A mi kis narancsligetünk – Pénzpiaci összefoglaló 2022. IV. negyedév

Kapkodjuk a fejünket a hivatalos inflációs adatközléseket hallva, de már régóta valahogy úgy vagyunk vele, mint az egyszeri rendőr, aki mikoris a munkájából hazatérve in flagranti találja a feleségét egy úrral, a számonkérésre már kapja is a viszont kérdést: „Most akkor nekem hiszel, vagy a szemednek?”. S persze joggal elbizonytalanodik, mint ahogy mi is. De erre is van csodafegyver – sőt már csodaszarvas is -, tudniillik az ársapka. Ami szemmel láthatóan nem old meg semmit, sőt, de valameddig el lehet adni. Az ársapkáról ugyancsak egy klasszikus jut az eszünkbe, ami az erdei élet illiberális szabályaiba ad csöppnyi betekintést, mikoris a róka meg a farkas – az erősebbik kutya kategóriájába tartozókként – eldöntik, hogy megverik a nyulat. S az indok? Ha van rajta sapka, azért, ha nincs rajta, akkor meg azért. De elvtársak, megannyi önfényezés és melldöngetés közepette ki a fene akart itt a nyúl szerepébe kerülni? – merül fel talán joggal a társadalom megannyi rétegéből a kérdés. Ja, hogy hát ilyen a mi narancsunk, az új magyar narancs. Kicsi is, savanyú is, de a miénk. Így már érthető.

Mi tagadás, ami az ezévi befektetési eredményeinket illeti, arról is ugyanez mondható el. Egy 15%-os állampapírpiaci leértékelődés közepette – nem beszélve a tőzsdei árváltozásokról – ez sajnos szinte elkerülhetetlen. 2022 nem volt egy jó év, sőt egy igazán rossz év volt, s erről nyilvánvalóan az ukránok tudnák a legtöbbet elmondani. Csodálatra méltó a heroikus küzdelmük, kitartásuk, saját problémáink eltörpülnek az övéik mellett. „Erőt, s erényt!” –mi mást is kívánhatnánk nekik, s magunknak se kevesebbet 2023-ra.

Szokásos aktualizált piaci grafikonjaink az alábbiak:

Továbbra is feltűnő a hazai tőzsdeindex (BUX) és a hazai állampapírpiaci index (MAX) együttállása, amiből következik, hogy akár állampapírral, akár részvénnyel hasonló negatív eredményt (veszteséget) lehetett idén elérni. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy szeptember végéhez mérten az utolsó negyedévben van egy szemmel látható javulás mindkét szegmensben, ami a mi eredményeinkben is megmutatkozik. A magasabb kamatkörnyezetben ezek a leértékelődött állampapírok a lejáratukig hátralévő időben immár egy magasabb, a jelen kamatkörnyezethez igazított hozamot fognak termelni, amit persze lehet önmagában és lehet az árszínvonal változásához viszonyítva értékelni. Mint mindig, most is az utóbbi megközelítés áll közelebb a valósághoz:

A fizetőeszközünk idei tendenciózus leértékelődésében is fordulat állt elő az október közepi eddigi mélypont után, miután egyrészt a kamatemelések megtették a hatásukat, illetve az EU-s pénzekért folytatott gigászi küzdelmünk bizonyos eredményekhez vezetett. Az előbbi tankönyvszerű, az utóbbi, majd meglátjuk.

A részvénypiacokon továbbra is a recessziós félelmek – és persze az orosz-ukrán konfliktus is – bírnak befolyással, de itt is bizakodásra némi okot adó javulást láthatunk az utolsó negyedévben

Forintban denominálva valamelyest csökkent a külföldi piacok teljesítménytöbblete – a forint utolsó időszaki kapaszkodása következtében -, de azért még megmaradt belőle valami:

A hazai blue-chip részvények értékeltsége is javulni látszik az év utolsó időszakában, de erre lehet azt mondani, hogy van honnét. Egy-egy kormányzati lépés, kivetett különadó persze pillanatok alatt jelentősen módosíthatja ezeket a trendszerű mozgásokat.

Néhány nappal a 2022-es év vége előtt lassanként ítéletet mondhatunk a mögöttünk hagyott évről. Felejtsük el mielőbb, talán ez a legjobb, amit mondhatunk róla. Volt már ilyen máskor is, akkor a következő évben jóra fordultak a dolgaink. Ebben bízunk most is, s reméljük, hogy a bölcs vezetőink – itthon és külhonban egyaránt – ebben nem tesznek nekünk keresztbe.

Megszakítás