„Maradjunk lendületben!” – Pénzpiaci összefoglaló 2019. III. negyedév

 

Az épp zajló önkormányzati választási kampányban úton-útfélen jön velünk szembe a kormánypárt sokatmondó „Maradjunk lendületben” plakátja, transzparense. A forint árfolyama ugyancsak lendületet vett, csak sajnos mintha fordítva ülnénk a lovon. Az elemzők eltérő álláspontot fogalmaznak meg a folyamattal kapcsolatban, vannak, akik természetesnek veszik, vannak, akik nemtetszésüket fejezik ki, de ami igazán különös, hogy a jegybank valamint a kormány részéről megszólaló illetékesek rezignáltan nyilvánítják ki, hogy nincs árfolyamcéljuk. A magunk részéről azt gondoljuk, hogy mégiscsak kérdéseket vet föl, hogy miközben szárnyal a gazdaságunk, számottevően leértékelődik a fizetőeszközünk. Akkor most hová is ez a nagy lendület?

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak szerint festenek:

Az alacsony kamatkörnyezetben a MAX index a BUX index teljesítményét felülmúló eredményt mutat, amivel kapcsolatban elgondolkodtató, hogy világviszonylatban a kötvénymegtakarítások egyre nagyobb hányada negatív hozammal bír. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz majd akkor, ha egyszer visszatérnek a dolgok a mostani extrémitásból a normál kerékvágásba? Vagy lehet, hogy lassanként a mostani állapotokat kell normálisnak tekintenünk?

A részvény piacokon továbbra is fennáll az extrém elválása a fejlett piacoknak (főleg Amerika) és a régiós indexektől.

A forint árfolyama egyértelműen komoly mélyrepülésben van, aminek ha ez tartósan így marad – ne legyen kétségünk – meglesz a reálpiaci hatása is a mindennapjainkra. Az USD árfolyamához a fizetőeszközünk március végi szintjéhez képest közel 12%-kal értékelődött le. A mostanság mindent vivő prémium állampapírok hozamlehetőségeivel kapcsolatban nem árt ezt is számításba vennünk:

Ebből logikusan következik, hogy a külföldi indexek forintban denominált teljesítménye még inkább eltéríti a piaci teljesítményeket:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei továbbra is felemás képet mutatnak az idei év távlatában.

A magunk részéről a piacok teljesítményével összességében elégedettek lehetünk, a nyugdíjpénztári megtakarítások is profitálhattak a piaci teljesítményekből. A 3. negyedév továbbra is a bátrabb célkitűzésű befektetési stratégiák előnyéről szólt, s ha visszatekintünk, immár több évre visszamenőleg elmondhatjuk, hogy a „bátraké a szerencse” időszakát éljük.

Megszakítás