Nyuszi, talán beteg vagy? - Pénzpiaci összefoglaló 2021.I. negyedév

A tavalyi húsvétra megvett csokinyuszik szavatossága már rég lejárt, de úgy fest, idén megspórolhatjuk a húsvéti ezirányú kiadásainkat. Se locsolóvers, se hímestojás. Lesz mit visszahozni a hagyományőrzőknek. Mindent a COVID-helyzet határoz meg, s nem hogy a nyitáshoz nem kerültünk közelebb, de egyre szomorúbb számok szerepelnek a vírusstatisztikákban. A remény persze él, hogy hamarosan túl leszünk ezen az egészen és visszatérünk a megszokott kerékvágásba, de erre egyelőre még várnunk kell. Addig mard a maszk, marad a távolságtartás, mard a kölnivíz a locsolóban.

A piacok persze előrébb tekintenek, a tavaly év végi vakcinahírek hatására magukra is találtak, azonban amíg a járványhelyzet nem szűnik meg, addig bármikor a kifáradás jelei jelenhetnek meg ismételten a kereskedésben. A szakértők véleménye szerint egyébként az elhalasztott pénzköltés nagy felpattanást fog okozni a piacokon, amikor végre beindulhat a turizmus, a vásárlások, a fogyasztás. Ez az árak emelkedésében is meglátszik majd, aminek a jelei már most is mutatkoznak, s vélhetően ez lesz a következő nagy feladvány a jegybankoknak, az infláció kezelése a végtelenre duzzadt adóssághegyek mellett. Nem egy könnyű feladvány, szurkolunk nekik, hogy megoldják.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

Állampapírpiac (a portfóliók nagyobb részét kitevő vagyonelem) év eleje óta -2% százalék körül áll, csak a rövid lejáratú állampapírok vannak 0% közelében. A BUX index 2-6% között mozgott, jelenleg 5%-on várja a hónap végét:

Tavalyi év végén az Egyesül Államok részvénypiaca emelkedett a legnagyobb mértékben, idén év elején inkább az európai piac talált magára. Régiónk és hazánk is 4-5% között mozog:

A forint árfolyama euróban (mely év végén igen magas volt) érdemben nem változott, a forintunk viszont 4%-ot gyengült a dollárhoz képest. Tavalyi évben (9%-os Ft gyengülés EURO-val szemben) ennek ellenkezője történt, vagyis itt az USD követi az EURO-t:

A hazai fizetőeszköz gyengülése az USA piaci eszközeit felértékeli, mivel azok USD-ban vannak meghatározva. Így ezek az eszközök már jobban teljesítenek, mint a BUX és egy szinten vannak az európai papírok értékeivel.

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva nem változtak kiemelkedően, 2-7% közötti felértékelődés látszik. A Richter esetében egy ígéretes gyógyszerfejlesztés áll a 18%-os rendkívüli növekedés mögött:

Összességében elmondható, hogy az állampapírok veszteséges időszakát a részvény piacokon lehetett mérsékelni, de még pár nappal a negyedév vége előtt sem lehet pontosan megmondani, hogy ez mennyire sikerült. Nagy hozamokra egyik irányban (pozitív vagy negatív) sem lehet ebben a negyedében számítani.

Vakcinára hangolva - Pénzpiaci összefoglaló 2020.IV. negyedév

2020. kétséget kizáróan a koronavírus éveként fog bevonulni a történelembe, reméljük nem úgy, mint a 30 éves háború. Bár egy nehéz évet tudhatunk lassanként magunk mögött, egészségügyi szakemberek szerint összetehetjük a kezünket, hogy a COVID-19 egy olyan vírusként jelent meg a világban, amelyre a virológus minden eddigieknél gyorsabban ellenszert/oltóanyagot találtak. Megdöbbentő és egyben elszomorító a koronavírusban elhunytak száma – különösen azok számára fájdalmas ez, akik szeretteiket, ismerőseiket veszítették el –, drasztikus a gazdasági visszaesés a világban a járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések miatt, de belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha a kezdeti stádiumban mért 5-10%-os halálozási ráta megmarad, amire szakértői vélemények szerint reális esély volt. Ők mondják, hogy ezt az időszakot, későbbi pandémiás helyzetek tesztüzemeként kell kezelni, mert semmi kétség, hogy nem a távoli jövőben újabb hasonló helyzetekkel kell szembenéznie az emberiségnek. Persze vírustagadók vannak, s nyilvánvalóan mindig is lesznek, de vélhetően az életösztön ezt a kérdést is majd meg fogja oldani a döntő többségünk esetében.

A pandémiás helyzet relatíve kedvezőbbé válását a gazdasági mutatók is lekövették, az év utolsó negyedévében a kedvező vakcina hírekre a részvényárfolyamok gyakorlatilag kilőttek, egy komoly rally bontakozott ki novemberben a világ pénzpiacain, ami a hozameredményekben jól visszatükröződik. Ennek kedvezett az amerikai elnökválasztás eredménye is, bár korábban sokan negatív tőkepiaci eseménynek tartották a bekövetkezett fordulatot.

Az év egészét nézve, néhány nappal az év lezárulta előtt elmondhatjuk, hogy sikerült valamennyi portfoliónkban a pozitív tartományba visszatornázni az eredményeket, ami önmagában is sikerként értékelendő egy ilyen időszakban. Nyilván volt már jobb évünk, s kacskaringós úton jutottunk el az év végéhez, de így összességében akár elégedettek is lehetünk az elért eredménnyel. A jegybanki támogató programoknak köszönhetően a kockázati éhség fennmaradt a világban, s különösen a tengerentúlon a tőzsdei mutatók új csúcsokra tudtak érni. A jövő év történéseit a járványhelyzet valamikor nyár elejére várt normalizálódása mellett nyilvánvalóan az fogja meghatározni, hogy a gazdasági aktivitásnak megelőlegezett befektetői bizalommal vajon köszönőviszonyban lesz-e a tényleges gazdasági teljesítmény. A jövő majd ezt is eldönti.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

Állampapírpiac immár pozitív tartományba tudott kapaszkodni az egész évet figyelembe véve, azonbín a BUX még elmarad az év elejétől 10-12%-kal:

Elmondható, hogy az amerikai piac már maga mögött hagyta a márciusi zuhanás, míg az európai, közép-európai és magyar részvénypiac még csak ezen az úton halad:

A forint árfolyama az évben elvált az EURO és a USD tekintetében. Míg az EURO-hoz képest 9%-ot gyengült, addig a dollár tekintetében azonos szinten van, mint év elején. Ebben szerepet játszik, hogy a dollár az EURO-hoz képest gyengült, a USA pénzügyi politikájának következtében („pénznyomtatás”).:

A hazai fizetőeszköz gyengülése az európai piac eszközeit felértékeli, mivel azok EURO-ban vannak meghatározva. Így ezek az eszközök már jobban teljesítenek, mint a BUX. Az amerikai piac eredményén a dollár nem befolyásol:

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva még negatív tartományban vannak, de láthatóan kapaszkodnak felfelé. Év végéig nem várható, hogy pluszba forduljanak, de jövő év elején esetleg ás papír is felzárkózhat a gyógyszergyári papír mellé. A lezárások miatt érezhetően megcsappant a kereslet az olaj iránt, amit a magyar olajvállalat is érzékel és a többi papírtól elmaradva 25-30% mínuszban tartózkodik

Összességében elmondható, hogy a pénztári szektort is érintette a koronavírus járvány, de remélhetőleg maradandó károkat nem okozott. A márciusi sokkból viszonylag hamar kezdtek helyreállni a piacok, amik a hozamokban is megmutatkoznak és - bár nem szabad elkiabálni az évet – úgy várjuk, hogy egyik portfolió egész éves hozameredménye sem fog negatív előjellel kezdődni.

Vajon nehéz őszünk lesz? - Pénzpiaci összefoglaló 2020.III. negyedév

Nem úgy tűnik, hogy maholnap lecsengene a korona vírus járvány, sőt. Immár masszívan 300 ezer körüli szinten van a napi fertőzésszám a világban, s mára már 31 millióan fertőződtek meg. Az elhunytak száma pedig közelít az 1 millió főhöz. Idehaza is romlani látszik a helyzet, a tavaszi „hullám” fertőzés számai számai eltörpülnek a mostaniakhoz képest, ami nem sok jóval kecsegtet az előttünk álló időszakra nézve.

A gazdasági helyzetet tekintve is az elbizonytalanodás jelei látszanak, nyilván minél hosszabb ideig tart ez a szájmaszkos- korlátozó intézkedéses helyzet, annál inkább terhes lesz ez a társadalom, s nem mellékesen a gazdaság számára is. A koratavaszi tőzsdei pánikhangulatból elég jól visszajöttek a piacok, de egyre kevesebben beszélnek a „V” alakú kilábalásról és újabban az a szcenárió kezd elfogadottá válni, hogy hozzávetőlegesen 2022-re fogja a világgazdaság elérni a koronavírus járvány előtti szintjét/állapotát. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az USA-ban esedékes a közeljövőben egy elnökválasztás, aminek az eredménye komoly befolyásoló tényezője lehet a piacoknak. Ígyhát becsüljük meg az idei termést is, mégha nem is olyan jó hangulatú az idei szüret.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak:

A BUX index a júniusig tartó emelkedése után a negyedév egészében ismét az erőtlenség jeleit mutatja. Az állampapírpiac (MAX index) is megragadt a negatív tartományban az idei évet nézve:

A részvény piacokat tekintve szembeötlő, hogy a régiónk mennyire lemaradó a fejlett piacokhoz mérten. Különösen igaz ez a BUX indexre:

A forint árfolyama a június végi állapothoz képest alig változott, egy rövidke erősödés után visszatért a korábbi szintjére:

A forintban denominált részvénypiaci teljesítmények érdemben nem mutatnak mást, mint a saját devizájukban mérten, kicsit javítanak persze a forint gyengesége okán a teljesítményeken:

A hazai blue chip részvények árfolyamai a Richtert leszámítva masszívan a negatív tartományban vannak, mondhatni rosszul viselik a vírushelyzetet:

Nem tudhatjuk, hogy az ősz mit tartogat számunkra, de a vírus elleni vakcina piacra kerülése várható legkorábbi időpontját immár egyértelműen a jövő év közepére teszik, azaz hogy idén ősszel már megkezdődhessen a tömeges oltás (Oroszországot és az ő ebbéli sikerüket leszámítva) azt lassanként elfelejthetjük. Noha az idő e téren is nekünk dolgozik, azért addig is legyünk óvatosak!

Újraindítás vagy újratervezés? - Pénzpiaci összefoglaló 2020.II. negyedév

A koronavírus járvány idehaza, sőt Európában is lecsengőben van – legalábbis a számok erre engednek következtetni -, miközben a világ egyes részein még javában emelkedik a fertőzéses esetek száma. Világviszonylatban a megbetegedettek száma napokon belül átlépi a 10 millió főt, az elhunytak száma pedig közelít a félmillióhoz. A terjedés megfékezésére hozott korlátozó intézkedések súlyos sebeket ütöttek a világgazdaság teljesítményén is - s ki tudja, hogy milyen hatásokkal kell majd még szembesülnünk - így nem meglepő, hogy a döntéshozók mielőbb szerették volna/szeretnék a restart gombot megnyomni. Az újraindulás visszahozta a piacokra is az optimizmust – mi tagadás, volt is honnét -, de láthatóan nem lesz egyszerű visszatérni a korábbiakhoz, sőt számos vélemény szerint a világ már sohasem lesz olyan, mint volt a COVID-19 előtt, ami óhatatlanul újratervezést is szükségessé fog tenni az újrainduláson túl.

A magunk részéről optimisták vagyunk, s abban bízunk, hogy a kutatók előbb-utóbb megtalálják a megfelelő ellenszert a vírussal szemben, s az végérvényesen megoldja a kérdést. A világ befektetői piacain is ugyanezt az optimizmust láthatjuk, amit a jegybankok muníciós lépései nagyban felerősítettek, s így egy „V” alakú piaci mozgásra kezd hasonlítani a történet. Azért még ne zárjuk le a kérdést egy legyintéssel, mert még nincs végeredmény hirdetve az emberiség vs. az a bizonyos vuhani denevér harcában, de megint bebizonyosodni látszik, hogy pánik hangulatban nem érdemes befektetési döntést hozni, jobb a kivárás, hacsak nem épp a pánikra spekulál – bár ezt a szót mostanában már egyre félszegebben mondjuk ki - valaki.

A szokásos piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve egyre jobban festenek, aminek nagyon tudunk örülni.

A BUX index az első negyedév végén elért mélypontjáról a felét ledolgozta már a veszteségének, s az állampapírpiacon is jelentősen javult a helyzet.

A részvény piacokon hasonló folyamatokat látunk, a pozitív korrekcióban egyértelműen a fejlett régiók viszik a prímet:

A forint árfolyamáról nem állítunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, hogy hektikus. Az első félévben 10-15%-os gyengülést is láthattunk, most épp 4,5%-os gyengülésnél tartunk:

Egy ilyen időszakban jót tesz a portfoliónak a deviza kitettség, hiszen a gyengébb forint árfolyam felerősíti a teljesítményt, vagy tompítja a negatív teljesítményt:

A hazai blue chip részvények árfolyama erősen szóródik, a vírushelyzettel való ágazati érintettségüknek megfelelően:

Összességében azt mondhatjuk, hogy a tárgynegyedév kedvezően alakult, de még odébb vagyunk attól, hogy elfejthessük az idei évet. Reméljük, hogy a második félév a további javulás jegyében fog eltelni, s a vakcina kutatók is megörvendeztetnek addigra egy jó hírrel. Addig is maradjunk egészségesek!

Csapataink harcban állnak - Pénzpiaci összefoglaló 2020. I. negyedév

Csapataink harcban állnak és egyelőre nem állunk jól. Egy negyedéve a tőzsdei árfolyamokat illetően arról írtunk, hogy „a fák nem nőnek az égig”, de hogy olyan tarvágás fog bekövetkezni hamarosan, mint amit látunk, arra azért nem fogadtunk volna. És hogy a gazdasági hanyatlás egy olyan okból fog bekövetkezni, mint amiből és ahogy – ennek intenzitásáról nem is beszélve – az minden képzeletet felülmúlt. Bár nyilván ebben a helyzetben is vannak - s az idő előrehaladtával ezek száma is exponenciálisan fog növekedni - akik most próbálják bizonyítani, hogy ők ezt előre megmondták. A pillanatnyi helyzet sajnos nem jó, sőt elszomorító, a világméretű egészségügyi járvány a gazdaságra is drasztikus hatást gyakorol, de mi bízunk benne, hogy összehangolt lépésekkel akárcsak a koronavírus felett, úgy a gazdasági problémák felett is győzedelmet aratunk mi, az emberiség. S ha majd az élet visszatér a régi megszokott medrébe, elfeledjük a pillanatnyi veszteségeinket, mint ahogy történt az legutóbb 2008-2009. időszakában is. Addig meg ha nagyon ráérünk, vigasztalódjunk az elmúlt évi hozamokkal (ide kattintva), mégha azok már múltnak is tekinthetők.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve sajnos nem festenek jól, a tőzsdék, nyersanyagárak, egyes devizák (s ebben a forintunk sincs elmaradásban) kártyavárként omlottak össze az elmúlt 2-3 hét során. Ami 2008—2009-ben félév alatt ment végbe, az most gyakorlatilag 1 hónapon belül lezajlott. Ebből kiindulva reméljük azt, hogy az idő előrehaladtával, a vírus elleni ellenszer megtalálásával vagy a nyájimmunitás kellő szintre emelkedésével előbb-utóbb mégiscsak a folyamat végére érünk, s onnét egy dinamikus visszarendeződést fogunk majd látni. 2009. év végére legalábbis anno ezt tapasztaltuk, hát legyen így most is!

Az árfolyammozgások dinamikáját a tőzsdei árfolyamok jól megmutatják, 25-40%-os, esetenként ennél is nagyobb árfolyamcsökkenést láthattunk a piacokon, de az állampapírpiacon is korrekció következett be.

A tőzsdék – legalábbis a benchmarkjainkba tartozóak - szinte ugyanazon intenzitással értékelődtek le néhány hét leforgása alatt, s immár elmúlt 1-3 éves teljesítményüket vesztették el:

A forint árfolyama is nyeletlen baltaként zuhant történelmi mélypontjára ebben a rövid periódusban:

A gyenge forint a külföldi piacok szempontjából bizonyos védettséget eredményezett, hiszen ez mérsékelte az áresésen elszenvedett veszteséget.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei is nagy mélységekbe estek, még ha mértékükben eltérőek is a veszteségek.

Ez az év tehát nem úgy indult, ahogy szerettük volna, az óvatosabb portfoliónk (főleg az A és valamelyest az R) kevésbé érintettek és kitettek ezeknek a piaci folyamatoknak, a többi sajnos 10%-ot meghaladó veszteséggel közelít a negyedéves fordulónaphoz. Hozzávetőlegesen tehát a tavalyi évben elért hozamot vitte el ez a rövid időszak. A jövőt illetően biztosat nem igazán lehet mondani, egyesek már azt vizionálják, hogy ez a válság a 2008-2009-esnél nagyobb lesz, mások azt mondják, hogy előbb-utóbb lecseng a járvány, avagy alábbhagy az intenzitása és utána minden visszatér a régi kerékvágásba. Mi az utóbbiban bízunk, s reméljük, hogy ez minél rövidebb idő alatt be fog következni. Miután a tőzsdék alapvetően a jövő előrevetítésére is szolgálnak, az árfolyamokban a kedvező fordulatot vélhetően már a járvány lecsengése előtt észlelni fogjuk. Egy ilyen helyzetben a kivárás lehet talán egy indokolt magatartás. Az otthon töltött kényszerpihenő időtartama alatt pedig olvassunk André Kosztolányi anekdotákat. Tanulságosak. De mindenesetre, ha tehetjük, maradjunk otthon!

Az égig érő fa története - Pénzpiaci összefoglaló 2019.IV. negyedév

Ki ne ismerné a brókerkörökben gyakran elsütött mondást, hogy a fák nem nőnek az égig. Több éve halljuk – s mi tagadás, valljuk magunk is - ezt arra való figyelmeztetésként, hogy akkora növekedést magunk mögött hagyva, mint amit az elmúlt években, sőt igazából a 2008-as pénzügyi válság után elértek a pénzügyi piacok, ideje óvatosnak lennünk. Aztán újabb és újabb csúcsokat döntenek a piacok és cáfolnak rá a múltbéli tapasztalatokból építkező előrejelzésekre. A 2019-es év is erre erősít rá, Brexit, USA-Kína kereskedelmi háború ide vagy oda. Olybá tűnhet, hogy Benedek Elek meséjét, az égig érő fa történetét sem szabad a pénzügyi szentenciák sorából kihagynunk.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak szerint festenek:

Az utolsó negyedévben a BUX nagyot lépett előre, történelmi csúcsára emelkedett, döntően az OTP szárnyalásának köszönhetően. A MAX index ugyanebben az időszakban már nem tudott érdemben erősödni, viszont így is egy újabb nagyon erős évet tudhat maga mögött.

Azért azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a kamatszintnek a jelenlegi alacsony szintjéről egyre nehezebb lesz tovább csökkennie, legalábbis a racionalitás ezt diktálná, ha tekintetbe vesszük a pénzromlás (infláció) várható alakulását is. A 15 éves futamidőtartományban 2% alá is benézett a hozamszint a nyár közepén, s most is 3% alatt van. A 3 év és azalatti futamidőtartományban szinte nullára csökkent a hozamlehetőség. Részben emiatt is kénytelen a befektetők a kockázatosabb szegmensek felé fordulni, ami felhajtó erőként szolgál ezen piacok számára.

A részvény piacokat az év utolsó időszakában töretlen optimizmus jellemzi, különösen a fejlett piacok értek el kiemelkedúő teljesítményt. A BUX sokat zárkózott fel ebben az időszakban.

A forint árfolyama az év egészében nem mutat jól, a jegybank kommunikációjából úgy tűnik, hogy a fizető eszközünk felértékelődésére kevés az esély, noha javult valamit a helyzet december végére a novemberi extrém elgyengüléshez képest:

A gyengülő forintunk értelemszerűen felnagyítja a külföldi indexek forintban denominált teljesítményét, amik így közel 35%-ot nőttek az év során. Véleményünk szerint ez is egy figyelmeztető jel lehet a jövőre nézve:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei komoly eltéréseket mutatnak, egyértelműen az OTP tekinthető zászlóshajónak, s a Richter tudott még nagyot emelkedni.

A pénztárak (így a mi pénztárunk) idei eredményei várakozáson felül alakulnak, a részvényes portfolióinkban kétszámjegyű hozamokkal. De hogy a jövő hosszútávon is ugyanilyen lehetőségekkel kecsegtetne, abban egyre nagyobb a kétségünk. Bár Benedek Elek meséjén elgondolkodva nehéz itt már bármit is mondanunk.

„Maradjunk lendületben!” - Pénzpiaci összefoglaló 2019.III. negyedév

Az épp zajló önkormányzati választási kampányban úton-útfélen jön velünk szembe a kormánypárt sokatmondó „Maradjunk lendületben” plakátja, transzparense. A forint árfolyama ugyancsak lendületet vett, csak sajnos mintha fordítva ülnénk a lovon. Az elemzők eltérő álláspontot fogalmaznak meg a folyamattal kapcsolatban, vannak, akik természetesnek veszik, vannak, akik nemtetszésüket fejezik ki, de ami igazán különös, hogy a jegybank valamint a kormány részéről megszólaló illetékesek rezignáltan nyilvánítják ki, hogy nincs árfolyamcéljuk. A magunk részéről azt gondoljuk, hogy mégiscsak kérdéseket vet föl, hogy miközben szárnyal a gazdaságunk, számottevően leértékelődik a fizetőeszközünk. Akkor most hová is ez a nagy lendület?

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak szerint festenek:

Az alacsony kamatkörnyezetben a MAX index a BUX index teljesítményét felülmúló eredményt mutat, amivel kapcsolatban elgondolkodtató, hogy világviszonylatban a kötvénymegtakarítások egyre nagyobb hányada negatív hozammal bír. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz majd akkor, ha egyszer visszatérnek a dolgok a mostani extrémitásból a normál kerékvágásba? Vagy lehet, hogy lassanként a mostani állapotokat kell normálisnak tekintenünk?

A részvény piacokon továbbra is fennáll az extrém elválása a fejlett piacoknak (főleg Amerika) és a régiós indexektől.

A forint árfolyama egyértelműen komoly mélyrepülésben van, aminek ha ez tartósan így marad – ne legyen kétségünk - meglesz a reálpiaci hatása is a mindennapjainkra. Az USD árfolyamához a fizetőeszközünk március végi szintjéhez képest közel 12%-kal értékelődött le. A mostanság mindent vivő prémium állampapírok hozamlehetőségeivel kapcsolatban nem árt ezt is számításba vennünk:

Ebből logikusan következik, hogy a külföldi indexek forintban denominált teljesítménye még inkább eltéríti a piaci teljesítményeket:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei továbbra is felemás képet mutatnak az idei év távlatában.

A magunk részéről a piacok teljesítményével összességében elégedettek lehetünk, a nyugdíjpénztári megtakarítások is profitálhattak a piaci teljesítményekből. A 3. negyedév továbbra is a bátrabb célkitűzésű befektetési stratégiák előnyéről szólt, s ha visszatekintünk, immár több évre visszamenőleg elmondhatjuk, hogy a „bátraké a szerencse” időszakát éljük.

Prudenciális kérdések - Pénzpiaci összefoglaló 2019. II. negyedév

Nyugdíjpénztárunkban a felügyeleti szervünk (az MNB) a közelmúltban átfogó ellenőrzést hajtott végre, s a napokban kaptuk kézhez az erről szóló H-JÉ-IV-B-7/2019. számú határozatot, mely több ponton kifogást tett a tevékenységünket illetően. A határozat a honlapunkon elérhető, az abban foglalt kötelezéseket a megadott határidőn belül természetesen teljesíteni fogjuk, eleget téve a felügyeleti szervünk elvárásának.

Ezek között azon eddigi gyakorlatunkat is kénytelenek vagyunk feladni – az ezirányú megkifogásolás okán -, hogy negyedévről-negyedévre a fordulónap előtt tájékoztatást adjunk a honlapunkon az eziránt érdeklődést mutató tagjainknak a portfolióink pillanatnyi (=évközi) befektetési teljesítményéről, ha netalántán a portfolióváltás vagy a megtakarítás felvétele gondolatával foglalkoznának. Az MNB megállapította ugyanis, hogy a pénztárunk azzal, hogy a honlapján az „Önkéntes nyugdíjpénztár – hírek, aktualitások” menüpontban a választható portfóliókra vonatkozóan negyedéves hozamadatokat közöl(t), megsérti az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szóló 281/2001. (XII. 26.) Korm. rendelet 25. § (8) bekezdésében foglalt rendelkezést, miszerint „az egyes, egy évnél rövidebb részidőszakok (havi vagy negyedéves periódusok) hozamrátáit nem lehet sem évesíteni, sem nyilvánosságra hozni”.

A jogalkotó álláspontja szerint az az elvárt, mondhatni prudens magatartás, ha hallgatunk a dolgok állásáról. Egy befektetési témájú kérdésben ez meglehetősen bizarr gondolat, különösen választható portfóliók esetén. Egyik oldalról elvárás - és szerintünk jogos -, hogy a lehető legtöbb információt bocsássuk a tagság rendelkezésére, másik oldalról viszont ennek teljesítése kapcsán vonják felelősségre a pénztárt. Mindenesetre keressük a megoldást arra, hogy ezeket a fontos információkat mégis valahogy elérhetővé tegyük az érdeklődők számára.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink azért közzétesszük a negyedéves fordulónaphoz közeledve az alábbiak szerint:

A MAX index és a BUX gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt tudja felmutatnia az elmúlt félév távlatában, ami kuriózumnak tekinthető. Az RMAX teljesítménye továbbra is alig mérhető.

A részvény piacokon érdekes kettősség alakult ki, miközben a fejlett piacok (főleg Amerika) szárnyalnak, a régiós indexek lemaradóak.

A forint árfolyama alig tér el az év eleji szintjéhez mérten:

Ebből következően a külföldi indexek forintban denominált teljesítménye érdemben nem tér el a saját devizájukban mért teljesítményükhöz képest:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai teljesítményei felemás képet mutatnak (igaz, itt az ez időszakban esedékes osztalékfizetést is be kell kalkulálni a valós eredménybe).

Ha a hátralévő néhány napban nem történik jelentős változás, akkor a piacok teljesítményével összességében elégedettek lehetünk. A számok ismertetése nélkül elmondhatjuk, hogy ezen időszak (nem meglepően) a bátrabb célkitűzésű befektetési stratégiáknak/portfolióknak kedvezett.

A Pmt. aktualitásai

Sokan csak most szembesülnek vele, holott az Európai Unió 4. pénzmosásról szóló irányelvének átültetése részeként Magyarország által is elfogadott „a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról” szóló 2017. évi LIII. törvény (ún. Pmt.) már 2017. június 26-a óta hatályos. Ami az ebbéli feladatokat aktuaálissá teszi az az, hogy a pénzügyi szolgáltatók illetve az Ügyfeleik 2 év „türelmi időt” kaptak az ezügyben elvégzendő ún. ügyfélazonosítási kötelezettség elvégzésére, azaz napokon belül lejár ez a türelmi idő.

