Az égig érő fa története – Pénzpiaci összefoglaló 2019. IV. negyedév

Ki ne ismerné a brókerkörökben gyakran elsütött mondást, hogy a fák nem nőnek az égig. Több éve halljuk – s mi tagadás, valljuk magunk is – ezt arra való figyelmeztetésként, hogy akkora növekedést magunk mögött hagyva, mint amit az elmúlt években, sőt igazából a 2008-as pénzügyi válság után elértek a pénzügyi piacok, ideje óvatosnak lennünk. Aztán újabb és újabb csúcsokat döntenek a piacok és cáfolnak rá a múltbéli tapasztalatokból építkező előrejelzésekre. A 2019-es év is erre erősít rá, Brexit, USA-Kína kereskedelmi háború ide vagy oda. Olybá tűnhet, hogy Benedek Elek meséjét, az égig érő fa történetét sem szabad a pénzügyi szentenciák sorából kihagynunk.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak szerint festenek:

Az utolsó negyedévben a BUX nagyot lépett előre, történelmi csúcsára emelkedett, döntően az OTP szárnyalásának köszönhetően. A MAX index ugyanebben az időszakban már nem tudott érdemben erősödni, viszont így is egy újabb nagyon erős évet tudhat maga mögött.

Azért azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a kamatszintnek a jelenlegi alacsony szintjéről egyre nehezebb lesz tovább csökkennie, legalábbis a racionalitás ezt diktálná, ha tekintetbe vesszük a pénzromlás (infláció) várható alakulását is. A 15 éves futamidőtartományban 2% alá is benézett a hozamszint a nyár közepén, s most is 3% alatt van. A 3 év és azalatti futamidőtartományban szinte nullára csökkent a hozamlehetőség. Részben emiatt is kénytelen a befektetők a kockázatosabb szegmensek felé fordulni, ami felhajtó erőként szolgál ezen piacok számára.

A részvény piacokat az év utolsó időszakában töretlen optimizmus jellemzi, különösen a fejlett piacok értek el kiemelkedúő teljesítményt. A BUX sokat zárkózott fel ebben az időszakban.

A forint árfolyama az év egészében nem mutat jól, a jegybank kommunikációjából úgy tűnik, hogy a fizető eszközünk felértékelődésére kevés az esély, noha javult valamit a helyzet december végére a novemberi extrém elgyengüléshez képest:

A gyengülő forintunk értelemszerűen felnagyítja a külföldi indexek forintban denominált teljesítményét, amik így közel 35%-ot nőttek az év során. Véleményünk szerint ez is egy figyelmeztető jel lehet a jövőre nézve:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei komoly eltéréseket mutatnak, egyértelműen az OTP tekinthető zászlóshajónak, s a Richter tudott még nagyot emelkedni.

A pénztárak (így a mi pénztárunk) idei eredményei várakozáson felül alakulnak, a részvényes portfolióinkban kétszámjegyű hozamokkal. De hogy a jövő hosszútávon is ugyanilyen lehetőségekkel kecsegtetne, abban egyre nagyobb a kétségünk. Bár Benedek Elek meséjén elgondolkodva nehéz itt már bármit is mondanunk.

Megszakítás