különösen fontos, mert az anya jövedelme éppen akkor csökken, amikor a baba miatt a család kiadásai nőnek, ezt a problémát orvosolhatjuk az egészségpénztár segítségével.

A Beiskolázási támogatás is nagy segítség a gyermeket nevelő családoknak, hiszen az iskolakezdés még az egyébként jó anyagi körülmények között élőket is megterhelheti. Egészségpénztáron keresztül jelenleg évi 200 000 forintot költhetünk tanszerek, taneszközök és ruházat vásárlására gyermekenként, ami már látható összeg a családi kasszában, és ez a támogatás a gyermekek teljes iskoláskora alatt használható.

Akinek pedig lakáshitele van – véli Péter –, annak szinte kötelező a hitel egy részét egészségpénztáron keresztül törlesztenie. Ugyan itt nem túl magas a havi keretösszeg, egy 15-20 éves futamidő esetén már több százezer forintot, sőt, akár milliós összeget is spórolhatunk a hitelünkön.

Kiemelném még az Életút Egészségpénztár szolidáris alapon működő szolgáltatását. Ez olyan, mint egy egyszerűbb biztosítás, amely bizonyos előre nem látható negatív események esetén fizet, például baleset, lakáskár vagy munkanélküliség esetén. Ez a szolgáltatás a pénztárak közt is egyedülálló, legalább ingyenes formájában mindenképpen. Ha ugyanis rendszeresen tagdíjat fizetünk, akkor jogosultak leszünk erre a szolgáltatásra.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy minél több pénzt tudunk havonta befizetni az Életútnál vezetett egészségszámlánkra, az alacsony költségek mellett annál jobban megéri fenntartani a számlát, és a pénztár által alkalmazott sávos költségfelosztás is erre tereli a pénztártagokat. De akkor járunk igazán jól, ha használjuk is az egészségszámlánkat, tehát takarékoskodunk és egyben költünk is, az önsegélyező szolgáltatások pedig erre különösen jó lehetőséget biztosítanak.

Az Életút Egészségpénztárnak ugyanakkor nincs egészségkártyája. Ez sokaknak hiányozhat az egészségszámla-használat során – véli a szakértő –, de az önsegélyező szolgáltatásoknál, amelyekben az Életút különösen erős, a kártya nem használható, ott mindenképpen számlát kell kérnünk azoknál a támogatásoknál, ahol ez előírás.

Az Életútnál azok a tagok érzik jól magukat, akiknek fontos a régóta tartó, stabil működés, a függetlenség, az önsegélyező szolgáltatások széles köre, akik komolyabb összeget fizetnének be a pénztárba és akik szívesebben választják az ügyintézés hagyományos módját.

Megszakítás