Amennyiben egy banki ügyfélkapcsolat esetében nem történik ez meg, úgy az átutalási megbízások visszautasításra kerülnek, s különösen kellemetlen lehet ez egy határidős átutalási megbízás, vagy egy bankkártyás fizetési tranzakció eszközlésekor.

A pénztári szektorra (beleértve ebbe a nyugdíjpénztárakat, önsegélyező- és egészség pénztárakat) is érvényes ez azzal, hogy esetünkben már ezideig is megköveteltük a tagkjainknak történő kifizetések teljesítése feltételeként a hivatkozott jogszabály által előírt ügyfélazonosítás megtörténtét. Így ezügyben már 2017. őszén és azóta is több körben megkerestük ügyfeleinket, hogy legyenek szívesek az azonosításra kialakított nyomtatványunk szerinti adattartalomról nyilatkozatot tenni és a feltüntetett adatok valódiságtartalmát az azonosító okmányok másolatával alátámasztani. A 2017. és 2018. évről kiküldött számlaértesítőink ennek megtörténte tényét vagy hiányát tartalmazzák is az egyéb tájékoztató adatok között. Az elmúlt két évben már csak az új Pmt. szerint azonosított ügyfelek részére teljesítettünk kifizetést.

Az eljárásrendünkben tehát a közelgő határidő beköszönte nem jelent változást, az eddigi gyakorlatunk szerint követeljük meg Ügyfeleinktől a pénzügyi kifizetési tranzakció indításához az ügyfélátvilágítás/azonosítás meglétét. Az ehhez szükséges nyomtatványunk letölthető a honlapunkról is (közvetlenük innen), továbbá azonosítási procedúra tekintetében az üzleti nyitvatartási időben állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Angolosan távozni? – 2019. I. negyedéves összefoglaló

Látva a Brexit eddigi folyamatát, talán nem ok nélkül merül fel bennünk egy jó kis epizód Mr. Bean-től. Erre aztán lehet mindent mondani, csak éppen azt nem, hogy angolosan távoznának. Ez az eddig komédiába hajló történet – ami reméljük, hogy a végén nem fordul tragédiába – mindenesetre azt mutatja, hogy a politika sokszor komoly huncutságokra képes a valós vagy vélt érdekekért. Az angolok viselkedése jó lecke lehet azoknak is, akik bőszen hangoztatják az Európán kívül is van élet frázisát. Persze hogy van, csak nem mindegy, hogy milyen. A pénzpiacokat láthatóan hidegen hagyta a korábban vészjóslóan emlegetett rendezetlen kilépés lehetőségének az erősödése, a végén majd úgyis minden megoldódik hangulat alakult ki, amit a legújabb fejlemények végülis visszaigazoltak. Vagy majd meglátjuk…

Az első negyedév a piacok erősödését mutatja – állapíthatjuk ezt meg 2 nappal a Brexit eredeti dátuma előtt. A tavalyi évben megfigyelhető piaci korrekció után ez biztatólag hathat, de azért nem árt hosszabb távon előre tekinteni, a jövő évre a recesszió beköszöntét jósolják egyre több szakértői műhelyben.

A tavalyi évi pénztári szektorális hozamadatok március közepén kerültek publikálásra, azok elérhetők az MNB oldaláról ide kattintva. A szektor adatait látva nincs miért szégyenkeznünk, noha minket is frusztrált némileg az elért eredmény.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve így festenek:

Az RMAX teljesítménye nem sokat változott, de amíg az alapkamat nem emelkedik, attól a mértéktől jelentősen nem fog eltértni. A MAX és CMAX egyaránt 2% körül áll, míg a BUX index pedig 7%-os pluszt mutat az év elejéhez mérten.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek szintén megtáltosodtak. A magyar és közép-európai részvények 5-7%-os eredményen állnak, addig a fejlett részvénypapír piacok 10% fölött tartanak. Hazai fizetőeszközben kifejezve - mivel nagy mozgás nem volt az árfolyamban - a külföldi indexek teljesítménye hasonló képet mutat, mint a saját devizájukban:

A forint árfolyama az euróhoz képest év elején erősödésnek indult, aminek a lendülete az utóbbi napokban megtört. A dollár hasonlóan, ám kisebb mértékben ugyanezt az utat járta be:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai többnyire erősödtek, ez alól a Richter kivételt képez. Az OTP 15%-os teljesítménye kiemelkedik, a többi fő részvény a BUX szerinti eredményt hozta:

A választható portfolióink az első negyedév végéhez közeledve az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves* I. néves*
A - pénzpiaci 0,13% -0,08%
B - vegyes 2,92% 3,31%
D - fokozott részvényhányadú 3,43% 3,33%
R - reálhozamot megcélzó 1,17% 1,15%
H - emelt részvényhányadú 3,95% 3,37%

* nem végleges, március 22-i állapot szerint

Ha a hátralévő néhány napban nem történik jelentős változás, akkor az első negyedévi eredménnyel alapvetően elégedettek lehetünk, a magasabb kockázatvállalás újfent kifizetődő volt, mondhatni a dolgok visszatértek a normál kerékvágásba. Hogy ez a lendület az év egészében is kitartana, abban azért nem vagyunk meggyőződve.

Lesz itt még kutyavilág - Pénzpiaci összefoglaló 2018. IV. negyedév

Ideje beletörődnünk, hogy nem a 2018-as év lesz a legjobb éve a befektetőknek, így sajnos a nyugdíjpénztárunknak sem. Idén a mikulás rallynak se híre, se hamva, az amerikai tőzsdeindexek közel állnak ahhoz, hogy 1931 óta a legrosszabb decemberi teljesítményüket produkálják. Akár az S&P, akár a Dow Jones, akár a Nasdaq index is a 14-16 havi mélypontjukra estek vissza, az utóbbi az augusztusban elért csúcsáról immár 20%-ot esett, ami már medvepiaci jelként értékelhető.

Nincs új a nap alatt, újfent napirenden van az amerikai költségvetési plafon átértékelése, ennek hiányában az amerikai kormányzati hivatalok leállásának a veszélye, amin az utolsó pillanatban mindig sikerül azért az ottani politikusoknak túllépni. A gyengülő gazdasági kilátások az olajárra is kihatottak, a WTI árfolyama az októberi 75 dolláros szintjéről immár a 40 dollárt közelíti. A nemrégiben szupersztárnak kikiáltott kripto devizák piacán is a félelem lett úrrá, a Bitcoin az irányába kialakult mánia idején elért 19 ezer dolláros árfolyamáról ma már alig 4 ezer dollárt ér.

Az európai piacokon a Brexit tragikomikus előrehaladása okozza az egyik bizonytalanságot, emellett a gazdasági lassulás jelei ugyancsak megviselték az európai tőzsdeindexeket is, különösen a DAX-ot. Mindeközben a magyar tőzsdeindex új csúcsra járt, amiben az OTP árfolyama vitte a prímet. Az állampapír piac javult valamelyest, de az év egészét tekintve vélhetően nem fogja tudni ledolgozni a negatív teljesítményét.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve így festenek:

Az RMAX alig mérhető teljesítményéhez mérten a MAX és CMAX index továbbra is a negatív tartományban van, igaz sokat javult az év végéhez közeledve, a BUX index pedig szinte megtáltosodott, ami annyit tesz, hogy sikerült feltornáznia magát a pozitív nulla szintre.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek lejtmenetbe kapcsoltak (a BUX érdekes módon épp ellentétes mozgást produkált mindeközben), s ezen a forintra átszámított teljesítményük sem segített sokat.

A forint árfolyama a két vezető devizához mérten az elmúlt félévben érdemben nem változott.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai felemásan teljesítettek, a Richter sokat gyengült, a MOL és az OTP kicsit erősödni tudott:

2017. végén sokan ijesztgettek azzal, 2018-ban korrekcióra kerül sor a piacokon, különösen az amerikai piacokon. Ez Európára lett igaz, az amerikai indexek az ezévi teljesítményüket adták vissza. Ami feltűnő, hogy az olaj ára milyen mozgást tudott leírni, s a dollár erősödése is kihívás elé állíthatja az e devizában eladósodott országokat. A jelek inkább arra engednek következtetni, hogy a 2019-es év sem lesz sétamenet. Szumma szumárum úgy látjuk, hogy jöhet még kutyára dér.

A választható portfolióink az év végéhez közeledve az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves* I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,00% -0,20% 0,36% 0,15% 0,31% -0,12% -0,07% 0,28% -0,01% 0,08%
B - vegyes -1,11% -2,13% 1,40% 0,84% -1,04% -1,04% 0,06% 0,99% -0,91% -0,91%
D - fokozott részvényhányadú -1,19% -1,85% 2,04% -0,08% -1,13% -1,12% -1,53% 1,85% 0,41% -0,42%
R - reálhozamot megcélzó -0,58% -0,24% 1,00% 0,24% 0,41% 0,41% 0,02% -0,03% -0,13% 0,27%
H - emelt részvényhányadú -1,38% -1,76% 1,42% -0,11% -1,84% -1,20% -1,58% 1,14% 0,11% -1,54%

* tört időszak, december 18-i állapot szerint

Mindezek alapján nagy várakozással szemléljük a 2019. évi fejleményeket.

A feketeleves? – munkáltatókat érintő 2019 évi cafeteria változások

2019-től alapvetően megváltozó cafateria szabályozás okán az alábbiakra szeretnénk felhívni a munkáltatók figyelmét:

Először is arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 9. § (1) bekezdése f) pontja szerint az adókötelezettség keletkezése és a jövedelem megszerzésének időpontja „a magánszemély javára vagy érdekében teljesített kiadás esetében (ideértve különösen az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba átutalt vagy más módon befizetett munkáltatói hozzájárulást, tag javára átutalt vagy más módon befizetett támogatói adományt) a kiadás teljesítésének napja”. Magyarán a még 2018-ra (az esedékes december havi hozzájárulásként) szándékolt munkáltatói hozzájárulásukat csak akkor tudják a 2018-ra vonatkozó cafeteria szabályozás szerint eszközölni, ha azt 2018-ban át is utalják a pénztárnak (vonatkozásunkban az Életútnak). A 2019-ben akár január 2-án beérkező összeget, amennyiben az munkáltatói hozzájárulás, már a 2019-re érvényes feltételekkel fogjuk tudni csak kezelni.

Ami a jövő évre a vonatkozásunkban a leglényegesebb változás, hogy 2019-től a munkáltatói hozzájárulásként juttatott összegek (s ugyanígy az eddigi támogatásként adott összegek is) bérként adóznak. Ez azt jelenti, hogy ezen összeg is a munkaviszonyból származó jövedelemként adóköteles, vagyis a juttatónak (munkáltatónak/támogatónak) a szándékolt összegből a magánszemélyt (pénztártag munkavállalóját) terhelő (szja előleg (15%) és egyéni járulékok (18,5%) levonások utáni nettó összeget (66,5%) kell teljesítenie/átutalnia a pénztár felé. És azután a szociális hozzájárulási adót (21%) is meg kell fizetnie természetesen/sajnos. Lásd Szja tv. 9. § (3b) bekezdése: „Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba átutalt vagy más módon befizetett munkáltatói hozzájárulás, tag javára átutalt vagy más módon befizetett támogatói adomány esetében bevételként a hozzájárulás, adomány forrásául szolgáló összeget (így különösen a bérként számfejtett összeget) kell figyelembe venni, azzal, hogy a biztosítópénztárba történő átutalást vagy más módon történő befizetést megelőzően a bevételből megállapított jövedelem után a tagot terhelő közterheket az utalást, befizetést teljesítő kifizető levonja.”

Az Szja tv. 44/A. §. (1) bekezdés a) pontja szerint ugyanakkor a munkáltatói hozzájárulásként a pénztárba beérkező (nettó) összeg is alapját képezi 2019-től az adójóváírási lehetőségnek.

Hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, beszélnünk kell még az ún. célzott szolgáltatás jogcíméről, mely az alábbiakat jelenti: Egy erre vonatkozó támogatói szerződés keretében célzott szolgáltatásra szolgáló fedezetet adhat/fizethet be a támogató/munkáltató a pénztárnak, hogy annak terhére (abból fedezve) szolgáltatást nyújtson a pénztár a támogató/munkáltató munkavállalói számára szerződés szerinti feltételekkel. Ezen jogcímű befizetés nem jut el az érintett tagsági (munkavállalói) kör egyéni számlájára, hanem elkülönítve kezeli azt a pénztár (szerződésenként), s ennek terhére nyújthat szolgáltatást. Egy egészség- vagy önsegélyező pénztár esetében ez könnyen értelmezhető, pl. szűrő vizsgálatra, vagy gyógyszervásárlásra ad a munkáltató/támogató összeget, hogy abból a dolgozói pl. keretösszeg/fő/év alapon elszámolhassák a pénztár felé ezirányú kiadásaikat. Egy nyugdíjpénztár esetében kicsit nehezebb a helyzet, mert a pénztár csak nyugdíjszolgáltatást nyújthat, azaz arra adhat a munkáltató/támogató ilyen jogcímen keretösszeget, hogy a nyugdíjba vonuló munkavállalói kaphassanak a pénztártól (kvázi az egyéni megtakarításuk alapján/összegében felvehető nyugdíjszolgáltatás kiegészítéseként) plusz összeget.

Ami a lényeges, hogy a nevesítetten célzott szolgáltatásra nyújtott munkáltatói/támogatói befizetés egyes meghatározott juttatásként funkcionál, azaz a munkáltató/támogató fizeti utána meg a közterhet (1,18 x 15% szja és 19,5% eho), mint idén a munkáltatói hozzájárulás után is), amennyiben egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári szolgáltatásra nyújtja azt. Az ebből szolgáltatást igénybe vevő pénztártagot a szolgáltatás esedékességekor nem terheli semmilyen adó/járulék fizetési kötelezettség.

Ha a célzott szolgáltatást a munkáltató/támogató önsegélyező pénztári szolgáltatásra adja, akkor teljesen másként viselkedik az összeg, ugyanis a munkáltatót/támogatót ezesetben nem terheli adó/járulékfizetési kötelezettség (ugyanúgy, mint az idén a támogatásként befizetett összegek esetében), ellenben a pénztártag, amikor ilyen önsegélyező pénztári jogcímű célzott szolgáltatást vesz igénybe, akkor azután egyéb jövedelemként keletkezik adó- és eho fizetési kötelezettsége (az összeg 84%-ára vetített 15%-os szja és 19,5%-os eho kötelezettségként (ugyanúgy, mint a nyugdíjpénztári várakozási idő utáni adóköteles tőkekifizetések esetén), csak ezesetben a pénztár nem minősül kifizetőnek, így az adóelőleg és eho megfizetése a tagot terheli (ugyanúgy, mint pl. eddig is a nyugdíjpénztáraknál a vissza nem fizetett tagi kölcsön tartozás érvényesítése esetén).

A fentiek könnyebb megérthetősége végett egy táblázatban igyekeztünk összefoglalni mindezt az alábbiak szerint:

Ha fentiekkel kapcsolatban kérdésük merülne fel, állunk szíves rendelkezésükre. Ezúton köszönjük meg egész évi közreműködésüket, s kívánunk Békés Ünnepeket és Sikerekben Gazdag 2019-es Évet Önöknek!

Füstölgünk… - Pénzpiaci összefoglaló 2018. III. negyedév

Lassanként beköszönt az ősz, ami sokak bosszúságára az avarégetés időszaka is egyben. A háziasszonyok joggal dühöngenek, amikor a frissen kiteregetett ruhákat átjárja a szomszéd kertjéből tekergő keserű füst, de a hétvégi kirándulók sem örülnek annak, hogy a tiszta levegő helyett gomolygó füstöt kénytelenek belélegezni. A zöldhulladék, illetve az avar elégetése helyett – minimális többlet odafigyeléssel - mennyivel barátibb lenne a komposztálás, amiért a szomszédaink mellett a növényeink, virágaink is nagyon hálásak lennének. Nem beszélve a környezetünknek – s ezzel együtt a jövő nemzedékeinek - ezzel tett szívességről.

Átvitt értelemben is füstölgünk. Nyárközepén látott napvilágot ugyanis a 2019-re újfent módosuló cafeteriaszabályozás, amely gyakorlatilag a SZÉP-kártyát hagyta meg egyedüliként béren kívüli juttatásként, s az öngondoskodás eddig alappillérének hitt önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulást gyakorlatilag elfelejtette. Amit nagyon furcsállunk, hogy semmiféle magyarázatát nem hallottuk azóta sem, hogy mi tette/teszi ezt szükségessé? Mi a baj azzal, hogy a munkáltatók az alkalmazottaik nyugdíjaskori biztonságához ilyenféleképpen valamelyest hozzájárulhatnak, vagy az egészségügyi- szociális kiadásaik finanszírozásában nyújthatnak segítséget? Tőlünk fejlettebb, jólétibb társadalmakban is megvan ez a szerepe a munkáltatóknak, s nyilvánvalóan nem kell bizonygatnunk azt, hogy az életkor kitolódásával a nyugdíjaskori életszakasz anyagi finanszírozása akár a megélhetés, akár az egészség megtartása szempontjából egyre nagyobb kihívást jelent és fog jelenteni a jövő időszakokban is. Nem keveseknek csak azért van nyugdíjelőtakarékossága, egészségpénztári megtakarítása, mert voltak olyan szerencsések, hogy olyan munkáltatóhoz sodorta őket az élet, aki helyettük is gondolkodva ilyen célú megtakarítást indított/képzett számukra, merthogy saját erejükből nem lettek volna képesek erre, vagy lehetőségük, Uram bocsá’ hajlandóságuk nem lett volna rá, hogy ilyenekben egyáltalán gondolkodjanak. Ők nem számítanak? Tényleg „mindenki annyit ér, amennyije van"? Gondoskodó állam érvek, indokok nélkül…

És mi tagadás, a befektetési piacok idei teljesítményén is van mit füstölögnünk. A szokásos főbb piaci grafikonjaink a negyedéves fordulónaphoz közeledve így festenek:

Az RMAX index visszatért ugyan a pozitív nulla tartományba, de a MAX és a CMAX indexek megrekedtek a július elején elért -4%-os teljesítményszinten. A hazai részvényindexnek, a BUX-nak sem megy idén jól, június eleje óta érdemben nem tudott elmozdulni a mínusz 6-12%-os tartományból.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek közül egyedül a MSCI index van a pozitív tartományban, elsősorban az amerikai technológiai szektor szárnyalásának betudhatóan. A fejlődő piacok és az európai régió is rosszul teljesít idén.

Miután a forint árfolyama mind az eurohoz, mind a dollárhoz képest gyengült az idei évben, így a külföldi indexek forintban denominált teljesítménye ennél valamivel jobban fest:

A forint árfolyama a két vezető devizához mérten érdemben nem változott június óta, továbbra is a gyengeség jeleit mutatja.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai negatív teljesítményt mutatnak, közülük is a Richter Gedeon árfolyama esett a legnagyobbat:

Egy ilyen környezetben kell a pénztárnak hozamot termelnie, ami nem egyszerű feladat. A választható portfolióink a 3/4-ed év végéhez közeledve az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves* 3/4 éves* I. n.éves II. n.éves III. néves* 3/4 éves*
A - pénzpiaci 0,00% -0,20% 0,25% 0,05% -0,12% -0,07% 0,12% -0,07%
B - vegyes -1,11% -2,13% 0,82% -2,42% -1,04% 0,06% 0,63% -0,36%
D - fokozott részvényhányadú -1,19% -1,85% 1,45% -1,62% -1,12% -1,53% 1,23% -1,44%
R - reálhozamot megcélzó -0,58% -0,24% 0,63% -0,19% 0,41% 0,02% -0,05% 0,38%
H - emelt részvényhányadú -1,38% -1,76% 0,69% -2,45% -1,20% -1,58% 0,56% -2,22%

* tört időszak, szeptember 20-i állapot szerint

Több jel is arra enged következtetni, hogy elfáradóban van az elmúlt években kialakult pozitív befektetői hangulat, s egy ilyen helyzetben középtávon talán érdemes óvatosnak lenni. De arra is van esély, hogy az év hátralévő időszakában még a szebbik arcukat fogják megmutatni a piacok.

Csak óvatosan a medvével! – 2018. második negyedéves összefoglaló

Az elmúlt hetekben több helyen is medvét láttak Észak-Magyarországon, az egyikük szinte már népmesei hőssé vált azzal, hogy mintegy 300 km-es barangolása során többször is kicselezte a neki csapdát állító befektetési, akarom mondani természetvédelmi szakembereket. Aztán nagy sokára sikerült becserkészni és lépre csalni a Szegedhez közeli Sándorfalva határában. Kalandozó hősünket a média annyira a szájára vette, hogy még egy becenevet is kapott. A Robiként elhíresült jószág végül jeladót kapott és a szlovák határhoz közel szabadon engedték. A visszatoloncolást Robink annyira félvállról vette, hogy elengedése után nem sokkal megszabadult a nyomkövetőjétől és újra szabadon járja életútját a hazai rengetegekben.

Egy minapi hír szerint Heves megyében is vándorol egy medve Sajókeresztúrnál és Füzesabony környékén egy ligetes részen is levideóztak egy medvét, amint bőszen lakmározik a cseresznyésben. Az újdonság varázsával hat, hogy hazánkba látogatnak ezen egyedek, de azért a környéken élőket arra kérik a szakértők, hogy tessenek óvatosak lenni, mert mint ahogy a sokat látott székely ember is mondja: a medve nem játék!

Nem szeretnénk medvével riogatni, de lehet, hogy ezek a hírek már mind a medvepiacról szólnak. Medvepiacnak nevezzük azon időszakot, amikor a befektetések árfolyama hosszútávon trendszerűen csökken.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink a félév végéhez közeledve így festenek:

A kedvezőtlen tendenciák egyértelműen meglátszódnak immár a grafikonokon, a BUX index 10%-ot vesztett az év eleji értékéből, a kötvénypiaci hozamemelkedés pedig a MAX index teljesítményét vetette vissza. Ez utóbbi 4%-ot veszített az év eleji értékéből. Az RMAX index megmaradt a negatív nulla tartományban.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek sem festenek jól, különösen a régiós indexek teljesítménye mutat korrekciós jeleket.

A forint árfolyama április végétől jelentősen meggyengült, ez a külföldi indexek forintban denominált teljesítményét értelemszerűen feljavította:

A forint árfolyama mindkét vezető devizához mérten begyengült, de kiváltképp az USD-hez mérten. Különösen látványos a gyengülés a március eleji +4%-os állapothoz mérten. A tavalyi évben látott erősödés után tehát most épp az ellenkező mozgásokat láthatjuk.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai egyike sem tudta megtartani az év eleji árfolyamát, mindegyikük kétszámjegyű veszteség tartományába esett vissza június végéhez közeledve:

Ebben a kedvezőtlennek tűnő piaci környezetbe a pénztárunk választható portfoliói a félév végéhez közeledve az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves* Féléves* I. n.éves II. n.éves* Féléves*
A - pénzpiaci 0,00% -0,18% -0,18% -0,12% -0,10% -0,22%
B - vegyes -1,11% -2,00% -3,08% -1,04% 0,21% -0,83%
D - fokozott részvényhányadú -1,19% -1,83% -3,00% -1,12% -1,53% -2,63%
R - reálhozamot megcélzó -0,58% -0,47% -1,05% 0,41% -0,02% 0,39%
H - emelt részvényhányadú -1,38% -1,63% -2,98% -1,20% -1,46% -2,64%

* nem végleges, június 20-i állapot szerint

Nem egyértelmű, hogy az előző évek szárnyalása után csak egy természetes korrekcióról, vagy már egy trendfordulóról van-e szó, de mindenestre mi sokalljuk a medveinvázióval kapcsolatos fejleményeket. Ráadásul nyakunkon a futball világbajnokság is, ami bőven elég lenne számunkra, hogy izgalommal töltsük az elkövetkező heteket.

Derűre ború? – 2018. első negyedéves összefoglaló

A 2008-as pénzügyi-gazdasági válság óta magunk mögött hagyott közel 10 év alatt a pénzügyi piacok a jegybankok összehangolt eszközvásárlási programjai miatt kialakult likviditásbőségnek köszönhetően szinte töretlen fejlődést mutattak, ami igen pozitív feltételrendszert jelentett az ezen időszakban elérhető befektetési teljesítményeknek is. Szerencsére ebből a pénztári szektor is profitálhatott, s a nyugdíjpénztárunk sem teljesített rosszul. Egy ilyen bullish piaci környezetben a magasabb részvényarányú portfoliók teljesítettek jobban, de a kötvénypiacokon végbement kamatcsökkentési periódus is érdemben hozzá tudott járulni az elért eredményekhez. A 35%-os (azaz extrém magasnak nem nevezhető)) részvényarányt tartalmazó „D” portfoliónk az elmúlt 15 éves időszak alatt éves átlagban 9%-ot meghaladó hozamot tudott elérni, 3,7%-os átlagos infláció mellett. Az elmúlt 10 éves időszakot tekintve (abban is benne van a 2008-as problémás év) pedig 7,3%-ot (a 10 éves infláció mindeközben 2,7% volt). Az óvatosabb portfolióink az óvatosságuk foka szerint eredményeztek szerényebb eredményt, de ezekkel sem vallottunk szégyent. A szektorális hozamadatok elérhetők az MNB oldalán (http://www.mnb.hu/letoltes/nyugdijpenztari-hozamok-2003-2017.pdf)

Ha az Ószövetségig (József álmáig a 7 bő és 7 szűk esztendőről) nem is kell visszanyúlni, a gazdaságtörténészek körében nagy népszerűségnek örvendő különféle cikluselméletek szerint is 10 év már egy komoly időszak ahhoz, hogy a dolgok valamelyest megváltozzanak. Az idei évben mintha ennek lennénk tanúi, egyre bátortalanabbak a befektetők, a tőzsdei indexek sem nagyon tudtak eddig nőni (persze az elmúlt éveket figyelembe véve volt/van honnét megtorpanni), s a kötvénypiacok is eljuthattak talán már abba a stádiumba/fázisba, ahonnét nem igazán van már tovább hová csökkenni a kamatoknak. A tengerentúlon és egyes más helyeken is már elindult a kamatok emelkedése. Mindez nem túl kedvező a jövő kilátásait illetően, egyik vagyonkezelő partnerünk szerint „nem az előttünk álló időszak lesz a hősködés időszaka”. Hogy így lesz-e, idővel majd kiderül, de mi is úgy véljük, hogy nem árt az esernyőket kézügyben tartani.

A szokásos főbb piaci grafikonjaink az első negyedév végéhez közeledve így festenek:

A turbulensebbé vált piaci környezetben a BUX index is veszített az értékéből, annak ellenére, hogy az évkezdés pozitív volt. Az állampapírpiacokon kamatemelkedés zajlott le, így az állampapír piaci indexek is veszítettek az értékükből. Ez alól kivétel az RMAX index, de az már egy ideje gyakorlatilag 0 teljesítményt tud elérni.

A benchmark elemeinkbe tartozó részvényindexek egyirányba, a csökkenés irányába mutatnak. EZ még nem egy komolyabb piaci korrekció, s talán még trendfordulóról sem beszélhetünk, de azért láthatóan immár nehezebb lesz jó teljesítményt elérni.

A forint árfolyama jelentősen nem változott sem az eurohoz, sem pedig a dollárhoz képest, így az indexek forintban átszámolt teljesítményei sem térnek el lényegesen ettől.

