Itt van az ősz, itt van újra – Pénzpiaci összefoglaló 2023. III. negyedév

Idén is forró nyarunk volt – ami szerencsére a tőkepiacokra most nem volt elmondható -, így jólesik egy kis kora őszi felfrissülés a szeptember végi reggeleken. A nyaralásból most visszatérők jócskán meglepődhetnek az időközbeni árfolyammozgásokon, s ez óhatatlanul felpezsdíti ilyenkor a tőkepiaci aktivitást. Ez a felpezsdülés – akárcsak az iskolában a becsengetés – felértékeli a szeptember jelentőségét, s talán ennek is tudható be, hogy a múltbéli adatok alapján a szeptember az egyik legrosszabb hónap a részvénypiacok számára. Persze minden év más, s ahogy az első osztályosok nagy reménnyel ülnek be az iskolapadba, úgy mi is nagy reményeket fűzünk az előttünk álló időszakhoz, s bizakodunk is persze, hogy az értelem előbb-utóbb felül kerekedik a háborún, s nemcsak a nem is oly messzi ukrán fronton, hanem az élet egyéb területein is beköszönt újfent a józanság. S ehhez még csak mesterséges intelligenciára se lenne szükség.

Szokásos aktualizált piaci grafikonjaink az alábbiak:

Szokásos aktualizált piaci grafikonjaink az alábbiak:

A forint árfolyam az év elejéhez képest még mindig a pozitív tartományban van, igaz az utóbbi időben bekövetkezett gyengüléssel sokat leadott a korábbi állapota szerinti eredményből:

A tőzsdeindexekben augusztustól korrekció figyelhető meg, ez a BUX indexet a későbbiekben érte csak el -, de ezzel együtt is szép eredményt tudhatnak magukénak. A folytatás bizonytalan – mint mindig, a magasan tartott kamatszint hosszútávon nem szokott jót tenni a növekedésnek, s láthatóan az inflációs nyomás nem teszi lehetővé, hogy a kamatszint visszatérjen a korábbi alacsony szintjére. Szakértők szerint lassanként be kell rendezkednünk egy a korábbiaknál magasabb kamatszintre, s számolnunk kell annak kihatásaival.

A hazai részvényindex (BUX) jelentősen kilóg a sorból, ez hosszútávon várhatóan nem maradhat fenn. A BUX és a CETOP index látványos teljesítménykülönbségébe vélhetően belejátszik, hogy Lengyelországban választásokra készülnek, amire október elején fog sor kerülni.

Forintban kifejezve a külföldi piacok teljesítményében nincs érdemi különbség, mivel a forint árfolyama mostanra nem mutat nagy változást az év eleji értékeltségéhez mérten:

A magyar blue chip részvények árfolyamát egyedi sztorik térítették el, az Mtelekom teljesített különösen jól az elmúlt időszakban:

Szeptember végéhez közeledve elmondhatjuk, hogy várakozásokon felüli teljesítmények elérésére volt lehetőség az év eddigi időszakában, az előttünk álló negyedév viszont tartogathat meglepetéseket. Nem tudjuk, hogy milyen télre számíthatunk, mennyire fog az időjárás hatással lenni az energiaárakra, a folyó fizetési mérlegünkre, s őszintén megvallva azt sem látjuk, hogy mi lesz az, ami a honi gazdaságpolitika problémáit orvosolni fogja. Az előző cikkünkre hivatkozva elmondhatjuk, hogy igen, a bikák szárnyaltak, de talán itt eljött ismét az ideje a lehiggadásnak.

Megszakítás