Aranyat, tömjént, mirhát – Pénzpiaci összefoglaló 2023. IV. negyedév

„Jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó” – mondta volt állítólag a Nobel-díjas Niels Bohr, és mennyire igaza volt! Tavaly ilyenkor csalódottan szembesültünk a „háborús” infláció és a részben azzal összefüggésben átárazódott tőkepiacokon kialakult negatív hozameredményekkel, ma pedig azt látjuk, hogy mondhatni világbajnok hozamokkal örvendeztet meg bennünket az óév.

A napkeleti bölcsek egykoron arannyal, tömjénnel és mirhával felrakodva indultak el a betlehemi csillagot követve, hogy köszöntsék a kisded Jézust, egyes vélekedések szerint ennek a hagyományaként maradt fenn mindmáig a karácsonyi ajándékozás szokása. Ha így, van, ha nem, idén jut a karácsonyfa alá egy kis jó hozam is. Legyen áldott a Karácsony, s hozzon megbékélést! Megbékélést az ukrán lövészárkokban, megbékélést a gázai fennsíkon, megbékélést mindannyiunknak!

S, hogy mit hoz a jövő? Ne akarjunk bölcsebbek lenni a bölcseknél, de reménykedjünk! S egyébként is ott van erre a fentebb idézett dán fizikus bölcs iránymutatása.

Szokásos aktualizált piaci grafikonjaink az alábbiak:

A hazai állampapírpiac és a BUX index idei teljesítménye nem először igazolja vissza, hogy nagy esést általában nagy feltámadás követ. Ezt látjuk viszont az idei teljesítményekben, holott a környezeti feltételek továbbra sem indokolják ezt, legalábbis ilyen mértékben nem:

A forint árfolyama továbbra is tartja magát, az év elejéhez képest egyértelműen erősnek mondható, a második félévben szinte alig változott:

A tőzsdeindexek az utolsó negyedévben új erőre kaptak, holott a recessziós félelmek továbbra is kitartanak. A hazai részvényindex (BUX) feltünően jó, már-már unortodoxnak is nevezhető teljesítményt mutat, ami ugyancsak elgondolkodtató. A régió egésze teljesítményére is jó hatással lehet a közelmúltban tartott lengyelországi választások eredménye.

Forintban kifejezve a teljesítményeket méginkább szembeötlő a hazai piac kiemelkedő teljesítménye, lévén, hogy most a deviza kitettség nem előnyt, hanem hátrányt jelentett.

A magyar blue chip részvények eltérően teljesítettek, az MTelekom árfolyama gyakorlatilag megduplázódott az idei évben:

Alig egy héttel az év vége előtt úgy tűnik, hogy a tavalyi negatív hozamok után egy kiemelkedő évet tudhatunk magunk mögött, s nyilván ugyanez a jellemző a teljes pénztári szektorra is. Ettől mi magunk azt várjuk, hogy a nyugdíjpénztárban megtakarítással bírók ismét leszűrik a következtetést, hogy egy hosszútávú megtakarítást nem egy-egy év hozama alapján kell/célszerű megítélni.

Megszakítás