A forint árfolyama a két vezető devizához mérten ekként alakult:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül egyedül az OTP tartja magát, a többi blue chip veszített az év végi értékéből. Különösen a Richter Gedeon esetében számottevő ez:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves* I. néves*
A - pénzpiaci 0,00% -0,09%
B - vegyes -1,44% -1,45%
D - fokozott részvényhányadú -1,49% -1,41%
R - reálhozamot megcélzó -0,61% 0,22%
H - emelt részvényhányadú -1,89% -1,65%

* nem végleges, március 22-i állapot szerint

Az óvatosságnak talán eljött az ideje, de az is lehet, hogy a piacok ismét magukra találnak, s a fák tovább növekednek. De mint ahogy a szentencia tartja, a fák azért nem nőnek az égig. Hogy jó magyarokként mit tehetünk egy ilyen időszakban? Bizakodunk és április 8-án elmegyünk szavazni.

Ha ezt Szent Borbála sejtette volna - Pénzpiaci összefoglaló 2017. IV. negyedév

Az elmúlt időszak vezető befektetési piaci hírei mögött a nehézipar, azon belül is kiemelten a bányászat újbóli fellendülését sejthetnénk, - s a bányászatnál maradva - ha nem ásnánk mélyére a dolgoknak. Merthogy immár a csapból is az folyik, hogy így a bitcoin bányászok és úgy a bitcoin bányászok, és hogy hogyan lehet néhány év vagy akár hónap alatt is megsokszorozni a befektetett vagyont a criptopénzekkel, s nem csoda, ha az ember az árfolyam-grafikonok láttán könnyen elveszti a valóságérzetét. Mint tudjuk, a bányászmunka nehéz és veszélyes, ezért a veszélyek megelőzéséért és elhárításáért Istentől kértek segítséget oltalmat eleink, s védőszentjüket Szent Borbálában találták meg. Az elhíresült Bitcoin szárnyalását látva is úgy sejtjük, hogy Szent Borbála vállalásában erről azért nem volt szó. Mi akkor kezdtük el nagyon furcsálni a dolgot, amikor az idei bányásznapot (a december 4-i Borbála napot követő első vasárnap) követően a bitcoin/USD keresztárfolyam megjelent az egyik vezető befektetési portál címoldalán.

Egyébként a hazai vizeken maradva is a bányaiparral kapcsolatos csúcssztori bontakozott ki az idei évben, már amennyiben azt vesszük, hogy egy nagyon sikeres hazai befektetőről bizonyosodik be nap-nap után, hogy amihez hozzáér, az azonnal arannyá változik. No jó, persze az aranybányászok élete sem izzadtságmentes.

Mi mint nyugdíjpénztár biztonságosabb vizeken evezünk, így ebből következően szerényebb sikerekkel is megelégedünk, de persze mondhatja ránk bárki, hogy savanyú a szőlő. De szumma-szummárum, köszönhetően az idei évben is tovább tartó jó befektetési hangulatnak, a 2017-es évi várható eredményeinkkel az év elején kiegyeztünk volna. De lássuk a szokásos főbb piaci grafikonjainkat:

A BUX index a 20%-os éves teljesítményével idén sem vall szégyent, mégha látszik is az év vége időszakában egy kis korrekció benne. Az állampapírpiacon a hozamszintek csökkenése még mindig tart, ami tovább emelte az állampapírok árfolyamát. Ezek az eredmények viszont már egyértelműen a jövőbeli teljesítmény lehetőségét emésztik fel, hiszen hosszútávon vélhetően nem lehet az „ingyen” finanszírozást fenntartani. A kötvénypiac emiatt a jelen helyzetében vélhetően egy nehéz időszak előtt áll.

A részvényindexek teljesítménye mindegyik benchmark elemünkben jónak mondható, ha megmaradnak az év végéig hátralévő alig 1 hét alatt ezek az eredmények, akkor azt mondhatjuk, hogy ismét egy jó évet zártak a részvénypiacok. Miután a forint árfolyama a dollárhoz képest továbbra is 10% körüli mértékben erősödött az idei évben, így a forintban számolt részvénypiaci indexek némileg szerényebb teljesítményt mutatnak. Különösen igaz ez az MSCI index teljesítményére:

A forint árfolyama ezzel szemben az eurohoz képest alig mozdult el:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül az M-Telekom lóg ki kedvezőtlen irányban, a többi bluechip idén is jó teljesítményt tud eddig felmutatni. De az idei év nem is róluk, sokkal inkább a BÉT kis (small caps) papírjairól szólt, amiben nem feltétlenül csak a közgazdasági összefüggések játszanak szerepet:

Pénztárunk választható portfoliói az év végéhez közeledve az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves* I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,09% 0,02% 0,08% 0,02% 0,20% 0,43% 0,52% 0,20% 0,21% 1,37%
B - vegyes 0,86% 2,27% 2,55% 1,88% 7,78% 1,52% 1,21% 2,32% 1,48% 6,69%
D - fokozott részvényhányadú 2,02% 2,61% 3,02% 2,15% 10,17% 2,03% 2,88% 3,20% 1,71% 10,18%
R - reálhozamot megcélzó 0,67% 1,23% 0,94% 0,63% 3,52% 0,42% 0,38% 0,71% -0,32% 1,19%
H - emelt részvényhányadú 0,79% 2,05% 2,91% 1,91% 7,87% 0,81% 2,35% 2,98% 1,56% 7,91%

* tört időszak, 2017. december 20-i állapot szerint

Az óvatos portfolióinkban immár alig tudunk hozamot elérni, a részvényes portfolióink viszont jó teljesítményt értek el. Hogy mikor fog mindez megváltozni, egyre inkább napirenden lévő kérdésként merülhet fel.

Csillagok háborúja? - Pénzpiaci összefoglaló 2017. III. negyedév

Látva az Amerikai Egyesült Államok és az Észak-Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elnökeinek közelmúltbéli egymáshoz intézett üzenetváltásait félő, hogy George Lucas űreposzának egy meg nem írt fejezetéhez közelítünk. A szakértők ugyan egyértelműen úgy foglalnak állást, hogy senkinek nem érdeke igazából a kialakult helyzet valódi katonai konfliktussá alakítása, az előzmények és az érintettek habitusa alapján azért mégsem neveznénk teljesen kockázatmentesnek a fennálló állapotot. A magunk részéről csak remélni tudjuk, hogy sikerül diplomáciai úton rendezni a nézeteltéréseket és higgadt mérlegeléssel megtalálják a közös nevezőt az érintettek. Mindaddig a befektetési piacok számára egy újabb illetve egy újra felerősödő kockázatként jelenik meg ez, amiről a piaci szereplők mintha nem is akarnának tudomást venni. Jelenleg az a trendi, hogy minden valamirevaló esést/korrekciót megvesznek a befektetők.

Egy jó példa a jelenlegi helyzet rendkívüliségére: szeptember közepén 100 éves (!) állampapírt bocsátott ki Ausztria 2,11%-os hozamon (a 30 éves osztrák államkötvény hozama jelenleg 1,52%). Olybá tűnhet, hogy mára eljutottunk abba a fázisba, amikor semmi sem drága. A kérdés azért ott lóg a levegőben: vajon meddig tarthat ez még így?

A BUX index a nyár közepi megtorpanás után újra felfelé kapaszkodik, az év elejétől már 20%-os teljesítményt tud felmutatni. Az állampapírpiacon is tovább tart a lendület, a hozamok csökkenése tovább tolja felfelé az állampapírok árfolyamát. Mindez persze már a jövőbeli megszerezhető hozam kárára történik, de az majd csak a jövőben lesz érdekes:

A részvényindexek közel a közép-kelet európai régió teljesít jobban, mint a fejlett indexek. BUX április végéig még lemaradó volt, mára viszont már kezdi beérni a CETOP indexet.

Miután a forint árfolyama a dollárhoz képest mintegy 12%-kal tudott erősödni az év eleje óta, így a forintban számolt részvénypiaci indexek más eredményt mutatnak. Az MSCI index dollárban számolt ezévi teljesítményét gyakorlatilag lenullázta a forint dollárral szembeni erősödése:

A forint árfolyama az eurohoz képest mindeközben nem változott érdemben:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül az M-Telekomot leszámítva kifejezetten jó teljesítményt mutatnak:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a harmadik negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves* éves* I. n.éves II. n.éves III. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,09% 0,02% 0,09% 0,20% 0,43% 0,52% 0,11% 1,06%
B - vegyes 0,86% 2,27% 2,58% 5,82% 1,52% 1,21% 1,62% 4,41%
D - fokozott részvényhányadú 2,02% 2,61% 3,04% 7,86% 2,03% 2,88% 3,08% 8,20%
R - reálhozamot megcélzó 0,67% 1,23% 1,13% 3,06% 0,42% 0,38% 0,71% 1,52%
H - emelt részvényhányadú 0,79% 2,05% 2,75% 5,68% 0,81% 2,35% 2,75% 6,02%

* nem végleges, szeptember 21-i állapot szerint

„Sell in May and go away” - Pénzpiaci összefoglaló 2017. II. negyedév

A közkeletű tőzsdei bölcsesség - „Adj el májusban és menj messzire” - szerint a nyári hónapokban a tőzsdék gyengén szerepelnek, merthogy a brókerek (is) szabadságra mennek nyáron, s előtte zárják a pozícióikat és csak a nyári szabadságról visszatérve várható újra élénkülés a piacokon.

A Dow Jones Ipari Átlag (az Amerikai Egyesült Államok 30 meghatározó vállalatának részvényéből képzett indexre ugyanis a statisztikusok – akik közismerten minden csalárdságra képesek - kimutatták, hogy 1950 óta az a májustól októberig tartó félévben mutatott 0,3%-os növekedéssel szemben a novembertől áprilisig tartó másik féléves periódusban 7,5%-os növekedést mutatott. A mondás igazságtartalmához annyit, hogy eredetileg az angol arisztokrácia körében forgott közszájon a „Sell in May and go away, and come on back on St. Leger's Day”, ami annyit tett, hogy a tehetősek a nagyvárosi hőséges nyári hónapokat inkább a vidéki birtokaikon igyekeztek átvészelni, s onnét csak ősszel érkeztek vissza.

A magyar tőzsde (BUX index) elmúlt 15 év teljesítményét tekintve semmi szignifikáns adat nem látszik az idézett mondás honi érvényesülésére. Akár a valóban egyre kibírhatatlanabbul meleg nyári hónapokat (június-augusztus), akár a tágabb értelemben vett májustól októberig terjedő időszakot vesszük alapul.

Az előbbi esetben a június-augusztusi 3 hónapos időszak teljesítménye 8 : 6 arányban meg is haladta az egész éves teljesítmény 1/4-ét, azaz inkább ez volt a jobb időszak.

A féléves osztás szerint a májustól októberig terjedő 6 hónapos időszak teljesítménye igaz más évenkénti megoszlásban, de ugyanígy 8 : 6 arányban meghaladta az egész éves teljesítmény felét.

Ezek szerint a magyar tőzsde másképp viseli a nyári hőterhelést, mint az amerikai „kollégája”, vagy az is lehet, hogy napjaink magyar arisztokráciája reagál másképp minderre. Egy biztos, önmagában egy ilyen bölcselet ismerete nem tesz bennünket gazdagabbá.

Az elmúlt időszak piaci folyamatairól a szokásos grafikonjaink:

A BUX index március vége óta újra lendületesen emelkedni tudott, s immár 12%-os emelkedést mutat az év eleji értékéhez mérten. Az állampapírpiacon nincs különösebb változás, rövidtávon minimális a hozamlehetőség, a hosszabb futamidőtartományban lehet már csak érdemi kamatot realizálni. Az inflációs várakozások ugyanakkor az ebben rejlő lehetőségeket árnyalják immár:

A részvényindexek közel hasonló teljesítményt mutatnak, közülük a CETOP felülteljesítése lóg csak ki, a BUX az április végi lemaradását időközben ledolgozva felzárkózott a nemzetközi indexekhez.

Miután a forint árfolyama a dollárhoz képest számottevően erősödött (az euro-dollár keresztárfolyam változásának köszönhetően) így a forintban számolt részvénypiaci indexekhez mérten a BUX felülteljesített:

A forint árfolyama jól tartja magát, az eurohoz mérten szinte semmit nem változott, a dollárhoz képest pedig közel 6%-ot erősödött az elmúlt félévben:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai az Mtelekom-ot leszámítva erősödtek (megjegyzés: az Mtelekom 5%-os osztalékhozamát figyelembe véve az is tartotta magát):

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a félév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves* Féléves* I. n.éves II. n.éves* Féléves*
A - pénzpiaci 0,09% 0,01% 0,10% 0,43% 0,58% 1,01%
B - vegyes 0,86% 2,81% 3,69% 1,52% 2,05% 3,60%
D - fokozott részvényhányadú 2,02% 3,26% 5,35% 2,03% 3,65% 5,75%
R - reálhozamot megcélzó 0,67% 1,46% 2,15% 0,42% 0,72% 1,14%
H - emelt részvényhányadú 0,79% 2,83% 3,64% 0,81% 3,25% 4,09%

* nem végleges, június 22-i állapot szerint

Csiki-csuki állapot – 2017. első negyedéves összefoglaló

A tavalyi amerikai elnökválasztás utáni eufórikus hangulat egészen az idei év elejéig kitartott, aztán március elején bizonytalanná kezdtek válni a dolgok. Az, hogy az USA már kamatemelési fázisba került, óhatatlanul kihat a globális kötvénypiacra, így a honira is. A magyar részvénypiacon is elfogyni látszik a lendület, persze korrekciók mindig is voltak, és nyilvánvalóan a jövőben is lesznek, a mérték a kérdés, illetve, hogy ez az alaptrendet hogyan befolyásolja.

Ha jellemezni akarjuk a kialakult helyzetet, olyan csiki-csuki állapotról beszélhetünk, s ezzel véletlenül sem az épp zajló sörös sztorira akarunk utalni, hanem arra, hogy kezd csiklandóssá válni a befektetők lába alatt a talaj. A pénztáraknak is meg kell küzdeniük ezzel a helyzettel, amikor is a biztonságosnak vélt állampapír befektetések már alig hoznak hozamot, azaz kockázatosabb vizeken kell megkeresni/megtalálni a hozamokat.

A mögöttünk hagyott sok jó év után óhatatlanul megnő a lehetősége egy kedvezőtlenebb év bekövetkeztének, de azért bízunk benne, hogy csak pillanatnyi megállásról van szó, s a befektetési piacok ismét a szebbik arcukat fogják felénk fordítani.

A piaci folyamatokról a szokásos grafikonjaink:

A hazai BUX index március végére leadta az addig elért teljesítményét, az állampapírpiaci indexek pedig nulla közeli, sőt negatív eredményt mutatnak.

A hazai részvénypiac a nemzetközi részvénypiacokkal való összemérésben egyértelműen alulteljesítő volt a maga nulla körüli teljesítményével, ezzel szemben a régiós index (CETOP) nagyon jól teljesített.

Miután a forint árfolyama erősödött mind az eurohoz, mind az USD-hez mérten, a forintra átszámított hozamokban valamivel árnyaltabbak a teljesítmények:

A forint árfolyama az eurohoz mérten 1%-ot, a dollárhoz mérten 3%-ot erősödött az évből eddig eltelt időszakban:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül egyedül a Richtertől futotta érdemi árfolyamnövekedésre:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves* I. néves*
A - pénzpiaci 0,06% 0,10%
B - vegyes 0,75% 0,89%
D - fokozott részvényhányadú 2,08% 1,80%
R - reálhozamot megcélzó 0,92% 0,71%
H - emelt részvényhányadú 0,50% 0,17%

* nem végleges, március 24-i állapot szerint

Mi került a fa alá? - pénzpiaci összefoglaló 2016.IV negyedév

2016. végéhez közeledve olybá tűnik, hogy újfent kegyes volt az ég a befektetői piacok szereplőihez, jöhetett itt Brexit, amerikai elnökválasztás és sorolhatnánk még, előbb-utóbb minden problémásnak tűnő helyzetből az optimizmus kerekedett felül. Az év közepén pont a 2016.06.30-ai fordulónap előtt jött a váratlan eredmény Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről, ami a második negyedév végén megmutatkozott a portfoliók eredményeiben, de ez nem bizonyult tartósnak és év végére el is tűntek a mínuszok. 2017-re is ugyanezt kívánhatjuk csak, és reméljük, hogy a lendület jövő évben is kitart.

A tárgyidőszaki piaci folyamatokról a szokásos grafikonjaink:

A magyar tőzsdeindex szinte töretlen lendülettel emelkedett az idei évben 30% feletti mértékben (mondhatni igazi „nyugdíjtőzsde” év az idei), s a hozamcsökkenési periódusban az állampapírpiaci index is kiemelkedően teljesített. A hozamcsökkenés ezzel együtt mára eljutott egy olyan szintre, amiből nem nagyon látszik további menetelésre lehetőség, annál is inkább nem, mert időközben az inflációs is felütötte a fejét. Amire a várható bérkiáramlás vélhetően méginkább rá fog erősíteni jövőre. A prognosztizált 3% körüli inflációs környezetben a kialakult alacsony kamatkörnyezet már nem túl sok jóval kecsegtet a kötvénybefektetők számára. Kérdés tehát, hogy innét hogyan tovább majd 2017-ben.

A magyar tőzsde teljesítménye egyértelműen kiemelkedik más piaci teljesítményekhez mérten, amiben a fel (pontosabban vissza) minősítésünk is fontos szerepet játszott. A mögöttünk hagyott 2 év teljesítménye után felmerül a kérdés, hogy van-e még innét felfelé?

A forintban számolt részvénypiaci indexek sem mutatnak mást, mint a fentebbi saját devizában számolt grafikon, hiszen nagy elmozdulás nem volt a forint árfolyamában.

A forint az eurohoz képest kifejezetten jól tartotta magát, a dollárhoz viszonyítva volt hideg és meleg is.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül az OTP és a MOL teljesített leginkább jól:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban – az év végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves* I. n.éves II. n.éves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,21% 0,24% 0,36% 0,40% 1,22% 0,09% 0,48% 0,14% 0,43% 1,14%
B - vegyes 3,42% -0,99% 2,29% 2,93% 7,82% 1,25% -0,31% 1,72% 2,87% 5,62%
D - fokozott részvényhányadú 3,41% -2,52% 2,38% 4,01% 7,35% 3,05% -2,07% 2,57% 3,72% 7,36%
R - reálhozamot megcélzó 1,21% -0,70% 0,89% 2,36% 3,79% 1,03% 0,53% 1,17% 1,13% 3,91%
H - Híd beolvadó pénztár 3,06% -0,39% 2,51% 3,27% 8,68% 2,72% -0,23% 2,51% 3,32% 8,54%

* tört időszak, december 20-i állapot szerint

Láthatóan a kockázatvállaló portfoliónk tudtak egy ilyen időszakban jobban teljesíteni, ami rendbenlévőnek is mondható. Problémát jelent viszont, hogy a jegybank szándékának megfelelően rendkívül alacsony szintre kényszerített hozamkörnyezetben a biztonság immár azt is jelenti, hogy ott nincs vagy alig van hozam. Ez a befektetőket kényszerűen a kockázatvállalás felé hajtja. Az új helyzet a pénztárunkat is kihívás elé állítja, ezért tervezzük is, hogy az „A” pénzpiaci portfoliónkat némileg módosítjuk majd, mert a jelenlegi befektetési célkitűzésével jelentősen elválik a további portfolióink teljesítménylehetőségétől.

Minden kedves Ügyfelünknek ezúton is kívánunk boldog, békés karácsonyi ünnepeket!


Amerika Kapitány - Pénzpiaci összefoglaló 2016. III. negyedév

Finiséhez érkezett az amerikai elnökválasztás, hiszen alig másfél hónap múlva (2016. november 8-án) a demokrata párti Hillary Clinton (az egykori amerikai First Lady, New York állam volt szenátora, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere), illetve a republikánus elnökjelölt, Donald John Trump (üzletember, író és médiaszemélyiség) valamelyikét 45. elnökének választja az Amerikai Egyesült Államok népe. A két jelölt a közvélemény kutatások szerint fej-fej mellett küzd az elnökségért, s elképzelhető, hogy igencsak szoros lesz a verseny. Miután a világ legmeghatározóbb országáról van szó – s a két jelölt, illetve a mögöttes pártalakulat gazdaságpolitikai elképzelése sok tekintetben eltérő prioritásokat tartalmaz -, a választás eredménye nyilvánvalóan ránk is kihatással lesz a közeljövőben. A tőzsdék hangulatán vélhetően hamarosan meg fogjuk látni, hogy hogyan várja a világ Amerika új „kapitányát”. Úgyhogy vigyázó szemeinket ideje Amerikára vetnünk.

A harmadik negyedév végéhez közeledve a befektetési piacok helyzetét tekintve egy globális bizonytalanság kezd körvonalazódni, amit az is megmutat, hogy a tőzsdék, leszámítva a magyar tőzsdét nem igazán tudtak komolyabb eredményt elérni. Miután a forint nem mellékesen a nemrégiben megérkezett felminősítésünknek is köszönhetően jó formában van, a külföldi tőzsdeindexek eredménye forintra átszámítva egyértelműen a negatív tartományban vannak. Ehhez mérten a magyar állampapírpiac és a magyar tőzsde is igencsak erős arcát mutatja. A tárgyidőszaki piaci folyamatokról a szokásos grafikonjaink:

A Brexitról hozott népszavazás sokk-hatása után a magyar tőzsde tovább tudott erősödni, s éves szinten a 20%-os eredményszintet ostromolja. Az állampapírpiac a hosszú szegmensben ugyancsak kiemelkedően teljesített ugyanebben az időszakban.

Az európai tőzsdeindexek ehhez képest igencsak el vannak maradva és a globális index (MSCI) is alig 5%-os hozamot ért el.

A forintban számolt részvénypiaci indexek méginkább gyengén festenek, miután a forint mind az euróhoz, mind a dollárhoz képest erősnek mutatja magát:

A felminősítés ellenére a forint gyengülése mellett is látunk érveket. A munkaerőpiaci feszültségek (lásd kivándorlás, foglalkoztatható munkaerő hiánya, stb.) láthatóan kikényszerítik a bérszínvonal emelése szükségességét, viszont ha ez nem jár majd a munka hatékonysága növekedésével, akkor a versenyképesség megtartásához például ez lehet egy eszköz.

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül az OTP és a MOL teljesített leginkább jól:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves III. néves* éves* I. n.éves II. n.éves III. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,21% 0,24% 0,35% 0,80% 0,09% 0,48% 0,05% 0,62%
B - vegyes 3,42% -0,99% 2,55% 5,01% 1,25% -0,31% 1,63% 2,58%
D - fokozott részvényhányadú 3,41% -2,52% 2,77% 3,60% 3,05% -2,07% 2,82% 3,76%
R - reálhozamot megcélzó 1,21% -0,70% 1,11% 1,61% 1,03% 0,53% 1,41% 3,00%
H - Híd beolvadó pénztár 3,06% -0,39% 2,70% 5,43% 2,72% -0,23% 2,52% 5,07%

* tört időszak, szeptember 23-i állapot szerint

Angol búcsú két felvonásban - Pénzpiaci összefoglaló 2016. II. negyedév

Alig négy napra rá, hogy a britek a június 23-i népszavazáson 52:48 arányban az EU-ból történő kilépésről döntöttek, az angol futballcsapat az izlandiak elleni vereséggel kiesett a foci EB-ről is. Hogy mi a közös a két történés között? A váratlanságuk, hiszen a fogadóirodák mindkét lehetőségre csekély esélyt prognosztizáltak. De mint tudjuk, a fociban bármi megtörténhet.

A foci szereplés legyen a szigetországiak problémája, annál is inkább, mert ezzel szemben a magyar futballválogatott több évtizednyi csipkerózsika álmából egy minden várakozást felülmúló eredménnyel előrukkolva csoportelsőként jutott túl a csoportküzdelmekből. Igaz azóta a nyolcaddöntőben a belgáktól elszenvedett vereséggel már mi is búcsúztunk, azaz Brüsszelnek egyenlőre nem tudtuk megmutatni (így marad majd az üzenés…), de így is le a kalappal a fiúk előtt!

Minket nyugdíjpénztárként/befektetőként sokkal inkább érint a búcsú első felvonása, mármint a Brexit-ről hozott népszavazás nem várt eredménye, amire a befektetési piacok az elmúlt napokban jelentős esésekkel reagáltak. Egyes szakértők ezzel már magát az EU-t is temetik, s a döntést a 2007-ben kibontakozott amerikai ingatlanpiaci válsághoz hasonló jelentőségű eseményként értékelik. A szavazás eredményére a pénteki nyitásban a forint 4-5%-os eséssel reagált, a tőzsdék is jelentős mínuszokat szenvedtek el, s a negatív hangulat azóta is tart. A forgatókönyv még nem ismert a kilépés gyakorlati lebonyolítását illetően, de vélhetően egy bizonytalan időszak veszi kezdetét emiatt, ami a befektetési piacokat általában kedvezőtlenül érinti. Persze vannak más vélemények is, például, hogy az ilyen esések kedvező beszállási lehetőségeket jelentenek. Majd meglátjuk, hogy kiknek lesz igazuk, mindenesetre nekünk marad az izgulás. És természetesen a foci EB kieséses szakasza további küzdelmeit illetően is.

A piaci folyamatokról a szokásos grafikonjaink:

A Brexit a hazai állampapírpiacra rendkívüli hatást egyenlőre nem gyakorolt, amiben szerepet játszhat az is, hogy az egyik hitelminősítőnél immár kikerültünk a bóvli kategóriából.

A BUX index a napokban szintén negatív korrekció alá került, de még így is sokkal jobban teljesít, mint a nemzetközi részvényindexek. Ebben is az játszhat szerepet, a további felminősítés lehetősége.

A forintban számolt részvénypiaci indexek sem mutatnak eltérő képet ehhez képest, mivel a félév viszonylatában a HUF/EUR illetve a HUF/USD árfolyam sem mutat jelentős változást:

A forint árfolyama mind az eurohoz, mind a dollárhoz mérten a gyengülő tartományba került, ami az utóbbi esetében a korábbi 6%-os erősödés figyelembevételével jelentős változásnak mondható:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül a Richter alulteljesítő, a többi (MOL, OTP, Mtelekom) közel hasonló pályát írt le az évből eddig eltelt időszakban:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. n.éves II. n.éves* Féléves* I. n.éves II. n.éves* Féléves*
A - pénzpiaci 0,21% 0,19% 0,40% 0,09% 0,52% 0,61%
B - vegyes 3,42% -2,01% 1,35% 1,25% -1,03% 0,21%
D - fokozott részvényhányadú 3,41% -3,85% -0,58% 3,05% -2,91% 0,05%
R - reálhozamot megcélzó 1,21% -1,30% -0,11% 1,03% 0,11% 1,14%
H - Híd beolvadó pénztár 3,06% -1,74% 1,27% 2,72% -1,52% 1,16%

* tört időszak, június 24-i állapot szerint

Viva Cuba! - Pénzpiaci összefoglaló 2016. I. negyedév

„Hogy vagy, Kuba?” – köszöntötte az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama a havannai reptéren fogadásán megjelenteket, miután az 1959-es kubai forradalom óta első amerikai elnökként látogatást tett a szigetországban. Obama az elnöki mandátuma közelgő lejárta előtt azzal a céllal érkezett a kubai fővárosba, hogy visszafordíthatatlanná tegye a két ország között több mint fél évszázad fagyos viszony után nemrégiben megindult enyhülést. Néhány nappal az elnöki látogatás után a Rolling Stones tartott nagyszabású koncertet a szigetországban, ami a változás újabb kézzelfogható jele. A sztárzenekar 1959-ben alakult, azaz alig 3 évvel fiatalabb a kubai regnáló rendszernél. Rosszmájúak szerint még nem dőlt el, hogy a rendszer és a zenekar közük melyik fogja túlélni a másikat. Mi politika állásfoglalás nélkül kívánjuk, hogy Viva Cuba, Viva Rolling Stones!

A kubai utcaképről – pontosabban az ott megjelenő autóparkról – laikusként a roncsderbi kifejezés juthat eszünkbe, amit gazdasági szakértők a jegybankok elmúlt időszaki pénzteremtő mechanizmusai kapcsán is átvettek az érintett devizák egymás közti versenyét illetően, hiszen szinte versennyé vált, hogy ki tudja jobban gyengíteni a saját devizáját, az ettől remélt gazdaságélénkítés céljával. Nos, a folyamat mindmáig tart, a hangsúly viszont Amerikából immár átkerült Európába, Japánba, Kínába.

De idehaza is ugyanezt látjuk, ennek eredményeként a jegybanki alapkamat a korábbi 1,35%-ról 1,2%-ra, újabb történelmi mélypontra csökkent. Ez elméletileg egyértelműen gyengítőleg hat a forint árfolyamára, de jelentősebb elmozdulást nem látunk eddig ezen a téren. A rövid futamidő-tartományban szinte eltűnt a kamatlehetőség, ami látványosan megmutatkozik a MAX index illetve az RMAX index teljesítményében. A kialakult helyzetben immár tisztán elkülöníthető a hozam-kockázat viszonyrendszerében a kockázatmentes állapot, ami nem hoz szinte semmi hozamot és van a hozamot megcélzó állapot, ami viszont csak kockázatvállalással érhető el. A régi szép „békeidőkben” még úgy is lehetett hozamot elérni, hogy ahhoz szinte nem is kellett kockázatot felvállalni, de ma már más a helyzet. Persze ha mindezt reálhozamokban mérjük, akkor nem ennyire drasztikus a változás, mert időközben az infláció lecsökkent, azaz a nominális hozamok is értelemszerűen csökkenhettek. De nem feltétlenül ezt látjuk, mert bizonyos piaci szegmensekben továbbra is van hozam, ami elaltathatja bennünk az óvatosságot. Mindenesetre mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen helyzetben helyénvaló az óvatosság, noha ebbéli aggodalmaink az elmúlt időszakban nem is igazolódtak vissza.

2016. első negyedéve komoly mínuszokkal indult, úgy tűnt, hogy 7-8 év után beköszöntött a medvepiac, aztán február második felétől ismét az optimizmus lett úrrá a piacokon. Persze az csak majd később fog kiderülni, hogy ez hosszantartó folyamatnak bizonyul-e.

A piaci folyamatokról a szokásos grafikonjaink:

A BUX index tehát egy gyenge évkezdés után február végétől ismét jól teljesített. Az RMAX index hozama immár a 0-hoz konvergál, míg a MAX és CMAX index hozama a kamatszint csökkenésének köszönhetően újfent jól teljesített.

A hazai részvénypiac a nemzetközi részvénypiacokkal való összemérésben is jól teljesített, illetve inkább azt mondhatjuk, hogy a nemzetközi részvényindexek egyáltalán nem teljesítettek jól, gyakorlatilag a mínusz tartományban vannak a negyedév végéhez közeledve.

Miután a forint árfolyama érdemben nem nagyon változott az év elejéhez mérten akár euróban, akár USD-ben sem, így a forintban számolt részvénypiaci indexek sem mutatnak mást:

A forint árfolyama az eurohoz mérten szinte semmit nem változott, a dollárhoz képest 2%-ot erősödött ezideig:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai a Richtert leszámítva erősödtek, és nem is kis mértékben:

Pénztárunk választható portfoliói ezen időszakban - a negyedév végéhez közeledve – az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves* I. néves*
A - pénzpiaci 0,17% 0,03%
B - vegyes 2,84% 1,00%
D - fokozott részvényhányadú 2,16% 2,11%
R - reálhozamot megcélzó 0,56% 0,88%
H - Híd beolvadó pénztár 2,55% 2,12%

* tört időszak, március 24-i állapot szerint

Volt itt minden, mint a búcsúban - Pénzpiaci összefoglaló 2015. IV. negyedév

Alig egy héttel a 2015-ös év lezárulta előtt lassanként összegezhetjük a mögöttünk hagyott év tanulságait. „Volt itt minden, mint a búcsúban”, szokták volt mondani, elég, ha a svájci frank tavaszi extrém árfolyamváltozására, az ezzel részben összefüggő hazai brókerbotrányra, a kínai gazdaság lassulására, az árupiacok (azon belül az olaj) egész éves mélyrepülésére, a volkswagen sztorira gondolunk, nem beszélve az aurópai menekültválságról, terrorfenyegetettségről, s hosszasan sorolhatnánk még. S mindemellett az a furcsa benyomásunk, hogy egyre inkább átlépünk mindezeken, egy-két, legfeljebb néhány napig sztoik a sztorik, s minden folytatódik, mintha mi sem történt volna. Holott ilyen horderejű eseményeknek mindenképp van hatása a jövőbeni eseményekre. Normálisnak gondoljuk-e, hogy a nemrégiben még 100-110 dolláros olajár mára kevesebb, mint a felére esett? Az idei évben a magyar tőzsdeindex több évnyi gyengélkedés után (tehát volt mit behoznia) több, mint 40%-kal emelkedett, mindeközben a közép-európai részvénypiaci index (a CETOP, mely a magyar részvénypiacot is súlyának megfelelően tartalmazza) várhatóan a minuszos tartományban zárja az évet („köszönhetően” a lengyel belpolitikai eseményeknek)? Normálisnak gondoljuk-e, hogy ma egy 7 éves német állampapírt úgy tudunk megvásárolni, hogy azért kevesebbet fogunk kapni, mint amennyiért megvásároltuk azt (hiszen ezt jelenti a mínusz kamat). Pedig ez a helyzet. Mindezekből mi azt szűrjük le, hogy kockázatokkal terhes időszakot élünk, ezért helyénvaló az óvatosság a befektetések terén, akkor is, ha ez a múltbéli hozameredményekből nem is feltétlenül vezethető le.

Az árupiaci trendek önmagukban is azt jelzik, hogy problémák vannak a gazdaság kilátásait illetően, noha a jegybankok pénzteremtő tevékenysége alapvetően változtatta is meg a folyamatok menetét. Lehet, hogy egyszercsak mégis eljön az igazság pillanata?

A kialakult helyzetben egyre nehezebb hozamot elérni, s ez alól az intézményi befektetők sem kivételek, sőt sok esetben nekik még nehezebb is, mivel bizonyos állampapírpiaci szegmenseből ők eleve ki vannak zárva. A kamatszint, ezzel együtt a biztonságos befektetések hozamlehetősége is jelentősen lecsökkent, így a korábbiakhoz mérten nagyobb kockázatot kell vállalni ugyanazért a hozamlehetőségért. Ezt a kockázatot a még mindig jól teljesítő magyar állampapírpiacon is érzékelni lehet, legalábbis júniusban és december elején is ezt láthatjuk az adatokból:

Az idei slágertermék egyértelműen a magyar tőzsde (a BUX):

S ugyanez igaz, a nemzetközi indexekkel való összemérésben is:

A forint a dollárhoz képest 12%-os gyengülést mutat, az év eleji euro-hoz mérten viszont gyakorlatilag nem változott:

Mindezek eredményeként a 2015.IV. negyedévéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves* I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,29% 0,69% 0,57% -0,12% 1,43% 1,15% 0,62% 0,16% 0,04% 1,98%
B - vegyes 4,13% 0,70% 0,29% 0,99% 6,19% 3,67% 1,43% -1,43% 1,34% 5,04%
D - fokozott részvényhányadú 3,86% 0,62% -1,44% 0,62% 3,62% 4,39% 0,76% -1,25% 0,28% 4,16%
R - reálhozamot megcélzó 2,26% 1,64% -0,94% 0,96% 3,95% 1,72% 0,71% 0,06% 0,29% 2,80%
H - Híd beolvadó pénztár 5,12% 0,54% 0,27% 1,81% 7,89% 5,30% 0,53% 0,24% 1,69% 7,91%

* tört időszak, december 18-i állapot szerint

Kacsamesék

A napokban több média is foglalkozott azzal a ténnyel, hogy az önkéntes pénztárak jogszabályi hátterében változások várhatók, s ezen törvénymódosítási javaslatokat jelenleg tárgyalja a parlament. A hír igaz. Ugyanakkor némely média - teljesen alaptalanul - azt a gondolatot is felvetette (egyébként nem véletlenül csak kérdőmondatként), hogy a pénztárak járadékfolyósítási gyakorlatával kapcsolatos tervezett változások netalántán azt jelentik-e, hogy egyösszegű nyugdíjszolgáltatást majd nem nyújthatnak a pénztárak. Ez viszont hírlapi kacsa.

Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy erről szó nincsen, a pénztárak – így az Életút is - eddig is nyújtottak és nyújtanak járadékszolgáltatást is, s ennek bizonyos részletszabályait pontosítja most a jogalkotó. A lehetőségek nemhogy csökkennének, hanem épp ellenkezőleg, bővülni fognak, ha elfogadja a parlament a javaslatokat. Nemcsak banktechnikai járadékot, hanem életjáradékot is fizethetnek majd a pénztárak, amit biztosítótól fognak megvásárolni, amennyiben ilyen szolgáltatást kér a tag. Úgy is kérhetnek majd járadékot továbbá, hogy továbbra is tagdíjfizető tagok maradnak.

Sajnálattal látjuk, hogy fejlett média világunkban egy-egy alaptalan iromány milyen gyorsan tud sokakat megtéveszteni, bizonytalanná tenni.

Amúgy a járadékszolgáltatás mint lehetőség természetesen nem egy rossz dolog, csak hát ha a realitások talaján állunk, akkor könnyen beláthatjuk – s vélhetően a jogalkotók sem állnak más talajon – hogy az önkéntes nyugdíjpénztári szféra elmúlt 20 éve alatt elért 1 tagra jutó átlagos cca. 1 MFt-os megtakarítás nagyságrendileg nem alkalmas arra, hogy abból valamirevaló járadékszolgáltatást vegyen igénybe a tag, akár az összeg nagyságához, akár az átlagos nyugdíjösszeghez viszonyítjuk is azt. Alapvetően emiatt kérnek egyösszegű nyugdíjszolgáltatást a tagok nyugdíjjogosultságuk megnyíltakor, nem pedig azért, mert fanyalognának a járadékszolgáltatástól. Az élet hozza így, s ha ezen változtatni szeretne a jogalkotó, akkor azügyben érdemes lépnie, hogy tudjanak és merjenek az emberek - s nem csak a kiváltságosak, de a kisemberek is, ha mondhatjuk így - nagyobb összegeket félretenni nyugdíjukra akár a nyugdíjpénztárakban, akár más nyugdíjcélú megtakarításokban.

Ismét beindul az ötletgyár? - Pénzpiaci összefoglaló 2015. III. negyedév

A Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség napokban Budapesten tartott konferenciájáról szóló híradások mintha arról szólnának, hogy új felelős kerestetik a már régóta tudott jelenlegi nyugdíjrendszer problémáival kapcsolatosan. Eszerint most a gyermekteleneken vernék el a port, miszerint „egy elképzelhető lépés lehet, hogy a nyugdíjjogosultságokat a gyermekneveléshez kössék”. Ezek szerint a magánnyugdíjpénztári vagyon visszavétele mégsem oldja meg önmagában a problémákat? Nem mintha ez nem lett volna triviális, látva a demográfia folyamatokat és annak a nyugdíjrendszerünkre gyakorolt hatását. Erre egy kijózanító grafikon a jelenlegi és a 40 év múlva várható korösszetétel átalakulásáról:

Ötletnek itt van a férfiak 40 éves munkaviszonyhoz kötött nyugdíjjogosultsága is, amire vonatkozó népszavazás ötlete most épp vesztésre áll – amivel (mármint az elutasításával) egyébként szakmailag egyet is értünk, csak azt nem tudjuk hová tenni, hogy ennek miért ilyen úton/módon kell kiderülnie. Ez is egy jó példa a honi jogbiztonságra. De ötletelés helyett talán a szakértőknek is érdemes lenne visszatérni az alapokhoz, s elgondolkodni azon, hogy megvalósult és beteljesületlen ötleteikkel mennyiben járulnak/járultak hozzá ahhoz, hogy a mai fiatalok számára a nyugdíjkérdés szinte nem is létezik, ami óhatatlanul kihat arra is, hogy akarnak-e illetve hajlandók-e eezen a téren is felelősen gondolkodni. A mi vonatkozásunkban (nyugdíjmegtakarítási fronton) ugyancsak a koncepciótlanság, az ötletelés hat kedvezőtlenül. Kézenfekvőnek látnánk, hogy a nyugdíjmegtakarításra vonatkozó hajlandóságot a jogalkotó az idősödő korosztályok munkaerőpiaci problémáinak részbeni orvoslása szándékával kösse össze, például azzal, hogy látható és főként belátható korhoz kösse a nyugdíjpénztári megtakarítás felhasználási lehetősége megnyíltát. Minél magasabb korhoz kötik a nyugdíjjogosultságot (s jelenleg ez a tendencia), annál inkább a nyugdíjra való takarékoskodás is a távolba vész. Praktikusan arra lenne szüksége ezen korcsoportonak, hogy az időskorra félretett megtakarítását egy biztos fetételrendszerben/szabályozói környezetben tudja az időskori megélhetéséhez mozgósítani, s szerintünk erre egy kézenfekvő megolás lehetne a nyugdíjpénztári megtakarítás is, nem a manapság épp átárazódásban lévő nyugdíjkorhatárhoz, hanem pl. egy fix életkorhoz (55, 60?) kötni, ami minden téren javítana a helyzeten. Növelné a megtakarításra való hajlandóságot, javítaná az elérési biztonságot, javítaná az adott életszakaszban az érintettek élethelyzetét és ezáltal az állami szerepvállalásra való ráutaltságát. Mert látva a jelenlegi nyugdíjellátások mutatószámait, igencsak ráférne az érintett társadalmi csoportra, hogy javuljon a helyzete:

Mi inkább a fentebb említett megoldást/irányt javasolnánk megfontolásra a szakértőknek és az illetékeseknek. Persze ez is csak egy ötlet, de ennek legalább van alapja.

Az aktuális befektetési környezetet illetően egyértelműen borúsabb a kép, mint volt az az előző negyedév fordulóján, a Kínából érkező kedvezőtlen hírek mellett az amerikai kamatemelési várakozások borzolják a kedélyeket. A gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisok így lefelé módosultak s félő, hogy egy kedvezőtlenebb időszak elé nézünk az év utolsó szakaszában. Mindezek a piacok teljesíményében és így az általunk elért eredményekben is megmutatkoznak augusztus óta.

Idehaza a jegybanki alapkamat időközben 1,35%-ra csökkent, s a forint árfolyama is inkább erősödött, köszönhetően az export többletünknek. Rövidtávú befektetésekért már alig kapunk hozamot, a pénztáraknak, mint intézményi befektetőknek nincs ugyanis lehetősége hozzáférni azon kedvező kamatozású állampapírokhoz, melyeket a magánszemélyeknek kínál az állam.

A MAX index előnye ismét növekedett az RMAX-szal szemben, a részvényindexünk (BUX) pedig bár még mindig jó teljesítményt mutat az idei évre, április közepe óta már nem tudott növekedni, sőt valamelyest romlott is:

A forint a dollárhoz képest továbbra is 6%-os gyengülést mutat, az év eleji euro-hoz mérten viszont már 2%-os erősödésben van:

A benchmarkbna szereplő részvényindexeink közül továbbra is a BUX nevezhető nyertesnek az idei év eddigi időszakában, a többi részvényindex gyakorlatilag elvesztette a korábbi nyereség pozícióját:

A hazai blue chip részvények igaz eltérő mértékben, de kivétel nélkül erősödtek az idei évben szeptember közepi állapot szerint:

Mindezek eredményeként a 2015.III. negyedévéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves* éves* I. néves II. néves III. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,29% 0,69% 0,51% 1,49% 1,15% 0,62% 0,17% 1,95%
B - vegyes 4,13% 0,70% 0,40% 5,27% 3,67% 1,43% -1,45% 3,60%
D - fokozott részvényhányadú 3,86% 0,62% -0,84% 3,62% 4,39% 0,76% -1,45% 3,60%
R - reálhozamot megcélzó 2,26% 1,64% -0,56% 3,36% 1,72% 0,71% -0,38% 2,08%
H - Híd beolvadó pénztár 5,12% 0,54% 0,25% 5,02% 5,30% 0,53% -0,35% 5,51%

* tört időszak, szeptember 18-i állapot szerint

Dr. Dányi Dezső elnök úr emlékére

Mély szomorúsággal értesültünk a napokban a hírről, hogy Dr. Dányi Dezső barátunk, nyugdíjpénztárunk és önsegélyező pénztárunk igazgatótanácsának elnöke, egészségpénztárunk ellenőrző bizottságának tagja feladta a betegségével szembeni küzdelmét.

Egy tetterős, alig 59 éves ember életútja végére került most pont, ily tragikus gyorsasággal. Alig néhány hete még az igazgatótanács ülésén vitattuk meg a befektetési környezet, a világ gazdaságának és a hazai szabályozói környezet alakulásának az aktualitásait, s a sok feladat közepette alig jutott rá idő, hogy rákérdezzünk, hogy Dezső és egyébként hogy vagy? Mert láttuk, hogy erős, hallottuk, hogy bizakodó és reméltük, hogy megoldja ezt a feladatot is, mint ahogy a sok éves közös munkánk során megannyiszor bizonyította, hogy minden helyzetre van ésszerű javaslata, kézenfekvő megoldása.

A feladatainkból következően évről-évre üzleti terveket, pénzügyi kalkulációkat készítettünk, s ő volt az, aki akkurátusan minden eshetőségre felhívta a figyelmünket. De becsülettel meg kell vallanunk, hogy ezzel az eshetőséggel nem számoltunk. Az élet persze megy tovább, s az Életút is teszi a dolgát úgy, mint eleddig is, de a hiányérzetünkön nehéz lesz úrrá lennünk.

Elnök úr, nyugodj békében!

Ha nyár, akkor Görögország? - Pénzpiaci összefoglaló 2015. II. negyedév

Sajnos nem mint az egyik legkiválóbb turista célpont van újfent napirenden Görögország, hanem a mindmáig megoldásra váró adósságválsága kapcsán, s noha a legújabb hírek szerint elmozdultak a holtpontról a görög tárgyalások és komoly esély van arra, hogy az Eurócsoport szerdai ülésén áldását adja az athéni kormány reformtervére, az adóssággállomány jövőbeli menedzselése még korántsem egyértelmű. Sokak szerint már régen csődöt kellett volna jelentenie Athénnak, s az eurozónából történő kilépéssel kellene megpróbálnia orvosolnia a helyzetet, de hát ennek következményeit nem könnyű felvállalni.

Az európai piacok is ennek az elhúzódó válságnak a hatásai alá kerültek az utóbbi dőben, ami az árfolyamokban is meglátszik. Emellett az egyik legfontosabb fejlemény az utóbbi hetekben, hogy trendforduló következett be a kötvénypiacokon, ugyanis egyértelműen emelkedni kezdtek a korábban irreális szintre került hozamok, ami nem jó hír a részvénypiacoknak. A változások egyértelműen láthatók a szokásos grafikonjainkon is.

Idehaza a jegybanki alapkamat immár 1,5%, ami történelmi mélypontnak számít, s az előrejelzések szerint további kamatcsökkentés várható. A rövid futamidőtartományban így egyre nehezebb hozamot elérni. A hosszabb futamidőtartományban elindult hozamemelkedés – részben az inflációs várakozások, részben a nemzetközi trend okán - a magyar kötvénypiacon is jól megmutatkozik:

A hozamemelkedés következtében a MAX index előnye június végére eltünt az RMAX-szal szemben. A részvényindexünk (BUX) is leadott az előnyéből, de még így is extrémen jó az ezévi eddigi teljesítménye:

A forint a dollárhoz képest 6%-ot gyengült, ennél volt márciusban jóval gyengébb is, az euro-hoz mérten pedig gyakorlatilag nem változott az év eleji értékéhez mérten, leadva a korábbi 6%-os erősödését:

A benchmarkbna szereplő részvényindexeink közül egyértelműen a BUX volt a nyertese az elmúlt időszaknak, így a korábbi évek elmaradását sikerült valamelyest ledolgozni. Ebben a látványos felértékelődésben az országkockázati mutatónk lehetséges javulása is szerepet játszhat:

Az index emelkedésében valmennyi hazai blue chip részvény kivette a részét, legjobban az OTP részvény árfolyama emelkedett, de az egyes részvények árfolyamváltozása tendenciájában most viszonylag hasonlónak nevezhető. Ez is azt mutatja, hogy nem egyedi sztorik, hanem az általános átértékelődés okozta ezt a kedvező eredményt:

Mindezek eredményeként a 2015.II. negyedévéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves éves* I. néves II. néves éves*
A - pénzpiaci 0,29% 0,64% 0,93% 1,15% 0,53% 1,69%
B - vegyes 4,13% -0,03% 4,10% 3,67% 1,01% 4,72%
D - fokozott részvényhányadú 3,86% -0,30% 3,54% 4,39% 0,05% 4,44%
R - reálhozamot megcélzó 2,26% 1,30% 3,59% 1,72% 0,90% 2,64%
H - Híd beolvadó pénztár 5,12% -0,10% 5,96% 5,30% 0,08% 5,38%

* nem végleges, június 22-i állapot szerint

A nyugdíjtőzsde visszavág - Pénzpiaci összefoglaló 2015. I. negyedév

A pénztári szféra 2014. évi hozamadatai március közepén kerültek publikálásra, s az adatok nyilván megörvendeztették a pénztártagokat. A szféra egésze jól teljesített 2014-ben, nem volt ritka a 10% feletti hozam sem, s külön örömünkre szolgál, hogy 2014-ben sem vallottunk szégyent a hozamversenyben.

Az elért, illetve az elérhető hozameredményekben természetesen a befektetési piacok mindenkori alakulása játssza a legfőbb szerepet, de a helyes befektetési politika illetve stratégia kialakításában/kiválasztásában a pénztáraknak is jut azért szerep mindebben. A megismert adatok – és az elmúlt évek hozameredményei – alapján nem meglepő, hogy az egykor fennen hangoztatott „nyugdíjtőzsde” kifejezés lassanként a feledés homályába vész. Aminek természetesen örülünk, mégha az igazságérzetünk azt is mondatja velünk, hogy azért egy szolíd „bocsánat” valahol elhangozhatott volna.

Persze nem gondoljuk azt, hogy ne jöhetnének még nehéz időszakok a tőkepiacokra, s nyilván lesznek is erre példák, a pillanatnyi helyzet azonban az, hogy a jegybankok pénzteremtése 2015 első negyedévében is támogatólag hatott a teljesítményekre. Az európai jegybank lépett legutóbb ezirányban, aminek hatása jól nyomonkövethető az európai indexek elmúlt időszaki alakulásában, s ez végre a hazai tőzsdeindexet is emelkedésre késztette, ami a tavalyi -10%-os teljesítménye után már igencsak ráfért.

A jegybanki alapkamat márciusban 2,1%-ról 1,95%-ra csökkent, s az állampapírpiaci kamatszint is korábban nem látott szintekre csökkent. Ennek ugyanakkor megvan az a kedvezőtlen hatása is, hogy egyre nehezebb lesz a mostani időszakok kedvező eredményét megtartani/megismételni. De a jövő egyenlőre még odébb van, most lássuk a pillanatnyi helyzetet a szokásos grafikonjainkon:

Az extrémen alacsony kamatszint következtében a rövid futamidejű állampapírszerű befektetésekkel immár alig lehet hozamot termelni, de a likviditási funkciója természetesen megmaradt ezen portfolióelemeknek is, hiszen a dolgok esetleges kedvezőtlenné válása esetén ezek a vagyonelemek azok, amik veszteni sem tudnak. A BUX index komoly lendületet vett február óta:

A forint a dollárhoz képest tovább gyengült (igazából a dollár eurohoz mérteni erősödése áll ennek a hátterében), az eurohoz képest viszont erősödni tudott, s ismét 300 Ft alá került az euro:

Az európai indexek mellett a közép-európai régió részvénypiacai is jól teljesítetettek, s most hosszú idő után az amerikai indexek teljesítményét is meghaladták. A dollár jelentős erősödése folytán viszont forintosítva mindez másképp fest:

A kedvező környezetben hazai blue chip részvények is jól teljesítettek, részben a remélt felminősítésünkkel, részben pedig azzal is összefüggésben, hogy a különadók csökkentésére vonatkozó elképzelések láttak napvilágot a kormányzat részéről:

Mindezek eredményeként a 2015 I. negyedévének végéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves* I. néves*
A - pénzpiaci 0,23% 1,07%
B - vegyes 4,47% 4,07%
D - fokozott részvényhányadú 4,76% 4,79%
R - reálhozamot megcélzó 2,28% 2,17%
H - Híd beolvadó pénztár 5,51% 5,34%

* tört időszak, március 23-i állapot szerint

Az eredmények egyáltalán nem igazolják a korábbi intelmeinket az óvatosság fontosságára vonatkozóan, de mégis úgy látjuk, hogy túlzottan jók ezek a számok, s előbb-utóbb mégiscsak eljön majd a korrekció időszaka is. De addig nincs más, mint előre.

Álmainkban Amerika visszainteget - Pénzpiaci összefoglaló 2014. IV. negyedév

2014. végéhez közeledve az A.D. Studio egykori slágerének szövege juthat eszünkbe. Nem a magyar-amerikai beutazási bonyodalmak miatt – az fájjon az érintetteknek -, hanem a dollár forinttal szembeni erősödését látva. December második felére dollár kurzusa 260 Ft felé emelkedett , ami az év eleji 216 Ft-os árfolyamhoz mérten 20% feletti (!) forintgyengülést jelent a zöldhasúval szemben. Nem fest jól a svájci frank és az euro árfolyama sem, szemmelláthatóan a gyengeség jeleit mutatja a fizetőeszközünk.

Szintén a gyengeség jeleit mutatja a magyar tőzsde is, amiben egyértelműen szerepet játszik az orosz-ukrán válság is. Míg a BUX (a budapesti tőzsdeindex) 10%-ot esett az év elejéhez mérten, addig a közép-kelet-európai régiós index (a CETOP) valaivel 7% alatti csökkenést szenvedett el.

Ami egyértelműen jól tartja magát, az a magyar állampapír index (MAX), mely 12%-nál nagyobb mértékben emelkedett a jelentősen lecsökkent kamatkörnyezet eredményeként. És a tenegerentúli részvényindexe amiknek a forintgyengüléssel korrigált (forintosított) értékük 20% feletti mértékben emelkedett.

Az olajár piacán bekövetkezett drasztikus csökkenés – 110 dolláros szintről 60 dolláros szint alá – jelentős feszültséget okozott a geopolitikai pozíciókban és az olajár átgyűrőző hatásain keresztül a gazdasági folyamatokban is, amik hatásai a következő időszakban fognak méginkább kibontakozni. Látva mindezt vélhetően nem tévedünk nagyot akkor, amikor arra számítunk, hogy nem fogunk unatkozni 2015-ben sem.

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be:

A hazai részvényindex és állampapír index alakulása látványos kontrasztot mutat az év egészében, ami a végtelenségig talán mégsem tarthat:

Különösen azért sem, mert a forint árfolyama alakulása sem kedvez ennek:

Az év végéhez közeledve részvénypiaci teljesítményekben egyre inkább kidomborodik a régiónk, s azon belüli is különösne a magyar részvénypiac lemaradása a nemzetközi piacokhoz képest:

Különösen igaz ez, ha a deviza árfolyam változását is figyelembe vesszük a teljesítményekben:

A hazai blue chip részvények teljesítménye kivétel nélkül gyengének mondható, de különösen a Richter és a Mol árfolyamának gyengülése drasztikus:

Magyarországi nyugdíjpénztárként nem függetleníthetjük magunkat a hazai folyamatoktól, s ez nem is lehet szándékunk, hiszen az ügyfélkörünk a nálunk tartott megtakarítását majdan döntően vélhetően Magyarországon is fogja elkölteni, hasznosítani. Így a magyar gazdaság teljesítménye, a magyarországi történések alapvetően befolyásolják a teljesítményünket. Persze igyekszünk diverzifikálni a pénztári vagyonunkat és annak befektetési kockázatait, ami az elmúlt időszaki teljesítményünkben talán tetten is érhető.

A 2014-es év végéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves* I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,88% 1,03% 0,90% 0,45% 3,31% 0,91% 1,96% 1,08% 0,40% 4,42%
B - vegyes 1,08% 4,81% 0,49% 1,85% 8,43% 1,96% 3,83% 1,44% 1,57% 9,08%
D - fokozott részvényhányadú 2,11% 4,37% 0,91% 1,97% 9,66% 2,06% 4,92% 0,82% 1,41% 9,48%
R - reálhozamot megcélzó 0,70% 1,50% 0,62% -0,37% 2,46% 1,85% 2,05% 0,59% 0,61% 5,19%
H - Híd beolvadó pénztár 1,25% 5,48% 0,37% 2,11% 9,46% 1,47% 5,60% 0,37% 1,60% 9,27%

* tört időszak, decembert 19-i állapot szerint

150.000 Ft-ra nőtt az éves adójóváírási lehetőség!

Közeledik az év vége, s az ünnepi készülődés mellett időszerű ilyenkor az adóévhez kötött extra kedvezményeket biztosító megtakarítási lehetőségekre is gondolnunk. Annál is inkább, mert az idei évtől egységesen 150.000 Ft-ra emelkedett a pénztári befizetések után érvényesíthető adójóváírás összege. Az adójóváírási lehetőség mértéke 20%, az egyéni tagdíjbefizetések illetve az adományként teljesített összegek után. Értelemszerűen tehát 750.000 Ft befizetésével lehet a maximális lehetőséget kihasználni: 750.000 x 20% = 150.000. A 2014-es évben immár egy pénztári kapcsolat (tagsági jogviszony) is elegendő ehhez (korábban - 2013-ig - nyugdíj- és önsegélyező, vagy egészségpénztári együttes tagsággal lehetett a max. adójóváírási lehetőséget kiaknázni).

A mai banki betéti kamatlehetőségek (általában 1-2%-os éves kamatok) mellett a pénztári megtakarítások eme adójóváírási többletlehetősége a kialakult alacsony kamatkörnyezetben méginkább felértékelődött. Önmagában már ez is egy jó érv tehát, hogy miért is érdemes velünk számolnia!

Szándékolt befizetését lehetősége szerint ne halassza az utolsó napra, hiszen az adójóváírási lehetőség alapjául csak azon befizetések szolgálnak, melyek a tárgyévben be is folynak a pénztár bankszámlájára.

Nyugdíjpénztári bankszámlaszámunk: 10918001-00000003-09291000

Önsegélyező pénztári bankszámlaszámunk: 10918001-00000003-09301006

Egészségpénztári bankszámlaszámunk: 10918001-00000003-09311005

Ellehetetlenültek, de meg nem szűntek

Olybá tűnik, hogy finisébe érkezett a valamikori második pillérként kialakított, majd 2011-ben gyakorlatilag megszüntetett magánnyugdíjpénztári rendszer története. Egy törvényjavaslat szerint ugyanis végelszámolással megszűnésre lesznek kötelezve azok a magánnyugdíjpénztárak, akiknek a tagságához mérten a befizetők aránya nem éri el a 70%-ot. A javaslat ennyi, az indok pedig az, hogy befizetések hiányában a pénztárak nem tudnak megfelelően működni. Látva a javaslat körül kialakult polémiát, a szakértői és álszakértői véleményeket, nem állhatjuk meg, hogy ne szóljunk hozzá a témához. Tesszük ezt márcsak azért is, mert valamikori magánnyugdíjpénztárként (tudniillik 2012-ben látva jogszabályi tendenciákat az Életút pénztár az addigi magánnyugdíjpénztári tevékenységét beszüntette), a 3 millió feletti magánnyugdíjpénztári tagságból mára megmaradt alig 60 ezer fős érintetti kör valós érdekeit immár független szereplőként tudjuk megítélni.

Nos, itt nem arról szeretnénk szólni, hogy hol vannak azok az ígéretek, melyek a magánnyugdíjpénztárból átvitt tényleges számlafedezetek megőrzéséről, egyéni számlákra helyezéséről, örökölhetőségéről szóltak, hiszen ezek reálisan sosem voltak teljesíthetőek. Más kérdés, hogy a hanyag gazdálkodással, sőt ennél durvább vádakkal is meggyanúsított magánnyugdíjpénztárak egyike ellen azóta sem sikerült igazolni ezen vádak megalapozottságát, de ez már a múlt. És az is, hogy vajon volt-e olyan jó helyzetben nyugdíjrendszerünk 2011-ben, hogy megengedhette magánnak, hogy a tagok visszatereléséért „cserében” több, mint 200 Mrd Ft-os nyugdíjvagyonról mondott le a reálhozamok kifizethetőségével.

Most másról van szó, nevezetesen arról, hogy a rendszer teljes megszűnése 2011-óta mindmáig nem következett be, így az a mintegy 60 ezer fő, akik mindmáig kitartottak, egyszerűen púp a nyugdíjrendszer hátán. Ami egyébként igaz is, hiszen a létük bonyolítja a nyugdíjrendszert, csakhogy a „megvédjük a nyugdíjatokat” címszó alatt végrehajtott projektbe becsúszott ennyire minimális hibát lehetne talán gálánsabban is orvosolni. Merthogy a maradó tagság alapvetően nem azért nem fizet a magánnyugdíjpénztárakba tagdíjat, mert nem tartja azt célszerűnek, vagy hasznosnak, hanem azért mert nincs jogszabályilag rendezve, hogy mi lesz a befizetésüknek a sorsa. Nem beszélve a jogbiztonságról. És egy megtakarításról lévén szó egyébként sem evidencia, hogy egy már megképzett megtakarítás fenntarthatósága és a jövőbeli befizetésekkel történő gyarapítása között miért lenne összefüggés. Rácáfol a kritikákra az is, hogy az elmúlt időszakban a kedvező pénzpiaci folyamatoknak köszönhetően a magánnyugdíjpénztárak igencsak szép eredményeket értek el a befektetéseikkel.

Persze nincs megindokolva az sem, hogy miért pont 70%, hogy milyen elemzésnek az eredménye ez a kritériumérték? Ehhez képest számos álszakértőtől halljuk az érveket a javaslat megalapozottsága mellett, amit egyszerűen csak szomorúan szemlélünk. Azért lehet még fordulat a történetben, például az, hogy az érintett közösség a kritériumként felállított arányszámot teljesítve elkezd tagdíjat fizetni a magánnyugdíjpénztári számlájukra. Ez például egy jó válasz lehetne.

Ali baba vagy Kászim? - Pénzpiaci összefoglaló 2014. III. negyedév

Az elmúlt hét legnagyobb befektetési sztorija, hogy megkezdődött a kereskedés az Alibaba.com részvényeivel a New York-i tőzsdén, ami minden idők eddigi legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása. A kínai internetes kiskereskedelmi cég részvényeinek tőzsdére kerülésével több mint 20 milliárd dollár értékben adott el részvényeket a társaság, amire nem volt még példa a szektorban. A sztori tehát adott - az első napok kereskedéséből még messzemenő következtetéseket nem lehet levonni - s reméljük, hogy hasonlóan szerencsés lesz, mint az elhíresült mesében maga Ali baba.

Rátérve pénztárunk befektetési tevékenységére viszonylag kedvező számokról számolhatunk be szeptember végéhez közeledve. A befektetési piaci lehetőségeket is befolyásoló geopolitikai konfliktus helyzetek – úgymint a kibontakozott orosz-ukrán konfliktus alakulása, a szíriai események, a születőfélben lévő iszlám állammal kapcsolatos fejlemények - ellenére a piacokon nem történtek drasztikus dolgok, a tőzsdék zömükben a pozitív tartományokban vannak, s a magyar állampapírpiac is jól teljesít ezidáig. Talán csak a forint gyengüléséről lehet negatívumként beszámolnunk, ami persze a mi vonatkozásunkban éppenhogy pozitív hatású, már amennyiben devizában fektetjük be a pénztárunk vagyona bizonyos hányadát, hiszen a deviza pozícióink forintban számolva ilyen esetben értelemszerűen többet érnek.

Ami kisebbfajta nehézséget jelent a befektetési tevékenységünk megvalósítása során az az, hogy a jegybank intézkedéseinek következtében alig maradt lehetőségünk rövid futamidejű állampapír típusú befektetésekre, s ezáltal más – ennél magasabb befektetési kockázatot jelentő - piaci szegmenseken kell a vagyonunkat befektetnünk, illetve újrabefektetnünk. Ez hosszútávon a befektetési politikák újragondolását fogja szükségessé tenni, a mennyiben a korábbi időszakban elért hozamszinteket szeretnénk továbbra is megcélozni. De egyenlőre még nem felétlenül jött el ennek az ideje.

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be:

A BUX index szeptemberben felkapaszkodott a pozitív tartományba, de egyenlőre nem tudott tartósan ott maradni, amiben nyilvánvalóan nagy szerepe van blue chip részvényeink áralakulására befolyással lévő kormányzati intézkedések és persze az ukrán válság közelsége és az egyes cégek ilyen irányú érintettsége is (pl. Richter, OTP). Az állampapír továbbra is kimagaslóan teljesít, mégha volt is némi lendületvesztés az elmúlt időszakban:

A forint árfolyama a dollárhoz jelentősen, de az eurohoz mérten is gyengült az év egészében, a dollár erősödése különösen a harmadik negyedévben vált látványossá:

A részvénypiaci teljesítményekben egyértelmű a kelet-európai régió lemaradása a fejlettebb régiókhoz mérten, az utóbbiak elfogadható teljesítményt mutatnak:

Ugyanez forintban denominálva kicsit másképp fest, tekintettel a forint gyengülésére:

A hazai blue chipek teljesítménye az egyedi helyzetük függvényében továbbra is jelentős eltérőségeket mutat:

A háromnegyed évhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves* III. néves* éves* I. néves II. néves* III. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,88% 1,03% 0,86% 2,81% 0,91% 1,96% 0,84% 3,75%
B - vegyes 1,08% 4,81% 0,63% 6,60% 1,96% 3,83% 1,51% 7,46%
D - fokozott részvényhányadú 2,11% 4,37% 0,84% 7,47% 2,06% 4,92% 1,11% 8,27%
R - reálhozamot megcélzó 0,70% 1,50% 0,72% 2,94% 1,85% 2,05% 0,55% 4,51%
H - Híd beolvadó pénztár 1,25% 5,48% 0,53% 7,36% 1,47% 5,60% 0,72% 7,92%

* tört időszak, szeptember 23-i állapot szerint

Szárnyal a brazuka! - Pénzpiaci összefoglaló 2014. II. negyedév

Javában tartanak a csoportkör mérkőzései a brazíliai labdarúgó világbajnokságon, s az első hét lezárultával egyértelműen elégedettek lehetünk a látottakkal. Gólgazdag mérkőzések, látványos akciók, zseniális megoldások és a körítés is csodálatos. Igazi karneváli hangulat, a futtbal valódi ünnepe. Egy ideig a háttérbe szorulnak a társadalmi, gazdasági feszültségek is Braziliában, annak ellenére, hogy a kérdések nem oldódtak meg. Sajnos mi csak itthonról követjük az eseményeket, de a hangulat így is felemelő.

A pénzpiacok elmúlt időszaki eseményeit nézve is csupa örömködésre lehet okunk, hiszen a félév végéhez közeledve egyértelműen várakozáson felüliek a teljesítmények. Még mindig tart az amerikai piacok szárnyalása, a kamatszintek továbbra is rendkívüli alacsony szinten vannak, ami kedvezően hat a magyar állampapírpiaci teljesítményekre is.

A BUX index egy csúnya hanyatlás után tudott talpraállni, az állampapírpiac - a MAX és a CMAX index – pedig továbbra is szárnyal:

A forint árfolyama a dollárhoz és az eurohoz mérten is gyengült némileg a vizsgált időszakban:

A részvénypiaci teljesítményekben továbbra is az látszik, hogy a kelet-európai régió, s azon belül a BUX is kicsit lemaradó, de a lemaradásából sokat behozott az elmúlt időszakban:

A hazai blue chipek teljesítménye felemás, az OTP felülteljesítő, a MOL és a Richter lemaradó:

A félév végéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves* éves* I. néves II. néves* éves*
A - pénzpiaci 0,88% 0,92% 1,81% 0,91% 1,80% 2,73%
B - vegyes 1,08% 4,55% 5,68% 1,96% 3,64% 5,67%
D - fokozott részvényhányadú 2,11% 4,28% 6,48% 2,06% 4,86% 7,02%
R - reálhozamot megcélzó 0,70% 1,70% 2,41% 1,85% 1,95% 3,84%
H - Híd beolvadó pénztár 1,25% 5,11% 6,42% 1,47% 5,24% 6,79%

* tört időszak, június 18-i állapot szerint

A tavalyi évi kedvező hozameredmények után az eddigiek alapján azt lehet mondani, hogy az idei évre is kedvezőek a kilátások, s különösen úgy, hogyha ezen eredményeket az egyébként rendkívül alacsony hozam, illetve inflációs környezethez viszonyítva értékeljük.

A kialakult helyzetet lassanként ziccerként értékeljük, s bízunk benne, hogy a karneváli hangulat az egyenes kieséses szakaszban is ki fog tartani!

Ami Szocsiból megmaradt - Pénzpiaci összefoglaló 2014. I. negyedév

2014. első negyedéve az orosz rendezésű téli olimpia helyett vélhetően az ukrán-orosz konfliktusról lesz inkább emlékezetes, s ezzel nem a sportteljesítményeket akarjuk lekicsinyleni. A krími konfliktus sajnos a régiónkra is kedvezőtlenül hatott, ami nagyon jól megmutatkozik a régiós tőzsdeindexek alakulásában. A fejlett piaci részvényindexek és a régiós indexek teljesítményei látványosan elszakadtak egymástól, amíg az amerikia indexek történelmi csúcsokat döntögetnek, addig a BUX, a CETOP egyre jobban leszakadnak. A kérdés az, hogy ha egyszercsak megérkezik a fejlett piacokra a korrekció (amire előbb-utóbb nyilvánvalóan sor fog kerülni), hogyan fognak a most is gyengélkedő említett indexek regálni. Félő, hogy még ezekről a szintekről is van tér lefelé is. Ugyanakkor a kialakult árak akár már olcsónak is tűnhetnek.

Az állampapírpiacon is a kettészakadás a legfőbb jellmező, a rövid futamidőartományban 2-3%-os a kamatszint, a hoszsabbb tartományban viszont továbbra is 5-6% az elvárt hozam. A jegybank a legutóbb kamatcsökkentésével 2,6%-ra vitte le a jegybanki alapkamat szintjét, ami újabb történelmi csúcs. A kissé már erőn felülinek tűnő kamatcsökkentési lépéseknek azért megvan a hatása a forint árfolyamára is, hiszen lassanként hozzá kell szoknunk a 310 Ft feletti euro árfolyamhoz. Nem régiben még pánikként éltük meg ezeket a szinteket, ma pedig már szinte természetesnek vesszük. Talán felmerülhet a kérdés, hogy de miért is?

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be – az első negyedév rövidsége miatt 2013. év elejétől szemléltetve a tendenciákat:

A forint árfolyama a dollárhoz és az eurohoz mérten is gyengült a vizsgált időtávon:

A piacok eltérősége igencsak szembeötlő:

A hazai blue chipek teljesítménye kivétel nélkül problémásnak mondható, ebben jelentős szerepe van a követett gazdaságpolitikának:

A negyedév végéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják

Önkéntes portolióink I. negyedéves benchmark* I. negyedéves hozam*
A - pénzpiaci 0,68% 0,82%
B - vegyes 0,26% 1,15%
D - fokozott részvényhányadú 1,17% 1,16%
R - reálhozamot megcélzó 0,09% 1,72%
H - Híd beolvadó pénztár 0,41% 0,56%

* március 20-i állapot szerint

Köszönetnyilvánítás/tájékoztatás

Ezúton köszönjük meg valamennyi Ügyfelünknek és munkáltatói Partnerünknek a nemrégiben eszközölt számlaváltásunkkal kapcsolatos segítő együttműködését, melynek köszönhetően a számlaforgalmunk döntő hányada immár az új számláinkra érkezik be. Ennek köszönhetően a korábbi számláink lezárására az aktív közreműködésüknek köszönhetően az eredeti koncepciónknál korábban, várhatóan már február végével sort fogunk keríteni.

Akik ezideig még nem intézkedtek a banki állandó átutalási megbízásaik átállításáról/átirányításáról, kérjük, hogy mielőbb tegyék azt meg!

A nemrégiben postára került ügyféltájékoztatónkban az ezzel kapcsolatos tudnivalókra igyekeztünk felhívni valamennyi Ügyfelünk figyelmét.

Számos telefonos/email-es visszajelzés érkezett azügyben, hogy az adóbevallás (ABEV) programban még a régi számlaszámunkat tünteti fel az aktuális programverzió. Igen, tudunk róla, a NAV felé a törvényességi felügyeleti szervünkön (az MNB-n) keresztül megtettük a számlaváltásról a bejelentést, a szoftvercsomag vélhetően rövid időn belül frissülni fog ezügyben. De ez nem jelent semmiféle problémát, mert az adóbevallásban csak az a lényeg, hogy aki az Életút pénztárak valamelyikébe kéri az adójóváírási összegét, a megfelelő helyen (1353-02-es nyomtatvány 139. sora) az illető pénztárat tüntesse fel. Az azonosítás szempontjából a pénztáraink adószáma a releváns információ/adat, a bankszámlaszám NAV-nál történő átállításával a tényleges kiutalások már az új számláinkra fognak elindulni/megérkezni.

A 1353-as bevallás nyomtatvány pénztári vonatkozásban mindössze annyiban változott a korábbi évekhez mérten, hogy a pénztárból származó eho köteles jövedelem (ilyen tipikusan az adományi/támogatói befizetés illetve a nyugdíjpénztári szolgáltatásnak nem minősülő adó- és ehoköteles kifizetés) összegét egy külön soron (a 1353-A oldal 14. sorában) kell a bevallásba beállítani. A b oszlopban a konkrét összeg, a d oszlopban pedig annak 78%-a tüntetendő fel, mely utóbbi összeg képezi mind az adó, mind pedig az eho alapját.

Egy informatikai fejlesztésünk eredményeként az idei évtől a honlapunkon a tagi adatokon belül a kiadott éves adóigazolásokat és számlaértesítőket is elérhetővé tettük Ügyfeleinknek.

Mégegyszer megköszönjük a számlaváltással kapcsolatban tanúsított segítő együttműködésüket!

A magyar állampapírpiac jobban teljesít - Pénzpiaci összefoglaló 2013. IV. negyedév

„Hogy erre lehetett-e számítani? Vagy ezzel kellett-e számolni? Jogos a kérdés. Utólag persze mindig az okosok (okoskodók?) vannak többségben. A pénzbőség (likviditás) következtében kibontakozott kedvező nemzetközi hangulatban jelentős hozamszint csökkenés ment végbe a kötvénypiacokon, ami a magyar kötvények hozamszintjét is lefelé vitte. Ennek eredményeként a kötvények felértékelődtek. Értelemszerűen az újrabefektetésükkor viszont a korábbiaknál jóval alacsonyabb hozamszintel kell megelégedniük a ma befektetőknek. Ugyanezt látjuk a bankbetétek kamatkondíciói alakulásában is. A jegybanki alapkamat történelmi mélységbe, 3%-ra csökkent a napokban. 7%-ról 3%-ra! A rövid futamidőtartományban ezen a szinten, vagy ezalatt lehet befektetni az állampapírpiacon. Ez a jövőbeli hozamokra értelemszerűen hatással van illetve lesz. Hogy meddig tart ez az örömködés világszerte, azt nem tudni, de tény, a jegybanki pénzteremtés eredményeként mindeközben az államadósságok soha nem látott szintekre emelkedtek.

A jegybanki alapkamat alakulása:

Mit jelent mindez? Vitathatatlanu azt, hogy a kockázatmentes hozam immár jóval kisebb hozadékot biztosít a befektetők számára, mint korábban megszokhattuk. Persze a kockázatmentes hozam és az infláció viszonylatára is figyelemmel kell lenni, ami jóesetben egymással szoros összefüggésben van. Talán túl gyorsan történtek a dolgok ahhoz, hogy ez természetesnek hasson, így vélhetően egy kis időre szükség lesz még ahhoz, hogy megszokjuk az új helyzetet. Az is kérdés persze, hogy ez tartósnak fog-e bizonyulni. Az alaphelyzet pillanatnyilag tehát az, hogy van egy kifejezetten alacsony hozamlehetőség a biztonságos befektetésnek tgartott rövid futamidejű állampapírokban (alig 3%), s aki magasabb hozamra vágyik, annak veszélyesebb vizekre kell eveznie.

A szárnyaló állampapírpiachoz mérten a hazai tőzsde meglehetősen gyenge formát mutat, különösen a fejlett piacok tőzdsei teljesítményvel összehasonlításban. A közép-európai régió egészére is jellemző ez, a lengyelországi nyugdíjreform váltott ki kedvezőtlen folyamatokat a régisó indexre (CETOP-ra.). A magyar tőzsdei árfolyamokra a különadók hatnak kedvezőtlenül - A hazai tőzsde ehhez képest alig 2,2%-os hozamot tud felmutatni az év végéhez közeledve - , ami sajnos a pénztári befektetési teljesítményekre is hatással vannak.

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be:

A forint árfolyamában sem a dollárhoz, sem az eurohoz viszonyítva nincs drasztikus elmozdulás az év eleji szintekhez mérten:

A fejlett nemzetközi részvénypiacok továbbra is nagyon szép teljesítményeket mutatnak:

A hazai blue chipek teljesítményee – az egyedi sztorik függvényében - rendkívül érdekes képet mutatnak:

Az év végéhez közeledve a pénztári portfolióink az alábbi teljesítményt mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves* I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves*
A - pénzpiaci 1,75% 1,30% 1,32% 1,12% 5,60% 1,56% 1,28% 1,05% 0,75% 4,72%
B - vegyes 2,48% 0,81% 2,41% 1,93% 7,84% 3,17% -0,39% 2,73% 1,51% 7,17%
D - fokozott részvényhányadú 1,86% -1,46% 3,79% 1,98% 6,24% 1,84% -1,01% 4,22% 1,92% 7,08%
R - reálhozamot megcélzó 1,21% 0,70% 1,68% 1,01% 4,67% 2,62% 1,48% 2,51% 2,18% 9,08%
H - Híd beolvadó pénztár 3,13% 1,03% 3,01% 2,19% 9,66% 3,78% 1,57% 3,58% 2,15% 11,53%

* tört időszak, december 17-i állapot szerint

Megváltozott bankszámlaszámunk!

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket arra, hogy 2013. december 12-étől számlavezetési kapcsolatunkat az UniCredit Bankhoz helyeztük át. A pénztárakra vonatkozó jogszabályi előírások szerint a pénztárnak egyetlen számlája lehet, így egy rövid átmeneti időszak után a korábbi bankszámláink megszüntetésre/lezárásra fognak kerülni. Kérjük Önöket, hogy a továbbiakban a tagdíjbefizetéseiket és egyéb utalásaikat az alábbi bankszámlaszámainkra szíveskedjenek teljesíteni, illetve a banki állandó megbízásaikat, az elektronikus banki rendszereikben a pénztárainkhoz rendelt/rögzített bankszámlaszámokat az alábbiak szerint szíveskedjenek mielőbb módosítani:

az Életút Nyugdíjpénztár új bankszámlaszáma /IBAN: HU43/ 10918001-00000003-09291000

az Életút Önsegélyező Pénztár új bankszámlaszáma /IBAN: HU26/ 10918001-00000003-09301006

az Életút Egészségpénztár új bankszámlaszáma /IBAN: HU04/ 10918001-00000003-09311005

Együttműködésüket ezúton is megköszönjük!

Év vége/Adóoptimalizálás!

A 2013-as év végéhez közeledve ezúton hívjuk fel szíves figyelmét a pénztári tagsággal összefüggő - a naptári évhez kötődő - adóoptimalizálási lehetőségekre. A 2013-as évben is az előző évekhez hasonlóan érvényesíthető az egyéni tagdíjként befizetett összegek (valamint a támogatói adomány összege után) a 20%-os mértékű adójóváírás, amit a személyi jövedelemadóról szóló törvény 44/a. §-a szabályoz.

Praktikusan a maximális adójóváírási lehetőség érvényesítéséhez a 2020. előtt nyugdíjkorhatárukat betöltőknek 650.000 Ft-ot lehet érdemes befizetniük (650.000 Ft x 20% = 130.000 Ft), amennyiben egyidejűleg nyugdíjpénztári és önsegélyező/egészségpénztári tagsággal is rendelkeznek, úgy pedig 750.000 Ft-ot (750.000 Ft x 20% = 150.000 Ft), feltéve, hogy ekkora adókötelezettséggel egyébként rendelkeznek, hiszen legfeljebb a megfizetendő adót lehet a pénztári számlára visszairányítani. A 2019. után nyugdíjkorhatárukat betöltőknek 500.000 Ft-ot lehet érdemes befizetniük (500.000 Ft x 20% = 100.000 Ft), amennyiben egyidejűleg nyugdíjpénztári és önsegélyező/egészségpénztári tagsággal is rendelkeznek, úgy pedig 600.000 Ft-ot (600.000 Ft x 20% = 120.000 Ft). "Kettős" tagság megléte esetén a maximális adójóváírási lehetőség érvényesítéséhez a törvény szövegezéséből következően az egyik (bármelyik) tagság vonatkozásában is legalább 100.000 Ft befizetése szükségeltetik. Azaz pl. 500.000 Ft + 100.000 Ft, vagy 300.000 Ft+300.000 Ft befizetése is 120.000 Ft adójóváírásra ad jogosultságot, de 580.000 Ft + 20.000 Ft befizetés után csak 104.000 Ft adójóváírás vehető igénybe (max. 100.000 Ft+20.000 Ft x 20%=100.000 Ft+4.000 Ft).

Az adójóváírás lehetősége a jelenleg megfigyelhető csökkenő kamatszint időszakában (lásd. jegybanki alapkamat, banki betéti kamatok csökkenése) méginkább felértékeli a pénztári megtakarításokat, hiszen alacsonyabb kamatszint mellett értelemszerűen magasabb az ebből származó hozzáadott-érték hatás. Ráadásul itt nincs kamatadó és eho teher sem.

Fontos továbbá, hogy az adójóváírás alapjául szolgáló összegnek a tárgyévben be is kell folynia (érkeznie) a pénztári számlára. A napon belüli banki elszámolási rendre való áttérés ezesetben kitolja a rendelkezésre álló határidőt, de mindenképp érdemes figyelemmel lenni az év végi banki nyitvatartásra is.

Befizetéseket a pénztár bankszámlaszámaira tudják teljesíteni.

A szándékolt tagdíjösszeg bármelyik CIB Bankfiókban is befizethető a megadott bankszámlaszámokra, ezesetben kérjük, hogy a tagi azonosítóját, vagy az adóazonosítóját szíveskedjen feltüntetni a befizetési bizonylat közlemény rovatában. A készpénzes befizetés a befizető számára természetesen ingyenes. Pénztárunk székhelyén is állunk Ügyfeleink rendelkezésére az üzleti nyitvatartási időben. Az év végi nyitvatartásunk: 2013.12.30-án (hétfőn) 8.00 - 16.30 között, 2013.12.31-én (kedden) 8.00 - 15.00 között.

Az adójóváírás alapjául szolgáló ezévi befizetése aktuális összegéről a honlapunkon a tagi adatainál informálódhat.

Végezetül szíves tájékoztatásul megjegyezzük, hogy a jövő évtől (tehát majd már a 2014. évben eszközölt befizetések után) az adójóváírási lehetőség az önkéntes pénztári befizetések után egyszerűsödik, illetve bővül, hiszen a nemrégiben elfogadott 2014. évi adótörvényekben kortól (a nyugdíjkorhatár elérte idejétől) függetlenül illetve akár egy pénztári tagság esetében is egységesen 150.000 Ft-ra módosul a maximálisan érvényesíthető összeg (azaz jövőre 750.000 Ft befizetésével lehet majd kihasználni a teljes lehetőséget). De ez a változás az idei év végi befizetések szempontjából még érdektelen.

Pénztárunk/pénztáraink iránti bizalmát ezúton is megköszönve kívánok Önnek és családjának a magam és a munkatársaim nevében is Békés Karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt!

Tényleg felzárkóztunk? - Pénzpiaci összefoglaló 2013. III. negyedév

„A valaha volt legalacsonyabb magyar alapkamatot 4,75 százalékra csökkentették” szóltak a szenzációgyanús szalagcímek április végén... ma pedig már 3,6%-nál tartunk! Az olcsó pénz – merthogy az alacsony kamatszint a forráshoz jutás költségeit mérsékli, ezáltal olcsóbb beruházási lehetőséget, vagy éppen hitelből olcsóbban finanszírozott keresletet generálva – a gazdaság növekedését igyekszik előserkenteni, s a mostani rezsicsökkentéses inflációt csökkentő időkben ez akár működhet is. A mi oldalunkról – mint intézményi befektetők – mindez azt eredményezi, hogy egyre kisebb hozamot tudunk csak elérni a kockázatmentesnek tekinthető rövid futamidejű állampapírokon. Hiszen a kamatszinttel együtt ezek hozama is fokozatosan csökken. Ebből a szempontból nézve dinamikus léptekkel zárkózunk fel a fejlett piacokhoz, illetve azok kamatszintjéhez, köszönhetően a tavaly 7%-ról elkezdett kamatcsökkentési ciklusnak, amely immár felére vitte le a jegybanki kamatszintet. Hogy ez a folyamat hoszútávon is fenntartható lesz-e, azt a jövő fogja eldönteni. A kockázatmentes hozam csökkenése értelemszerűen el kell hogy gondolkoztassa a megtakarítókat, hiszen minél alacsonyabb a megtakarítás hozadéka, annál kevésbé érdemes azt fenntartani. A helyzeten úgy tudunk változtatni, ha magasabb hozammal kecsegtető, de értelemszerűen magasabb kockázatot is jelentő befektetéseket keresünk. A dilemma persze az, hogy ha a kockázat irányába lépünk, nem kockáztatunk-e túlságosan sokat?

A jegybanki alapkamat alakulása:

A fenti dilemmával pénztárunk döntéshozói is szembesülnek, a pénztár befektetési politikája egésze, s persze az egyes választható portfoliók tekintetében is. A kockázatoktól védett befektetéseink ugyanis immár feleakkora hozamot hoznak, mint volt az alig egy éve.

Mindeközben a tőzsdénk (s a teljesítményét mutató BUX index) továbbra is felelmás képet mutat, ráadásul a közép-kelet-európai régió sem fest túlságosan jól, nemrégiben a lengyelországi nyugdíjreform hírei okoztak jelentős árfolyamcsökkenést az érintett befektetésekben (a régiós index (CETOP) -10%-os szinten ragadt. Mindeközben a fejlett piacok tőzsdéin szinte töretlen a jó hangulat, mind az európai (német), mind az amerikai tőzsdemutatók történelmi csúcsszinteken vannak. Nagy kérdés, hogy lehet-e innét még feljebb lépni, vagy pedig a korrekció időszaka fog ránk köszönteni.

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be:

A kötvénypiacon elindult hozamemelkedés a kötvényindexek csökkenését eredményezte, így mára eltűnt a hosszú futamidőtartományok hozamtöbblete. A hazai tőzsde a június eleji ezévi csúcsáról pár nap alatt drasztikusan korrigált.

A forint árfolyama az euroval szemben ismét a 300–as szint közelébe gyengült, ami az idei legerősebb szintjétől 6%-kal tér el, noha a mostani érték nem extrém, s az év eleji szinttől is alig 2%-kal tér csak el.

A nemzetközi részvénypiacok a régió piacainál jobban teljesítettek, de az irányok hasonlóak. Ezen a deviza árhatások sem változtatnak jelentősen.

A hazai blue chipek teljesítménye egyáltalán nem fest biztatóan, ami egyértelműen a szabályozói környezetnek tudható be.

Ebben az időszakban a portfolióink az alábbi teljesítményt érték el:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves* éves* I. néves II. néves III. néves* éves*
A - pénzpiaci 1,75% 1,30% 1,26% 4,37% 1,56% 1,28% 1,05% 3,94%
B - vegyes 2,48% 0,81% 2,68% 6,08% 3,17% -0,39% 3,23% 6,09%
D - fokozott részvényhányadú 1,86% -1,46% 4,23% 4,61% 1,84% -1,12% 4,46% 5,19%
R - reálhozamot megcélzó 1,21% 0,70% 1,73% 3,68% 2,60% 1,47% 2,18% 6,38%
H - Híd beolvadó pénztár 3,13% 1,03% 3,40% 7,72% 3,80% 1,56% 3,34% 8,94%

* tört időszak, szeptember 24-i állapot szerint

Az ehomentesség egy újabb érv a pénztári megtakarítások mellett

6% önmagában nem nagy hányad, mindenesetre a 16%+6% együttesen már az egyötödét teszi ki a befektetés hozadékának, ami mégiscsak elgondolkodtató lehet a befektetési alternatívák rangsorolásakor.

Az elmúlt időszakban a kamatszint csökkenését követhettük nyomon, ami a meghatározó jegybankok pénzkínálata drasztikus nögvelésének a jótékony következménye, így általánosságban olcsóvá vált a finanszírozás. A megtakarítók oldaláról ez persze problémaként jelenik meg, hiszen kénytelenek kisebb hozamokkal (kamatokkal) beérniük. Ugyanez a tendencia érvényesült idehaza is, a jegybanki alapkamat, az állampapír befektetések hozamlehetősége és vele együtt a banki betétek kamatszintje is csökkent. Az olcsóbbá váló forráslehetőség a beruházási kedv javulásán, s azon keresztül a növekedésen keresztül kellene, hogy kifejtse a jótékony hatását, mindezek azonban egyenlőre váratnak magukra. A megtakarítói oldalon is hasonló hatásokat lehetne várni, hiszen minél kisebb a megtakarítás hozadéka (márpedig csökkenő kamatszint mellett erről is szó van), annál kevesebb érv szól mellette. A jövedelmünknek azt a részét, amit nem takarítunk meg, azt alapvetően elköltjük, vagyis a fogyasztás kikényszerítése szándékáról is szó van a fenti változásokban.

A megtakarítás nominális hozadéka helyett az inflációval korrigált reálhozam az igazi értékmérő, hiszen önmagában a magas hozam mit sem ér, ha az infláció elviszi annak hasznát, s egyenlőre az alacsony inflációs számok adnak teret az alacsonyabb kamatszintnek. De hogy ez meddig lesz így, az kérdés.

A pénzforgalom különadókkal terhelése végső soron ugyancsak a hosszabb távú megtakarításokat részesíti előnyben, hiszen minél rövidebb a megtakarítás futamideje, annál inkább nagyobb a pénzforgalmi díjból származó relatív veszteség, mindez gátat szab az ún. hozamvadászatnak, amikor rövidebb időszakokra is érdemes volt a pénzeket mozgatni a hozamkülönbözetből származó haszon maximalizálása érdekében.

Az alacsony kamatkörnyezet – mely megítélésünk szerint korántsem biztos, hogy hosszú távon is fenntartható lesz – a pénztári befektetési stratégiákra is hatással van, hiszen a hozaméhség előbb-utóbb a kockázatosabb befektetési instrumok irányába fogja terelni a befektetési döntéseket. A kamatszint csökkenésével így gyakorlatilag eljutunk oda, hogy a befektetési stratégiák közelíteni fognak a nemzetközileg elfogadott hosszútávú befektetési stratégiákhoz. Korábban a jogalkotó részéről is kifogásként merült fel (lásd magánnyugdíjpénztári kötelező befektetési irányelvek), hogy a pénztárak miért nem tartanak több részvényt? Amíg állampapíron is magas nominális hozamokat lehet elérni, addig kisebb a ráutaltság, hogy a további haszon reményében kockázatot keressen vagy vállaljon fel a megtakarítás tulajdonosa.

Nemcsak az időjárás szélsőséges - Pénzpiaci összefoglaló 2013. II. negyedév

Nem mintha összefüggés lenne köztük, mégis szinte párhuzamot vonhatunk az elmúlt napok időjárása és a pénzpiacokon kibontakozott „fronthatás” között. A nyári hőség után beköszöntő zivataros időszakkal együtt a pénzpiacokon is borússá vált a hangulat, s egy hihehetlenül optimista időszak végének trendfordulója látszik kibontakozni. Egyenlőre még nem tudni, hogy egy szimpla korrekcióról van-e szó, s az milyen mértéket fog ölteni, vagy pedig valóban trendfordulóhoz értünk. Mi magunk régóta hangoztatjuk – s ez a korábbi jelentéseinkben nyomon is követhető -, hogy szkeptikusak vagyunk azzal a folyamattal kapcsolatban, amelyik a jegybankok pénzkínálatának drasztikus emelésével igyekszik urrá lenni a világgazdaság gyengeségein. Akkor is, ha az elmúlt időszak megcáfolt minket, hiszen mind a kötvény-, mind a részvénypiacokon látványos emelkedés bontakozott ki. Mégis, valahogy nem múlt el a bizonytalanságérzetünk, s az elmúlt napok történései a kialakult állapot törékenységét mutatják.

Hosszabb távon is komoly problémát jelenthet, hogy a pénzkínálatnak köszönhetően a kötvénypiacok felértékelődésével együtt értelemszerűen lecsökkentek a jövőbeli hozamlehetőségek – jó példa erre a hazai hozamkörnyezet csökkenése is -, azaz a megtakarításokon elérhető hozamok a befektetőket dilemma elé állítják. Minden befektető reálhozam elérésére törekszik, de minél kisebb a kamatszint, annál kisebb ennek a lehetősége. Persze ezen javíthat az inflációs környezet javulása, de az infláció sem csökkenthető a végtelenségig. S amikor a pénzáram a korábbi időszakhoz képest ellenkező irányt vesz fel, az általában problémákkal szokott járni. Elég volt néhány nap elbizonytalanodás és máris felerősödtek a figyelmeztető hangok. Legújabban Kína növekedési kilátásaival és pénzügyi stabilitásábval kapcsolatban, de az európai gazdaságok sem duzzadnak túlzottan az erőtől.

Ami a hazai gazdasági környezetet illeti – unortodoxia ide vagy oda -, ugyancsak törékenynek ítéljük meg a helyzetet, ráadásul számunkra, mint intézményi megtakarítókra rendkívül kedvezőtlenül hatnak azok az intézkedések, amelyek potenciális befektetési céljainkat (tőzsdei részvénytársaságok részvényeit) sújtják. A pénzügyi tranzakciós adó emelése és a kamatjövedelmek eho terhelésének ötlete ugyancsak közvetlenül hat a tevékenységünk hatékonyságára. De nyilván nem vagyunk ezzel egyedül.

A piaci folyamatokat a szokásos grafikonjainkon szemléltetve mutatjuk be:

A kötvénypiacon elindult hozamemelkedés a kötvényindexek csökkenését eredményezte, így mára eltűnt a hosszú futamidőtartományok hozamtöbblete. A hazai tőzsde a június eleji ezévi csúcsáról pár nap alatt drasztikusan korrigált.

A forint árfolyama az euroval szemben ismét a 300–as szint közelébe gyengült, ami az idei legerősebb szintjétől 6%-kal tér el, noha a mostani érték nem extrém, s az év eleji szinttől is alig 2%-kal tér csak el.

A nemzetközi részvénypiacok a régió piacainál jobban teljesítettek, de az irányok hasonlóak. Ezen a deviza árhatások sem változtatnak jelentősen.

A hazai blue chipek teljesítménye egyáltalán nem fest biztatóan, ami egyértelműen a szabályozói környezetnek tudható be.

Ebben az időszakban a portfolióink az alábbi teljesítményt érték el:

Önkéntes portolióink I. negyedéves benchmark I. negyedéves hozam II. negyedéves benchmark* II. negyedéves hozam*
A - pénzpiaci 1,75 % 1,56 % 1,13% 1,19 %
B - vegyes 2,48 % 3,17 % -0,03 % -0,37 %
D - fokozott részvényhányadú 1,86 % 1,84 % -1,48 % -0,85 %
R - reálhozamot megcélzó 1,21 % 2,60 % 0,51 % 1,43 %
H - ex. Híd pénztári 3,13 % 3,80 % -0,14 % 1,08 %

* június 21-i állapot szerint

Pénzpiaci összefoglaló 2013. I. negyedév

Egy kis elméleti összefoglaló: a világgazdaság a 2007-es gazdsági válságból történő kilábalás útján továbbra is növekedési problémákkal küzd, s emiatt az eladósodottsági problémák megoldása/megoldhatósága meglehetősen nehéz. Az eladósodottság ugyanis egy hányadost jelent, amit az adósság és a megtermelt javak (GDP) hányadosával jellemeznek. Értelemszerűen vagy a számlálót (magát az adósságot) kell csökkenteni, vagy pedig a vetítési alapot (a GDP-t) kell emelni ahhoz, hogy eredményül egy kisebb számot kapjunk. A növekedés beindítását (pontosabban a kialakult problematikus helyzet megoldását) a fejlett gazdaságok jegybankjai a pénzkínálat növelésével igyekeznek elérni, azaz pénzt pumpálnak a piacokra, ami a kereslet-kínálat törvénye szerint csökkenti a pénz értékét. Ez két úton valósul meg, egyrészt csökken a kamatszint, másrészt megjelenik ezáltal egy inflációs hatás. Hogy miért cél az infláció? Azért, mert az inflációval az adósság visszafizetése olcsóbbá válik, hiszen azt a pénzt, amit holnap törlesztésként a hitelezőnek vissza kell fizetnünk kevesebbet ér. És miután a GDP-t folyó áron számítjuk, az adósságmutató hányadosát direkt módon is csökkenti ez, miután a nevező emelkedik az infláció következtében. Persze ennél jóval összetettebb és bizonytalanabb rendszerről van szó, itt csak azt szerettük volna megvilágítani, hogy miről is szól a mostani időszak.

Néhány grafikon a kamatszint csökkentése alátámasztásául a 2008-2013. közötti időszakra vonatkozóan:

Ehhez képest nincs mit csodálkozni azon, hogy honi viszonylatban is hasonló tendfenciát figyelhetünk meg:

2013. március 26-i ülésén a jegybank monetáris tanácsa 5%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ami történelmi mélypontnak számít. Immár 8. hónapja tart tehát a havonkénti 0,25%-os kamatcsökkentési periódus idehaza. S hogy mi teszi ezt lehetővé? Természetesen az, hogy minden relatív, azaz ez a történelmi mélypontnak számító alacsony kamatszint is jóval magasabb, mint az említett fejlett piacokon államkötvények által kínált/elérhető hozam. S, hogy meddig folytatható ez? Nos,ez már egy problematikusabb kérdés, hiszen hozam-kockázat viszonyáról van valójában szó. A pénzbőség, az állampapírokon elérhető egyre alacsonyabb hozam növeli a befektetők kockázati étvágyát, s mindez az eszközárak emelkedésében jelenik meg. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi két grafikon:

Akkor tehát joggal merül fel a kérdés, hogy hol itt a probléma? Sajnos ott, hogy ha mégsem éri utól a növekedés révén a javak mennyisége a mögöttes pénz mennyiségét, akkor ezek egyensúlyi arányának a megváltozása előbb-utóbb az infláció felgyorsulását fogja kiváltani, ami a megtakarítók szempontjából negatív következmény.

A most lejátszódó folyamatot pénzügyi elnyomásnak (financial repression) szokták nevezni, hiszen egy olyan mesterséges környezet létrehozásáról van szó – szabályozással, monetáris politikával, adóztatással – az államok, illetve jegybankjaik részéről, amikor a megtakarítók nem tudnak jelentős kockázat vállalása nélkül pozitív reálhozamot elérni. Kénytelenek tehát kockázatot vállalni. Hogy ez az út elvezet-e a növekedéshez (jóesetben igen), vagy a folyamatok rossz irányt vesznek, a jövő kérdése. Mi mindenesetre egyre nagyobb aggodalommal figyeljük az eseményeket, s reménykedünk, hogy az aggodalmunk feleslegesnek fog bizonyulni.

A piacok alakulásáról a szokásos grafikonjaink:

A hazai állampapírpiacon a rövidebb futamidőtartományban a jegybanki alapkamatcsökkenéssel párhuzamosan csökkent a hozamszint, a hosszabb futamidőtartományban viszont megtört ugyanez a tendencia. A budapesti értéktőzsde részvényindexe a januári látványos emelkedésből február-márciusban csökkenő irányba váltott, s március közepére gyakorlatilag eltűnt az idei eredménye.

A forint árfolyama mind az EUR-hoz, mind az USD-hez képest jelentősen csökkent.

A benchmarkunkban szereplő nemzetközi tőzsdeindexek közül egyértelműen a fejlett piaci részvényindexek teljesítettek jobban.

A hazai blue-chip részvények teljesítménye nagyob vegyes képet mutat, mindegyiknek megvan a maga oka, illetve előzménye. Ami leginkább aggasztó, hogy a piaci forgalom jelentősen lecsökkent a hazai parketten, így kisebb volumenű ügyletek is jelentősen eltéríthetik az árfolyamokat.

Ezen piaci környezetben a küföldi kitettséggel rendelkező portfolióink teljesítettek jobban, mindegyik a benchmarkjukhoz közeli hozamot tudott elérni március vége előtt alig egy héttel. A portfolióink benchmark hozamai:

*nem évesített hozam

A 2012-es adóbevallás pénztári vonatkozásai

Pénztárunk idén is a jogszabályi előírásoknak megfelelően január 31-éig megküldte a pénztártagok 2012-es befizetések utáni adójóváírási lehetőség érvényesíthetőségének alapbizonylatául szolgáló adóigazolásait. Bár a határidő még nem sürgető, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az adóbevallás elkészítését, főleg abban az esetben, ha adóvisszatérítésre is sor kerül, ugyanis ilyenkor az adóhatóságtól is előbb tud megérkezni a visszaigényelt összeg. Jelen cikkünkkel az adóbevallás pénztári vonatkozásaihoz szeretnénk segítséget nyújtani.

Az adójóváírás érvényesítése

A tavalyi évhez hasonlóan személyi jövedelemadó bevallására szolgáló nyomtatványon az egyéni befizetések 20%-a utáni kedvezményt, valamint az egészség- és önsegélyező pénztári lekötések 10%-a utáni kedvezmény a 1253-02-es lapon kell feltüntetni.

132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Ha Ön önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja, akkor a befizetett összeg alapján rendelkezési jogosultság illeti meg. A rendelkezési jog alapjául az Ön által befizetett tagdíj, valamint az Ön egyéni számláján az adóévben támogatói adomány és más jogcímen jóváírt, egyéb jövedelemként adóköteles a pénztár által kiadott igazolásban szereplő összegek szolgálnak.

A kedvezmény mértéke a pénztár által kiadott igazoláson szereplő, a rendelkezési jogosultságra jogosító összeg 20%-a, ezt kell a 132. sorba a „c” oszlopba beírnia. Ha a pénztár igazolásán támogatói adomány és más jogcímen jóváírt, egyéb jövedelemként adóköteles összeg is szerepel, akkor azt ne felejtse el a bevallása 12. sorában is feltüntetni, mert az Önnél egyéb összevonás alá eső jövedelemnek minősül. A pénztár az igazoláson csak a december 31-ig átutalt, illetőleg befizetett tagdíjat igazolja.

Az ezen a jogcímen Önt megillető összeg nem lehet több mint 100 000 forint. Ha a 132. sorban szereplő összeg 100 000 forintnál kevesebb, erre a kisebb összegre, ha több, akkor a 100 000 forintra teheti meg a rendelkező nyilatkozatát.

Kedvezőbb szabály vonatkozik azokra, akik a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január 1 –e előtt töltik be (145. sor). Ha Ön is ebbe a korcsoportba tartozik, akkor az Ön esetében a rendelkezésre jogosító legmagasabb összeg nem 100 000, hanem 130 000 forint lehet.

A 1253-02-es lap 144 sorában lehet megadni, ha valaki időközben már nyugdíjszolgáltatás okán megszüntette a tagságát, ezesetben az adójóváírás kiutalása közvetlenül a jogosult személy bankszámlájára/postacímére fog megtörténni. Fontos viszont, hogy ez a lehetőség csak a nyugdíjszolgáltatásban részesültek számára áll fenn, ha valaki a várakozási idő letelte jogán szüntette meg a tagságát a pénztárban, az adójóváírásra jogosulatlanná válik. Ő a bevallásában emiatt nem is rendelkezhet az adójáról.

Amennyiben Ön a nyugdíjpénztári tagsága mellett egészség és/vagy önsegélyező pénztárnak is a tagja, és e tagságával, tagságaival összefüggésben is jogosult a rendelkezési jog gyakorlására, akkor az együttesen érvényesíthető kedvezmény (137. sor) legmagasabb összege 120 000 forint, ha Ön az Önre vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-e előtt tölti be, akkor pedig 150 000 forint lehet (145. sor).

133. sor: Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és/vagy önsegélyező pénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Ha Ön önkéntes kölcsönös egészségpénztárnak, önsegélyező pénztárnak vagy mindkettőnek a tagja, akkor a pénztár vagy pénztárak által kiadott igazolás alapján jogosult rendelkezési jogát gyakorolni.

A kedvezmény az igazoláson, igazolásokon feltüntetett, a rendelkezés alapjául szolgáló összeg 20%-a, de legfeljebb 100 000 forint lehet. Amennyiben Ön a nyugdíjkorhatárt az Önre irányadó szabályok szerint 2020. január 1-e előtt tölti be (145. sor), akkor a kedvezmény legmagasabb összege 130 000 forint lehet.

A kedvezmény összegét e sor „b” oszlopába írja be. Abban az esetben, ha Ön az egészségpénztárnál lévő egyéni számláján lévő összeget vagy annak egy részét lekötötte, vagy a prevenciós szolgáltatásra tekintettel is kedvezményt kíván érvényesíteni, akkor ügyeljen arra, hogy az egészségpénztárakkal, valamint – feltéve, hogy önsegélyező pénztári tagságára tekintettel is kíván a rendelkezési jogával élni, – az önsegélyező pénztárakkal kapcsolatos kedvezmény együttes összege sem haladhatja meg a 100 000, illetőleg a már említett feltétel megléte esetén a 130 000 forintot. A lekötött összeghez, valamint a prevenciós szolgáltatáshoz kapcsolódó rendelkezési jogra vonatkozó tudnivalókat a 134. és a 135. sorhoz készült magyarázatból ismerheti meg.

Amennyiben Ön az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre tekintettel is gyakorolja a rendelkezési jogát, akkor a kedvezmények együttes összege (137. sor) nem lehet több 120 000, illetőleg a 2020. január 1-e előtti Önre vonatkozó nyugdíjkorhatár (145. sor) esetén a 150 000 forintnál, ezért ennek a sornak a kitöltésénél erre is legyen figyelemmel.

A kedvezmény alapjául szolgáló összeggel kapcsolatos részletesebb tudnivalókat a 132. sorhoz fűzött magyarázat tartalmazza.

134. sor: Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárban, önsegélyező pénztárban lekötött összeg kedvezménye

Amennyiben Ön az egészségpénztárnál, önsegélyező pénztárnál vezetett egyéni számláján a fennálló számlakövetelésből az Ön által meghatározott összeget legalább 24 hónapra lekötötte, akkor az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott összeg 10%-a további rendelkezésre jogosítja a lekötés évéről szóló adóbevallásban. A pénztár által kiállított igazoláson feltüntetett összeg 10%-át e sor „b” oszlopában kell szerepeltetnie.

Amennyiben a 24 hónapos időtartamon belül a lekötést akár részben is megszűnteti (feltöri), az ezen a címen igénybe vett kedvezményt 20%-kal növelt összegben kell visszafizetnie! A 20%-kal növelt összeget a feltörés évéről szóló adóbevallásban kell szerepeltetnie, és a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetnie. A lekötött összeg feltöréséről a pénztár az állami adóhatóság részére adatot szolgáltat. Amennyiben Ön a 2010-es és/vagy a 2011-es évről szóló bevallásában ezen a címen adókedvezményt érvényesített, és a lekötött összeget akár részben is feltörte, akkor olvassa el az 52. sorhoz fűzött magyarázatot is

Tekintettel az esetleges visszafizetési kötelezettségre ebben a sorban csak akkor szerepeltessen adatot, ha e többletkedvezménnyel együtt sem haladja meg az egészség- és önsegélyező pénztárhoz kapcsolódó kedvezmény együttes összege – a 135. sorban szerepeltethető prevenciós szolgáltatás utáni kedvezményre is tekintettel – a 100 000, illetőleg a 130 000 forintot, továbbá nyugdíjpénztári tagsághoz kapcsolódó kedvezménnyel együtt a 120 000, illetőleg a 150 000 forintot.

135. sor: Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár, önsegélyező pénztár prevenciós szolgáltatásának kedvezménye

Ha Ön önkéntes egészségpénztár, önsegélyező pénztár tagjaként az egyéni számlája terhére a külön törvényben meghatározott prevenciós szolgáltatásban részesült, akkor a megbízása alapján a pénztár által kifizetett összeg 10%-át további kedvezményként érvényesítheti. A kedvezményre jogosító összeget a pénztár az igazoláson külön feltünteti.

Amennyiben Ön ezen a címen is jogosult kedvezményre, ügyeljen arra, hogy az e sor „b” oszlopában, valamint a lekötött összeghez kapcsolódó 134. sorban feltüntetendő kedvezménnyel együtt sem haladhatja meg az egészség és önsegélyező pénztárhoz kapcsolódó kedvezmény együttes összege a 100 000, illetőleg a 130 000 forintot, valamint a nyugdíjpénztári tagsággal összefüggő kedvezménnyel együtt, a 120 000, illetőleg a 150 000 forintot.

A 10 éves kifizetések szja terhe

Adóköteles kifizetés esetén évközben, a kifizetéssel egyidőben megküldésre kerültek az adóbevalláshoz szükséges igazolások. Egy példán bemutatva mutatjuk meg, hogy az igazoláson szereplő összegeket az adóbevallás mely soraiban kell szerepeltetni.

13. sor: Egyéb jogcímen kapott jövedelem, amely után a magánszemély kötelezett az eho megfizetésére

Ebben a sorban csak akkor szabad jövedelmet feltüntetnie, ha a 2012. adóévben olyan egyéb jövedelmet szerzett, amely után Ön kötelezett az egészségügyi hozzájárulás (eho), illetve a szociális hozzájárulási adó megfizetésére.

A „b” oszlopba az egyéb jövedelemből származó bevételt, az igazolt kiadást a „c” oszlopba írja be. A „d” oszlopba jövedelemként a bevételből a kiadás levonása után maradt összeg 78%-át kell beírnia.

Ha az egészségügyi hozzájárulás, illetve szociális hozzájárulási adó költségként elszámolható, vagy azt Önnek megtérítették, akkor a 78%-os szabályt nem alkalmazhatja.

Ne felejtse el a 1253-09-es egészségügyi hozzájárulás lapot kitölteni, mert az ilyen jogcímen kapott egyéb jövedelmek esetében a 27%-os ehot Önnek kell bevallania és megfizetnie!

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által nyújtott, szolgáltatás adókötelezettsége

A nem nyugdíjszolgáltatásként (kiegészítő nyugdíjként) kifizetett (juttatott) adóköteles bevételek kapcsán a kötelező várakozási időszak számítására vonatkozó szabályok.

Egyéb jövedelemnek minősül és ebben a sorban kell bevallania az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a kötelező várakozási időszak leteltét követően, nem nyugdíjszolgáltatásként (kiegészítő nyugdíjként) kifizetett (juttatott) adóköteles összeget is. Amennyiben Ön a kötelező várakozási idő leteltének évében, vagy az azt követő évben vett fel adóköteles összeget, annak egésze jövedelem, míg a kötelező várakozási idő leteltét követő második évtől a jövedelem évente 10-10%-kal csökken. A kötelező várakozási időszak letelte évét követő tizenegyedik évben az ilyen bevételt a jövedelemszámítás során már nem kell figyelembe venni.

Előzőektől eltérően kell megállapítani az adókötelezettséget a nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés azon részére, amelyet a 2007. december 31-ét követően teljesített befizetések (jóváírások) alapján fizetett ki a pénztár. Az említett befizetések (jóváírások) alapján megszerzett jövedelem – a tagsági jogviszony időtartamától függetlenül – teljes egészében adóköteles.

Az önkéntes kölcsönös pénztártól megszerzett egyéb jövedelem után Önnek 27%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie, ezért feltétlenül olvassa el a 1253-09-es laphoz fűzött magyarázatot.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által nyújtott szolgáltatás (kifizetés, juttatás), ha az nem törvényben meghatározott szolgáltatási körében és feltételekkel nyújtott a Szja-törvény szerinti adómentes szolgáltatás, szintén egyéb jövedelemként adóköteles.

Nemcsak a maják tévedtek

Néhány nappal a 2012-es évzárás előtt immár kimondhatjuk: nemcsak a maják tévedtek. Mert bizony 2012. december 21-én mégsem lett világvége, igaz nem is erről szólt eredetileg a történet, csak hát sokan félremagyarázták, mert annak nagyobb volt a hírértéke. Hogy magunkat igazoljuk, mi az év elején elkészített éves tájékoztatónkban a racionalitás talaján maradtunk, íme a bizonyíték:

Az is a racionalitás mellett szólt, hogy az idei évben érdemes lesz óvatosnak lennünk, mert számos veszély leselkedett a befektetési piacokon. Az európai adósságválság mellett az amerikai költségvetési problémákon túl maga a magyar gazdaság helyzete is ugyanezen álláspont indokoltságát erősítette. Aztán az év eleji emelkedő hozamszint, gyengülő forint után egy látványos rally következett be főképp a magyar állampapírpiacon, de a forint árfolyamában is. S mindez annak ellenére, hogy közben kiderült, hogy mégsem lesz IMF megállapodásunk, vagyis valójában az ezügyben szkeptikusok prognózisa következett be, csakhogy a piacok minderre épp ellenkezőleg reagáltak, mint ahogy azt várni lehetett. De azért ne igyunk előre a medve bőrére, mert a fundamentumok szintjén továbbra is halmozottan fennállnak a problémák, csakhogy a világ tőkepiacain a helyét kereső pénzbőség hátrébb sorolta ezen közgazdasági alapvetéseket.

A kedvező hangulatnak köszönhetően a 2012. évi hozamaink magasan a várakozásaink felett alakulnak, de ennek ellenére továbbra sem gondoljuk azt, hogy a problémák megoldódtak volna. Bátraké a szerencse, mondhatjuk erre, de a bátorság és a vakság között mégiscsak megfontolandó különbséget tenni. Az idei év pénzpiaci folyamatai és akár az előző év folyamatai között igen markáns a különbség, ami voltaképpen egyetlen következtetés levonására alkalmas, nevezetesen arra, hogy a dolgokat hosszabbtávon érdemes szemlélni. S ez tipikusan igaz a nyugdíjpénztári megtakarítás esetében is.

Az év piaci történései grafikusan, illetve számokban:

A hazai részvénypiaci index (BUX) alig 5%-os éves teljesítményéhez képest az állampapír index (MAX) 20%-os hozamot ért el. Ehhez persze hozzá tartozik az is, hogy volt honnét javulni, hiszen 2011-ben ugyanez az index alig 1,5%-os hozamot, de idén minden várakozást felmúlt a kamatszint látványos csökkenésének köszönhetően. A kérdés, hogy van-e innét tovább javulnia a hozamszintnek? Másképp megfogalmazva ugyanezt, meddig lehet még csökkenteni a jegybanki alapkamatot anélkül, hogy ez a forint árfolyamára kedvezőtlenül vissza ne hasson? Ezekre a kérdésekre 2013-ban kaphatjuk meg a választ.

A forint közel 10%-kal erősödött mind az euro-hoz, mind az USD-hez mérten az idei évben, ami ugyancsak látványos teljesítménynek mondható. Itt is meg kell azért jelezni, hogy 2011-ben épp ellenkezőleg, akkor hasonló mértékű gyengülést figyelhettünk meg.

A nemzetközi tőzsdék és a BUX teljesítménye az év döntő hányadában hasonló tendenciákat mutatott, viszont az utolsó negyedévben igen látványos a hazai tőzsde alulteljesítése a nemzetközi piacokhoz mérten. Vélhetően az ágazati különadók kedvezőtlen hatása mutatkozik meg mindebben.

A forint közel 10%-os erősödése viszont azt eredményezi, hogy a külföldi befektetések tényleges forintban számolt hozama ennyivel szerényebb lett.

Lehetünk-e bármiben biztosak?

Ismét eltelt egy negyedév, s gyakorlatilag semmivel nem vagyunk okosabbak, mint korábban. Az európai makrogazdasági környezet optimizmusra nem igazán adhat okot, a piacok mégis kifejezetten jól tartják magukat. Amerika egyenesen szárnyal, a tengerentúli tőzsdeindexek csúcsokra járnak. A jegybankok likviditásbővítő lépései egyértelműen jól hatottak a piacokra. De vajon megoldják-e ezek a fennálló problémákat?

Idehaza ugyancsak a bizonytalanság az egyetlen biztos dolog. Nem tudni, hogy lesz-e – s ha igen, milyen feltételekkel - IMF megállapodás, s emiatt a jövő évi költségvetés számai sem tekinthetők kőbe vésettnek, mint ahogy a kormánypártok illetékeseitől megtudhattuk a héten. Ehhez képest a forint kifejezetten jól tartja magát, az állampapírpiacunk pedig az egyik legjobb időszakát tudhatja maga mögött. Valami mégis azt mondatja velünk, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. De nem szeretnénk persze vészmadarak lenni.

A negyedév piaci történései grafikusan, illetve számokban:

A hazai részvénypiaci index (BUX) sokat javult a negyedév eleji szintjéről, ismét 10%-os éves hozamnál tartózkodik. Az állampapírpiac tovább menetelt a harmadik negyedévben is, a MAX index 15%-os hozamot tud felmutatni, igaz, hogy ebben részben belejátszik az előző évi elmaradás korrekciója is. De ilyen teljesítményre kevesen gondolhattak az év elején, s bevalljuk, mi magunk sem gondoltuk ezt. Egy nagyon magas hozamszintről tudott csökkenni a hazai állampapírpiaci hozamszint, s ennek a célnak a további ösztönzését mutatja a jegybanki alapkamat legutóbbi csökkentése is.

A forint kifejezetten jól tartja magát mind az euroval, mind a dollárral szemben, mindkettőhöz képest mintegy 10%-kal erősödött, az év eleji árfolyamához mérten. Az igazi kérdés persze az, hogy valóban lesz-e IMF megállapodás, illetve a kamatcsökkentési szándékra hogyan reagál az árfolyam. A legutóbbi jegybanki alapkamat csökkentéskor gyengülés következett be, de az hamar megszűnt.

A nemzetközi tőzsdék és a BUX teljesítménye hasonló tendenciákat mutatnak, kérdés, hogy van-e még helye az emelkedésnek.

A forint 10%-os erősödése eredményeként a tőzsdei teljesítményeket forintosítva a BUX mutatja a legjobb eredményt mintegy 10%-kal.

Továbbra is nagyon nagy a szórása a hazai blue-chip részvények teljesítményének, az MTelekom 20%-os veszteségével szemben OTP árfolyama ugyanekkora mértékben tudott emelkedni:

Pályázati kiírás letétkezelési szolgáltatásra

A pályázat lezárult.

Megoldásra várva

2012. második negyedéve végéhez közeledve elmondható, hogy igazából semmit sem sikerült megoldaniuk eddig az európai döntéshozóknak, így az eurózóna sikeres válságkezelésével kapcsolatos kételyek csak fokozódtak. Görögországról újabban Spanyolországra terelődött a figyelem, ami gazdasági súlyánál, népességénél fogva igencsak kedvezőtlen fejlemény. Mindennek egyenes következménye, hogy az adósságválságtól leginkább sújtott dél-európai országok kilábalási esélyei romlottak, s ennek következtében a finanszírozási költségei emelkedtek. Jól érzékelteti a helyzet komolyságát, hogy az eurózóna harmadik (olasz) és negyedik legnagyobb (spanyol) gazdaságának állampapírpiacain a 10 éves államkötvény hozam ismét 6% felé emelkedett (az olaszok esetében 6,1%, a spanyolok esetében 6,7%). Mindez természetesen hatással van Magyarország finanszírozási feltételeire és lehetőségeire is.

A hazai helyzetre ugyancsak a bizonytalanság a leginkább megfelelő kifejezés, hiszen az IMF/EU tárgyalásokról kevés konkrétumot lehet tudni, mindössze a szándékról tudunk, bár el kell ismerni, hogy ennek kormányzati kommunikációja kedvezően hatott a megítélésünkre, ami a forint árfolyamának javulásában és a hozamok bizonyos mértékű csökkenésében is megmutatkozott.

Ebben a környezetben a részvénypiacok lefelé vették az irányt, nem beszélve az árupiacokról, ahol a részvénypiacoknál is komolyabb korrekcióra került sor.

Június utolsó hetében kerül sor az Európai Unió vezetőinek legújabb csúcstalálkozójára, amitől sokan azt várják, hogy áttörést hoz végre az eurózóna válságkezelésében. Mi is ugyanezt a véleményt osztjuk, s bízunk benne, hogy a döntéshozók a felelősségüknek megfelelően állnak az előttük álló feladathoz és sikerül valamilyen kiutat találni a mostani helyzetből.

A negyedév piaci történései grafikusan, illetve számokban:

A hazai részvénypiaci index (BUX) gyakorlatilag elvesztette az év elején elért nyereségét, ma az év eleji értékénél alacsonyabb szinten áll. Az állampapírpiac ezzel szemben rendkívül jól teljesített, az április második felében az EU-tól kapott, az IMF/EU tárgyalások megkezdésére vonatkozó szabad jelzés hatására bekövetkezett javulás átmeneti gyengülés után a mai napig is kitart.

A forint árfolyama meglehetősen változékonyan alakult, az euroval szemben 283 Ft-os április végi lokális csúcsáról június elején a spanyol bankmentő csomag hírére kialakult pesszimista piaci légkör hatására 307 Ft-ig gyengült, majd onnét ismét új erőre kapott és újra a 284 Ft-os érték közelébe erősödött. Ilyen változékony környezetben a devizában denominált befektetések értelemszerűen sokat javíthatnak és ronthatnak is a befektetési hatékonyságon:

A nemzetközi tőzsdék és a BUX teljesítménye összességében hasonló tendenciákat mutat ebben az időszakban is. A kép sajnos nem nevezhető biztatónak:

A forint erősödése annyit javított a BUX helyzetén, hogy forintban kifejezve kisebb lemorzsolódást mutat, mint a más devizákban denominált piacok részvénypiaci indexei:

A hazai tőzsdén a blue-chip részvények teljesítménye jelentős eltér egymástól, igaz, időközben került sor az osztalékok kifizetésére, ami például az Mtelekom esetében 8% feletti osztalékhozamot jelent:

Lendületes első negyedév, de láttunk már ilyet

Alig egy hét van hátra az első negyedévből és befektetési piacok jócskán rácáfoltak a pesszimistákra. Pedig nem így indult az év, január első heteiben jelentősen gyengült a forint és a magyar állampapírpiacon is jelentős hozamemelkedés, ezzel együtt árfolyamcsökkenés ment végbe, s a tőzsdei részvényárfolyamok is a minuszos tartományba kerültek. Aztán valahogy megtört ez a negatív hangulat és január második felétől az előző 2011-es év első negyedévében látott pozitív tendenciák bontakoztak ki. Erősödött a forint, mérséklődtek az állampapírpiaci hozamok és jelentősen emelkedtek a részvényárfolyamok. Ebben nyilván jelentős szerepet játszik a nemzetközi hangulat javulása, köszönhetően az európai központi monetáris politika likviditásjavító intézkedéseinek. .Fontos fejlemény az is, hogy Görögország adósságválsága vonatkozásában is előrelépés történt – még akkor is, ha ennek a végleges sikerességét korai lenne kimondani.

Ebben a kusza befektetési környezetben előre látni meglehetősen nehéz, de mintha az kristályozódna ki, hogy erre a hektikusságra hosszabb távon is kénytelen leszünk berendezkedni. Emlékezhetünk rá, hogy 2011 milyen pozitívan indult, s aztán mi lett belőle az év második felére. Reméljük, hogy idén máshogy fog folytatódni az év, de mindenesetre nagyot léptünk előre az eltelt rövid időszakban, s a kialakult szintekről ugyanezt a dinamikát nyilvánvalóan egyre nehezebb lesz megismételni. De beszéljünk inkább a számokról:

A hazai részvénypiaci index az eltelt 2,5 hónap alatt 14%-os növekedést mutat, az állampapírpiaci indexek pedig 5% közelében állnak. Az előző évi kedvezőtlen piaci teljesítményeknek tehát egy jelentős hányadát ledolgozták a piacok.

De azért az figyelmeztető lehet, hogy januárban az állampapírok hozamszintje a hosszabb futamidőtartományban 10%-nál magasabb szintre emelkedett, ma is 8,5% körül található. Ez az ára a gazdaságpolitikánknak, ami bárhogy is szépítjük, mégiscsak egy komoly terhet jelent a finanszírozásban. Az IMF megállapodásnak épp az lenne a hozadéka, hogy ennél lényegesen alacsonyabb kamatteherrel lehetne az államadósságot finanszírozni:

A forint árfolyamával kapcsolatos aggodalmak a mai árfolyamszinteket figyelembe véve indokolatlannak bizonyultak, hiszen az év eleji szintekhez mérten a forint mind a dollárral, mind az euróval szemben 6%-nál nagyobb mértékben erősödött. A devizatartásnak is megvannak tehát a maga problémái illetve költségei, bár vitathatatlan, hogy a diverzifikációnak nem feltétlenül csak a nagyobb eredmény, hanem a portfolió biztonsága is a célja lehet.

A nemzetközi tőzsdék és a BUX teljesítménye hasonlóan alakult, azaz a piaci optimizmust nem idehaza kell keresnünk. Kérdés, hogy vajon mennyire lesz tartós, vagy hosszútávú ez a kedvező trend:

A forint erősödése értelemszerűen a hazai részvénypiac többletteljesítményét okozta a devizában denominált piacok forintra átszámított eredményéhez mérten:

A hazai tőzsdén a blue chip részvények teljesítménye viszonylag hasonlóan alakult, egyedül az OTP árfolyama tér el ettől, pozitív irányban:

A kialakult kedvező környezetben pénztárunk valamennyi portfoliója jól teljesített, az elért hozamok értelemszerűen a kockázatosabb portfoliók esetében mutatnak jobb eredményt:

Önkéntes pénztári portfolió Benchmark* Elért hozam*
A - pénzpiaci 1,81% 1,78%
B - vegyes 5,28% 4,52%
D - fokozott részvényhányadú 5,75% 5,78%
R - reálhozamot megcélzó 3,37% 2,35%
H - Híd beolvadó pénztári vegyes 5,30% 5,32%

* nem végleges, március 19-i állapot szerint

Az „R” portfoliók benchmark hozamtól való elmaradása nem szorul magyarázatra, hiszen erre a portfoliónkra épp az abszolút hozamú befektetési szemlélet jellemző, aminek a haszna a kedvezőtlen időszakokban látszik meg igazán. A „B” portfolió esetében a benchmarkhoz képest továbbra is inkább az óvatosság irányában alakítottuk ki a portfoliónkat, ami 2011-ben egyértelműen az előnyünkre vált, s látunk esélyt arra, hogy az idei év egészében is sikeres lehet egy ilyen megközelítés, főleg az első negyedévben már elért eredmények birtokában. De hogy így lesz-e, azt az idő fogja majd eldönteni.

Aktuális hírlevelünket itt érheti el!

Nincs miért szégyenkeznünk

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a mai napon tette közzé a pénztári szektor 2011. éves hozamadatait. Eszerint az elmúlt évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16%, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama mínusz 0,12%, növekedési portfólióinak hozama pedig mínusz 3,89% volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam mínusz 2,87% volt.

Ehhez képest pénztárunk az alábbi hozamokat érte el, ami talán önmagáért beszél:

 • Klaszikus portfolió: + 6,70%
 • Kiegyensúlyozott portfolió: + 8,54%
 • Növekedési portfolió: + 8,96%

Árnyalja az elért eredményeket az, hogy az év elején még egy kedvező befektetési környezetben gazdálkodhattak a pénztárak, ami az év utolsó harmadában jelentősen megváltozott. Emiatt a magánnyugdíjpénztári szektorban a társadalombiztosítás rendszerébe visszalépett tagok vagyona a május végi vagyonértéken még egy kedvező pillanatban került átadásra/elszámolásra. Ennek köszönhetően a reálhozamok elszámolása is viszonylag kedvező helyzetben történhetett meg. A maradó tagok esetében az év második felében a piaci hangulat romlása hatására inkább vagyonvesztésről lehet szó, amit az Életútban a végelszámolás időszakára kialakított abszolút konzervatív befektetési stratégiánknak köszönhetően sikeresen védtünk ki.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak éves szinten 0,98% nettó átlaghozamot értek el – áll a PSZÁF közleményében. Ehhez képest sem kell szégyenkeznünk, hiszen egy portfolióinkat leszámítva, ugyancsak a hozamrangsor élmezőnyében végeztünk, jelentősen felülmúlva a pénztári szektor átlaghozamát:

 • „A” pénzpiaci portfolió: + 6,19%
 • „B” vegyes portfolió: + 4,60%
 • „D” fokozott részvényhányadú portfolió: - 1,58%
 • „R” reálhozamot megcélzó portfolió: + 5,65%

Ennél is lényegesebb talán, hogy a hosszútávú (10 évre) számolt átlagos éves hozammutatóban egyértelműen az élmezőnybe tartozunk.

A részletes nyugdíjpénztári hozamadatok elérhetők a PSZÁF honlapján:

http://www.pszaf.hu/intezmenyeknek/penztarak/publikaciok

A 2011-es adóbevallás pénztári vonatkozásai

Pénztárainknak a jogszabályi előírások szerint január 31-éig kell postázniuk a 2011-es befizetések utáni adójóváírási lehetőség érvényesíthetőségének alapbizonylatául szolgáló adóigazolásokat. A személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 1153-as nyomtatványon ezt a 1153-02-es lapon kell feltüntetni.

Az alábbiakban egy példán keresztül adunk segítséget az adóbevallás kitöltéséhez:

Tételezzük fel, hogy Minta Pintyőke pénztártagunk gondolva a nyugdíjas éveire, 2011-ben 500 ezer Ft-ot fizetett be az önkéntes nyugdíjpénztárunknál vezetett számlájára. Munkáltatójától is kapott havi 12 ezer Ft munkáltatói hozzájárulást, de ezt az adóbevallásban nem kell szerepeltetnie. A nyugdíjpénztár adóigazolása eszerint 500 ezer Ft-os befizetésről kerül kiállításra, ami után 2011-ben 20%-os adójóváírásra vált jogosulttá. Ezt a 100 ezer Ft-os összeget a bevallás 132. sorában kell feltüntetnie.

Ügyfelünk a nyugdíja biztonsága mellett a gyógyszerkiadásai finanszírozásában is él az önkéntes pénztári befizetések adójóváírási lehetőségével, ezért az önsegélyező pénztárunknak is tagja, ahol a gyógyszerszámláit folyamatosan elszámolja. Ezek finanszírozására 2011-ben 100 eFt-ot fizetett be önsegélyező pénztárunkba, s erről ugyancsak adóigazolást kapott. Az utóbbi 100 eFt befizetése után az SZJA bevallásban a 133. sorban tüntetheti fel annak 20%-át, azaz 20 ezer Ft-ot. Összességében tehát 120 ezer Ft adójáról rendelkezhet, amit a 138. sorban állíthat be az adóbevallásába.

A bevallás 139. sorában kell megadnia, hogy melyik pénztári számlájára kéri vissza ezt a 120 eFt-ot az adóhatóságtól (a NAV-tól). Ha elektronikus formában készíti el a bevallást, akkor elegendő a választott pénztár adószámát beírnia ide, s ezalapján a pénztár nevét és bankszámlaszámát a nyomtatvány kitöltő program automatikusan megjeleníti. Nevezett személy választhat, hogy a két pénztár közül melyik pénztárba kéri az adójóváírását, hiszen mindkettőbe volt befizetése.

A 1053-02-es lapon a C mezőben a 144 sorban lehet megadni, ha valaki időközben már nyugdíjszolgáltatás okán megszüntette a tagságát, ezesetben az adójóváírás kiutalása közvetlenül a jogosult személy bankszámlájára/postacímére fog megtörténni. Fontos viszont, hogy ez a lehetőség csak a nyugdíjszolgáltatásban részesültek számára áll fenn, ha valaki a várakozási idő letelte jogán szüntette meg a tagságát a pénztárban, az adójóváírásra jogosulatlanná válik. Ő a bevallásában emiatt nem is rendelkezhet az adójáról.

A 145. sorban lehet feltüntetni, ha valaki 2020. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az ő esetükben ugyanis a 100 eFt-os adójóváírási összeghatár 130 ezer Ft, több típusú pénztárban együttesen 120 eFt helyett pedig 150 eFt.

A 2011-es adóbevallásban egy új jogcímen is szert lehet tenni adójóvíárásra, nevezetesen azoknak, akik magánnyugdíjpénztári tagságukat visszalépéssel megszüntették és a tagi kifizetésük (a reálhozamuk és a tagdíjkiegészítésük) összegét önkéntes nyugdíjpénztári számlára utaltatták. Esetükben ugyancsak 20%-os adójóváírás érvényesíthető max. 300 ezer Ft összegben. Az adóbevallásban ezt ugyanitt – a 1053-02-as lapon - lehet feltüntetni, példaként egy 300 ezer Ft-os reálhozam összeg után ekként (300.000 x 20%=60.000 Ft):

Az adójóváírást az adóhatóság a bevallás benyújtását követő 30. napig (de legkorábban márciustól) köteles teljesíteni, amennyiben az adózónak nem áll fenn tartozása. Az adójóváírások március elejétől érkeznek be folyamatosan a pénztárba, az összegek levonás nélkül kerülnek jóváírásra a tagok számláin.

Az adóköteles pénztári kifizetések esetén a pénztár a kifizetés megtörténtével egyidejűleg állít ki kifizetői igazolást, aki ilyen jogcímű kifizetésben részesült az év során, ezen igazolásban szereplő adatok szerint kell az ebből származó jövedelmét a bevallásban feltüntetnie a pénztár, mint kifizető által levont adóelőleggel együtt. Erre a 1153-as nyomtatvány 12. sora (egyéb jogcímen kapott jövedelem) szolgál. A d. oszlopba kerül a szuperbruttósított jövedelemösszeg, az a. oszlopba annak az alapja (1,27-ed része). A pénztár által a kifizetéskor levont adóelőleg összegét a 1153-B lap 55. sorában kell a munkáltató által levont adóelőleg összegével összevontan feltüntetni.

Az ezen adóköteles kifizetésekkel összefüggő 27%-os egészségügyi hozzájárulási kötelezettséget a 1153-09-es lapon kell feltüntetni a 287. sorban. Az eho megfizetési kötelezettsége a tagra hárul, a megfizetett eho-t a 294. sorban kell szerepeltetni.

Köszöntjük a beolvadó Híd Nyugdíjpénztár tagjait!

Közgyűléseink döntése értelmében 2012. január 1-jétől a Híd Önkéntes Nyugdíjpénztár a pénztárunk keretein belül folytatja a tevékenységét. Ezúton köszöntjük tagjaink között az érintett Ügyfélkört!

A beolvadás technikailag 2012. első munkanapján, azaz január 2-án ment végbe oly módon, hogy a Híd Nyugdíjpénztár vagyona egy új önálló választható portfolióként jelenik meg a pénztárunk vagyonában. A „H” választható portfolió megtartja az eddigi befektetési politikáját és befektetési célkitűzését azzal, hogy immár a Concorde Alapkezelő kezelésébe került, miután pénztárunk velük áll vagyonkezelési kapcsolatban. Reméljük, hogy vagyonkezelőnk szaktudása a portfolió jövőbeli teljesítményén számszerűen is meg fog tudni mutatkozni. Mint minden más választható portfoliónk esetében is a következő negyedévtől már ezt a portfoliót is választhatják az Életút korábbi tagjai és viszont, a volt Híd tagok az Életút egyéb portfolióit is választhatják.

Az érintett ügyfélkör januárban fog egy részletes tájékoztatást kapni a beolvadással kapcsolatos tudnivalókról, amiben talán a legfontosabb az, hogy a pénzforgalmukat át kell irányítani az Életút pénztár bankszámlájára, illetve a 2011. évi szja bevallásukban is már a jogutód Életút Nyugdíjpénztárat kell feltüntetniük pénztárként. Az adóigazolások ekként kerülnek kibocsátásra.

Reméljük, hogy a csatlakozó ügyfélkör megelégedéssel fogja konstatálni a beolvadás következtében megnyíló új lehetőségeket, az internetes számlalekérdezhetőséget, a tagi kölcsön lehetőségét és a választható portfoliós befektetési rend adta többletlehetőségeket.

A munkáltatói partnereknek ezzel kapcsolatban mindössze annyi a többletfeladatuk, hogy tagdíjbevallásaikat illetve befizetéseiket mielőbb átirányítsák az Életút pénztár felé. Erről ők is írásban lesznek természetesen tájékoztatva.

Eredményes pénztártagságot és kiemelkedő pénztári hozamokat kívánunk Mindannyiuknak!

Eddig ez egy jó negyedév, de vajon merre tovább?

Közeleg az év vége, s az utóbbi napokban mintha meghallgatást nyert volna a befektetők imája, hiszen egy kisebb fajta Mikulás-rali bontakozott ki a tőzsdéken, igaz nem egyértelmű egyelőre, hogy vajon mindez nemcsak a korábbi jelentős esések korrekciója?

Az év egészét nézve a szokásos grafikonjaink jelentős pozitívumot nem igazán mutatnak, viszont oldódott valamit a feszültség a szeptember végi állapotokhoz mérten. Az EU mégiscsak letett az asztalra egy megoldási javaslatot, mégha a megvalósítás egyelőre várat is magára. Honi gazdasági viszonyainkat illetően viszont továbbra is azt lehet mondani, hogy „csapataink harcban állnak”, aminek a végkifejlete jelentős bizonytalanságot hordoz magában.

De a nemzetközi porondon is nyitottak a kérdések, akár az amerikai gazdaságot, a szükségessé váló fiskális reformokat, akár az európai adósságválságot, s újabban a kínai gazdasággal kapcsolatos várakozásokat illetően is.

A piaci folyamatokról az alábbi grafikonok árulkodnak:

Jól látható, hogy az év második felében összességében is kedvezőtlen tendenciák bontakoztak ki mind állampapír, mind pedig részvény fronton. Az előbbinek az időközbeni hozamemelkedés az oka, ami jól megfigyelhető valamennyi futamidő tartományban:

Ezzel próbál lépést tartani a jegybank is az alapkamat emelésével, ami december 20-ától 7%-ra módosult:

Ezek a tendenciák a banki betétek kamatszintjében is nyilvánvalóan megjelennek.

A nemzetközi tőzsdék és a BUX teljesítménye az év első felében szinte megegyezően alakult, majd az utóbbi időben az európai részvényindex, lemaradása figyelhető meg. Ezen belül is a közép-európai (CETOP) régió részvényindexe méginkább, érdekes módon a BUX-hoz képest is.

Valamelyest módosítja az eredményszámokat, ha ezeket az indexeket a saját devizájukról forintra számítjuk át. Az eltérést a forint időközbeni gyengesége okozza:

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy csak a negyedik negyedévet nézve a BUX index 11%-kal került feljebb a harmadik negyedévi záró értékéhez képest. Ennél is nagyobb a pozitív korrekció a nemzetközi indexekben, kivéve a CETOP-ot. Az állampapírpiacunk ezzel szemben egyértelműen gyengélkedik:

A hazai részvények közül a MOL emelkedett a legjobban az elmúlt időszakban.

Mindezen piaci körülmények között pénztárunk ugyan valamennyi portfoliójában a benchmarkja feletti teljesítményt tudott elérni, de nem túl kedvező az összkép. Láthatóan az idei év azoknak kedvez/kedvezett, akik az óvatosság mellett döntöttek:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves* I. néves II. néves III. néves IV. néves* éves* "siker"
A - pénzpiaci 1,58% 1,48% 1,29% 0,73% 5,17% 1,53% 1,47% 1,48% 1,36% 5,97% 0,79%
B - vegyes 3,74% 0,78% -4,02% 0,33% 0,69% 2,37% 1,57% -1,78% 2,24% 4,41% 3,73%
D - fokozott részvényhányadú 2,66% 0,62% -5,22% -0,57% -2,64% 2,84% 0,63% -4,63% -0,70% -1,99% 0,65%
R - reálhozamot megcélzó 1,72% 1,03% -3,38% 1,60% 0,88% 1,80% 1,04% 1,12% 1,30% 5,36% 4,49%

*tört időszak, december 19-i állapot szerint

A „B” és az „R” portfoliók benchmarkhoz képesti többletteljesítménye visszaigazolta korábbi aggályainkat a befektetési kilátásokat illetően, egyedül a fokozott részvényhányadú portfoliónk nem tudott ez ellen számottevően védekezni. De ennek a portfoliónak épp az a célja, hogy a kedvező időszakokban nyújtson kiemelkedő teljesítményt.

A 2012-es évre vonatkozó várakozásaink nem egyértelműek. Ha megoldódik az EU adósságválsága, amihez a legkézenfekvőbb megoldás a likviditás bővítése, akkor egy jó évre számítunk, ugyanúgy, ahogy volt már ez korábban is egy-egy gyengébb teljesítményű év után. Azonban a kialakult gazdasági környezet, a devizahitelek problémája, a gazdasági növekedés elmaradása, valamint a honi gazdaságpolitika sajátossága kockázatot mutat, ami miatt folytatódhat az idei évi fokozatos visszaesés.

Ha év vége, akkor adójóváírás. Használja ki Ön is a 20%-os extra lehetőséget!

Közeleg az év vége, ami az ünnepi készülődés mellett egyúttal a szokásos éves számvetést is aktuálissá teszi. Ezzel kapcsolatban hívjuk fel szíves figyelmét arra, hogy amennyiben a 20%-os adójóváírási lehetőséget az idei évre vonatkozóan is szándékában áll kihasználni, úgy erre a naptári év utolsó munkanapjáig nyílik lehetősége. A januárban kiadandó adóigazolásainkban ugyanis a korábbi évek gyakorlata szerint a pénztár bankszámlájára még az idei évben befolyt befizetéseket vehetjük figyelembe. Az egyéni befizetések 20%-os adójóváírási lehetősége a nemrégiben elfogadott SZJA törvény értelmében jövőre sem változik, a maximális 100 ezer Ft-os keretösszeg kihasználásához tehát 500 ezer Ft-ot kell befizetni. A nyugdíjkorhatárt 2020-ig betöltők (praktikusan az 1956. január 1-je előtt születettek) esetében a keretösszeg 130 ezer Ft (ennek realizálásához 650 ezer Ft befizetésével, többes - eltérő típusú - pénztári tagság esetén pedig 100+20 ezer Ft=120 ezer Ft illetve az idősebbek esetében 130+20 ezer Ft=150 ezer Ft.

Nem befolyásolja mindezt a magánnyugdíjpénztárakból az önkéntes pénztári számlára kért reálhozam illetve tagdíjkiegészítés összege, mely után ugyancsak 20%-os adójóváírás érvényesíthető az előbbieken felül további 300 ezer Ft összeghatárig.

Változás viszont 2012-től, hogy a béren kívüli juttatásokat sajnos újabb terhek sújtják. Eszerint a béren kívüli juttatások esetében a kedvezményes adóztatás alá eső együttes juttatási érték nem haladhatja meg az évi 500 ezer forintot. A vonatkozó adómérték a 2011-es szabályozáshoz képest nem változik, az effektív adókulcs 19,04% (=1,19x16%) marad, azonban 2012. január 1-jétől minden esetben 10%-os egészségügyi hozzájárulás terheli a béren kívüli juttatás adóalapként meghatározott összegét, amely a bruttó juttatási érték 119%-a. Így tehát az alapösszegre vetítve 11,9%-os többletteherrel kell/lehet majd számolni. Az éves 500 ezer forintos értékhatár feletti béren kívüli juttatások esetében a kifizetőt terhelő adó mértéke ugyancsak 19,04%, ezekre viszont már 27%-os egészségügyi hozzájárulást kell majd megfizetni, ugyancsak az adóalapként meghatározott összegre vetítve.

Érinti-e a nyugdíjjogosultság változása az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz való hozzáférési lehetőséget?

A Magyar Közlöny 148. (2011. december 9. péntek-i) számában jelent meg „a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról” szóló 2011. évi CLXVII. törvény, amely a nyugdíjjogosultság feltételeit szabályozza újra. A törvény értelmében korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő naptól már nem állapítható meg, a 2012. január 1-jét megelőző kezdő naptól megállapított korhatár előtti öregségi nyugdíjak esetében viszont a korhatár előtti öregségi nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni. A jogszabályváltozás értelmében bizonyos eseteket leszámítva 2012. január 1-jétol az 1950. évben vagy azt követően születettek eddigi korengedményes nyugdíja korhatár előtti ellátásra változik. Az 1955. évben vagy azt követően születettek szolgálati nyugdíja pedig szolgálati járandósággá alakul át.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyiben érintik ezek a változások az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz való hozzáférési jogosultságot. Nos, a jogalkotó ezt a kérdést megnyugtatóan rendezte, miután a hivatkozott jogszabály 43. §-usa az alábbiakat mondja ki:

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (5) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E törvény alkalmazásában a kiegészítő nyugdíjpénztárnál)

„ a) nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár, továbbá az az időpont, amelytől a pénztártag öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül. A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra.”

Így tehát mindazoknak, akik eddigiekben jogosultak lettek volna a pénztári megtakarításukhoz nyugdíjszolgáltatásként való hozzáférésre, most új feltételekkel kell szembenézniük. A korhatár előtti nyugdíjszolgáltatások ugyan továbbra is figyelembe vehetők, azonban a rokkantsággal kapcsolatos ellátások alapján ezután a pénztár csak a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokat veheti figyelembe szolgáltatás nyújtásakor.

Az adójóváírás és ami mögötte van

Az adótörvények évenkénti módosítása évről-évre visszatérően felveti a kérdést a pénztártagjainkban is, hogy vajon mi várható a következő évben az adójóváírási lehetőség tekintetében. A Napi Gazdaság folyóirat nemrégiben megjelent cikke szerint évek óta szinte változatlan az adójóváírásra feljogosító befektetések/megtakarítások által generált adókedvezményi volumen. Nem kétséges, hogy a mostani gazdasági környezet nem kedvez a hosszútávú megtakarításoknak, noha nyilvánvalóan egyre nagyobb szükség lenne ezekre, de a lehetőségek behatárolják mindezt. Évek óta tartó folyamat, hogy egyre kevesebb magánszemély részesül ilyen kedvezményben - vagyis egyre kevesebben áldoznak erre -, most pedig itt egy újabb bizonytalansági tényező, nevezetesen, hogy vajon a deviza hitelek végtörlesztése milyen mértékben fogja érinteni ezeket a bevált megtakarítási formákat.

Megdöbbentő, hogy a megtakarítási hajlandóságra ösztönzésként ható kedvezmény (adójóváírás) volumene 2010-ben mindössze 13 milliárd Ft volt. Megítélésünk szerint ez nem egy nagy áldozat annak érdekében, hogy az országunk illetve azon belül az egyes szektorok mostanában sokat szapult eladósodottsága forrását minél nagyobb arányban hazai megtakarításokból igyekezzünk megteremteni. Ez az összeg önmagában sem sok, de ugyanerre a következtetésre juthatunk akkor is, ha a teljes szja bevételhez (1486 milliárd Ft) viszonyítjuk mindezt. Az említett összegből 10 milliárd Ft-ot tesz ki az önkéntes pénztári befizetések utáni adójóváírás és 3 milliárd Ft-ot a nyugdíj-előtakarékossági számlákra történt befizetések utáni adójóváírás.

Ugyanezek az adatok grafikusan megjelenítve az alábbi tendenciát mutatják:

Az elmúlt négy év adatait nézve mindössze az értékelhető pozitívumként, hogy a kialakult válság nem zúzta szét a megtakarítási hajlandóságot illetve kedvet, vagyis a tudatos megtakarítók ezekben a nehéz időszakokban is igyekeznek optimalizálni a befektetési döntéseiket (a biztosítások utáni kedvezmény megszűnése a jogszabályi változások következménye).

Az önkéntes pénztári vonatkozásokra fókuszálva azt lehet mondani, hogy az elmúlt 4 évben gyakorlatilag stagnált az adójóváírási volumen. De mi a helyzet az Életút pénztárak esetében? A saját számaink kicsit más képet festenek, de ennek is megvannak a maga okai:

Az önkéntes nyugdíjpénztárunkban a taglétszám csökkenése következtében csökkent a tagdíjvolumen is, így értelemszerűen csökkent az azok után érvényesített adójóváírási volumen is.

Az önsegélyező pénztárunkban épp ellenkezőleg, az egyéni tagdíjfizetési hajlandóság növekedett, leszámítva a 2007-től jelentősen megnyirbált szolgáltatási jogcímlehetőségek miatt bekövetkezett tagdíjvolumen csökkenést. 2009-2010-ben egyértelműen növekvő tendencia szerint alakul a tudatos tagdíjfizetési hajlandóság.

Az egészségpénztárunkban egy alacsony volumenről indult a tevékenységünk, s ennek megfelelően növekvő tendenciát mutat a az adójóváírási volumenünk is.

Hogy igenis van összefüggés az önkéntes pénztárakban történő megtakarítási hajlandóság és annak járulékos előnyei között, azt mi sem bizonyít jobban, mint a tagdíjbefizetések után megnyíló adójóváírási lehetőség és a ténylegesen igénybe vett adójóváírási volumen egymáshoz mérteni viszonyszáma. A PSZÁF ágazati összesítő adatai alapján az egyéni tagdíjbefizetések évente 30-50 MrdFt-ot értek el. Itt figyelembe kell venni, hogy mindig az előző éves tagdíjbevétel után lehet érvényesíteni az adójóváírási lehetőséget, azaz a 2007-es adójóvíárási összeghez az előző évi, tehát a 2006. évi tagdíjbefizetési adatokat kell hozzárendelni, és így tovább évről évre. A táblázatunkban ekként vettük számításba az adatokat.

Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy valóban lényeges szerepet játszik az adójóváírás lehetősége az önkéntes pénztári megtakarításokban, hiszen a 2009-es befizetések után 2010-ben már 95%-os arányban történt meg az adójóváírási lehetőség érvényesítése. Teljes lefedettségre egyébként sincs lehetőség, hiszen az egyéb feltételek következtében nem mindenki jogosult egyáltalán adójóváírás igénybevételére.

Mindezek indokolttá teszik, hogy a pénztári megtakarítási formához kapcsolódó adózási feltételek esetleges módosítása során a jogalkotó körültekintően járjon el, mert ha valóban fontosnak tartja az öngondoskodás szerepét, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül a fenti adatokból is levonható konzekvenciákat. Ez abban is megmutatkozik, hogy amint egy ilyen kedvezmény eltűnik a rendszerből, az érintett összeg nem jelenik meg más soron. A biztosításokhoz kapcsolódó szja kedvezmény például 2009 óta nem érvényesíthető, s ez nem azt a hatást hozta, hogy az adott összeg legalább bizonyos hányadban áttevődött más kedvezményekhez, hanem azt, hogy ahogy volt, eltűnt - persze biztosítást továbbra is kötnek emberek.

Csak emlékeztetni szeretnénk rá, hogy a 2011-es befizetések után már nem 30%-os, hanem 20%-os adójóváírási kedvezmény érvényesíthető, ugyanakkor a magánnyugdíjpénztári reálhozamok után is ugyanekkora extra adójóváírás érvényesítő idén azoknak, akik ezen összegüket önkéntes nyugdíjpénztárba kérték.

A devizahitel végtörlesztés nyugdíjpénztári aspektusai

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére kialakított jogi szabályozással a kormány rendkívüli módon avatkozott bele a bankok és az ügyfeleik között fennálló szerződéses jogviszonyba, ami nyilvánvalóan komoly hatással lesz a megtakarítási piacra is. A magánnyugdíjpénztári rendszer ellehetetlenítése után most az önkéntes pénztári rendszernek okozhat ez kihívást, hiszen az érintettek részben a megtakarításaikból fogják a végtörlesztésüket finanszírozni, amiben az önkéntes nyugdíjpénztárakban felgyülemlett mintegy 840 Milliárd Ft-os vagyonnak is szerepe lehet.

Elgondolkodtató, hogy a túlzott eladósodottság okán kialakult és a kormány által folyamatosan kárhoztatott helyzet orvoslására kialakított koncepció vajon hogyan szolgálja a megtakarításokba vetett bizalomnak a megőrzését, ami nélkül nehéz lesz előrébb jutnunk. Mert félreértés ne essék, a hiteleknek forrásoldala is kell, hogy legyen, s megtakarítások nélkül kudarcra vagyunk ítélve. S bárhogy is nézzük, a magánnyugdíjpénztári vagyon ebben a „harcban” már felhasználtatott.

Érdeklődve várjuk, hogy a magánpénztári rendszer átalakítása közepette az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozó kormányzati nyilatkozatokkal vajon hogyan lesz összhangban az önkéntes pénztári megtakarításokra vonatkozó jogszabály várható módosítása. Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás szerint a magyar felnőtt lakosságnak alig a fele rendelkezik megtakarított vagyonnal, amelynek összege a legtöbb esetben kevesebb, mint félmillió forint. Az önkéntes pénztárak ezt az űrt töltik be akkor, amikor viszonylag kisösszegű, de rendszeres megtakarításokra biztosítanak lehetőséget, átvállalva a megtakarítás befektetésével kapcsolatos feladatokat.

A végtörlesztéssel kapcsolatos döntésük során az érintetteknek számos kérdést kell mérlegelniük, s azokban, akiknek van, a nyugdíjpénztári megtakarításuk erre a célra történő felhasználása is felvetődhet. Feltéve természetesen, hogy a hozzáférési lehetőségük már megnyílt, azaz a várakozási idejük már letelt, avagy nyugdíjjogosultak. Feltételezhető, hogy a veszteségmentesen és gyorsan mobilizálható megtakarítások fognak az előtérbe kerülni, s ilyennek tekinthető az önkéntes pénztárban a várakozási idő feltételéhez kötött hozzáférési lehetőség is, amennyiben a felhalmozott hozamban gondolkodunk. A tőkerész felélésével együttjáró adó- és eho kötelezettség felvállalása előtt ugyanakkor célszerűnek tartjuk mérlegelni az ebből származó felesleges veszteségeket is. Nem beszélve arról, hogy ezzel a döntéssel a korábban kitűzött megtakarítási cél is veszendőbe megy.

Pénztárunk a jogszabályi feltételek között tagi kölcsön lehetőségét is biztosítja tagjainak, amely valóban könnyen hozzáférhető különösebb hitelvizsgálati procedúra nélkül és a díjterhelése is előnyös. A folyósított kölcsöneink díja a jegybanki alapkamat plusz 3%-ban – (aktuálisan 9%-ban) van meghatározva. Mindeközben a folyósított tagi kölcsön fedezetét képező pénztári megtakarítás továbbra is a tulajdonosának termeli a hozamot. A tagi kölcsönök volumene ugyan jogszabályilag behatárolt, de esetünkben még jócskán van lehetőségünk annak emelésére. A végtörlesztés forrásainak számbavétele során érdemes lehet ebben is gondolkodni, ahelyett, hogy felélnénk a nyugdíjcélú megtakarításainkat. Mert gyanítható, hogy a kialakult forrásszűkös helyzetben a megtakarítások méginkább fontossá válnak.

Ismét a bizonytalanság az úr

Alig 1 héttel 2011. harmadik negyedéve letelte előtt egyértelműen elmondható, hogy a borúlátás lett úrrá a világ részvénypiacain, miután az európai adósságválság továbbra is megoldatlan, s Görögország adósságának rendezésére nem sikerült megnyugtató választ adni. Mindezek mellett recessziós félelmek is vannak, mind az USA, mind pedig az európai övezet országait illetően. A bizonytalan gazdasági környezet következtében az árupiacokon is korrekciós folyamatok indultak, az 1900 dollár fölé szárnyaló arany ára néhány nap alatt csaknem 1700 dollárig hanyatlott. A romló gazdasági kilátások következtében a kockázatosabb eszközosztályokból, illetve periférikus piacokról tőkekivonás indult el, ami érzékenyen érinti az olyan piacokat, mint amilyen hazánké is.

Ráadásul idehaza a kormányzati gazdaságpolitika zavarossága is borzolja a befektetők idegeit. A devizahitelek végtörlesztésére kialakított koncepció jelentős terheket ró a bankszférára, aminek következményeit egyenlőre nem lehet megbecsülni. A forint árfolyama szeptemberben jelentősen csökkent valamennyi meghatározó devizával szemben, ami egyébként nem lóg ki a felzárkózó piacok devizáinak leértékelődési tendenciáitól. A hazai tőzsdei árfolyamok súlyos korrekciókat szenvedtek el, az OTP árfolyama gyakorlatilag megfeleződött, de a többi részvény árfolyamáról sem lehet semmi jót elmondani.

Az állampapírpiac állja ezideig egyedül a sarat ebben a nehéz időszakban, bár már ott is látszódnak a problémák, a hosszabb futamidő tartományokban intenzív hozamemelkedés következett be szeptember második felében.

A negyedéves fordulónaphoz közeledve beigazolódni látszik a befektetési környezettel kapcsolatban általunk korábban hangoztatott szkepticizmus, s a pillanatnyi pozíciók szerint az óvatosság vezetett a jobb eredményre. Ugyanakkor olyan gyorsan megy végbe az árfolyamok lemorzsolódása - hasonlóan a 2008-ban már megélt folyamatokhoz -, hogy mindez megteremti a lehetőségét immár az építkezésnek is. Pénztárunk ezen elvtől vezérelve igyekszik megvalósítani a befektetési politikáját, amely az egyes választható portfolióinkban az alábbi eredményeket mutatják a negyedév végéhez közeledve:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves III. néves* IV. néves éves* I. néves II. néves III. néves* IV. néves éves*
A - pénzpiaci 1,58% 1,48% 1,22% 4,35% 1,53% 1,47% 1,34% 4,40%
B - vegyes 3,74% 0,78% -3,23% 1,17% 2,37% 1,57% -1,44% 2,48%
D - fokozott részvényhányadú 2,66% 0,62% -4,24% -1,08% 2,84% 0,63% -3,49% -0,12%
R - reálhozamot megcélzó 1,72% 1,03% -3,11% -0,43% 1,80% 1,04% 1,92% 4,83%

* tört időszak, szept. 21-i állapot szerint

Valamennyi portfoliónk tehát a referenciahozam feletti eredményt ért el, s a D portfoliót leszámítva továbbra is pozitív hozamot mutat. Mindeközben túl vagyunk immár egy 30%-os piaci korrekción. Hogy ez kevés, vagy sok-e azt a jövő fogja eldönteni, de megítélésünk szerint és tanulva a 2008-ban lezajlott eseményekből a korrekció egyben a jövőbeli lehetőségeket is felértékeli, amit érdemes beépíteniük a tagoknak is az esetleges portfolióváltási döntéseikbe.

A piaci folyamatokról az alábbi grafikonok árulkodnak:

A BUX index tehát a második negyedév elejéig tartó látványos erősödés után egy drasztikus csökkenésbe ment át, eközben az állampapírpiac jól teljesített egészen szeptember elejéig:

Gyakorlatilag nincs különbség a hazai, a közép-európai vagy az európai tőzsdeindexek alakulásában, ettől némileg eltér az MSCI globális tőzsdeindex, amiben a dollár erősödése is szerepet játszik:

A forint árfolyama az év közepéig tartó erősödés után lejtmenetbe kapcsolt, s szeptember végére már lemaradásba került mind az eurohoz, mind a dollárhoz viszonyítva:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai mindegyike veszteséget mutat az év eleji szintekhez képest, a MOL és az OTP a 20%-os pozitív tartományból került -30%-os állapotba:

Bár egyértelműen kedvezőtlenek a folyamatok, immár esélyét látjuk annak, hogy mégiscsak normalizálódik a helyzet és megtörik az elmúlt időszaki trend. Az árfolyamok csökkenésének gyorsulása, a forgalom volumene ugyanis ilyen jeleket is mutat. A folyamatokat tehát úgy is lehet tekinteni, hogy megteremtődik az esélye a helyzet kedvezőre fordulásának. Mi egyértelműen bízunk is ebben.

Hogyan alakult a II. negyedév?

2011. második negyedéve viszonylag nyugalomban telt a befektetési piacokon, annak ellenére, hogy az amerikai gazdasággal kapcsolatosan egyre több szakértő fejti ki borúlátását, az Eurozónát illetően pedig Görögország helyzete rontotta időről-időre a piacok hangulatát. Némi csökkenést mutatnak ugyan a nemzetközi indexek a második negyedévben, de ez nem számottevő, határozott tendenciákról egyáltalán nem lehet beszélni.

Idehaza a kormány az EU elnökség feladatai ellátása mellett a Széll Kálmán terv megvalósításán munkálkodott, ami kedvező nemzetközi fogadtatást nyert, s az állampapírpiac és a forint árfolyama is alapvetően a jó arcát mutatta. Ráadásul június elején sor került a magánnyugdíjpénztárak vagyonának az átadására is, mintegy 3.000 milliárd forint-ot kitevő vagyontömegben. Ennek következtében - az államhoz visszakerülő nyugdíjvagyon állampapírban fennálló részével, 1.345 milliárd forinttal, a korábbi 81%-os szintről 77%-os szintre csökken hazánk adósságrátája.

Szinte minden szakértő azt hangsúlyozza, hogy a lépés Magyarország megbízhatóságát javítja a bizonytalannak tűnő külső környezetben, csak épp arról nem nagyon esik szó, hogy az átvett vagyon állampapír része – ami most az adósságrátát csökkenti – az államnak kivel szembeni fizetési kötelezettségét is jelentette? Merthogy nem a magánnyugdíjpénztárakkal, mint ahogy az a kommentárokban elhangzik, hanem a pénzári tagokkal szembeni kötelezettséget. Ez a vagyon ugyanis eddigiekben az övék volt. Félreértés ne essék, ha az érintettek mégiscsak igényt tartanának a nyugdíjukra, akkor ez a kötelezettség – kvázi tartozás – ettől mit sem változhatott. Mondhatja bárki hogy más az implicit és más az explicit adósság, a lényeg nem ebben van, hanem abban, hogy számszerűsíthető-e egy követelés, vagy sem. Függetlenül attól, hogy annak ki az adósa.

A piacok alakulását az alábbi grafikonokon szemléltetjük:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül a Richter idei árfolyammozgása továbbra is elszakad a többiekétől.

Fentiek alapján továbbra sem látunk indokot arra, hogy az óvatosság politikáján változtassunk. Azt gondoljuk, hogy akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk, hogy a piacok a valódi arcukat megmutassák.

A második negyedév végéhez közeledve a választható portfolióink benchmarkjai és elért hozamai az alábbi képet mutatják:

Benchmark (referenciahozam) Befektetési eredmény (hozam)
Önkéntes pénztári portfolió I. néves II. néves* III. néves IV. néves féléves* I. néves II. néves* III. néves IV. néves féléves*
A - pénzpiaci 1,58 % 1,19 % 2,80 % 1,53 % 1,25 % 2,80 %
B - vegyes 3,74 % 1,03 % 4,81 % 2,37 % 1,31 % 3,71 %
D - fokozott részvényhányadú 2,66 % 1,03 % 3,72 % 2,84 % 1,21 % 4,08 %
R - reálhozamot megcélzó 1,72 % 0,90 % 2,63 % 1,80 % 1,35 % 3,17 %

* tört időszak, jún.15-i állapot szerint

2011. első negyedévi befektetési környezet

2011. első negyedéve sem telt unalmasan a befektetési piacokon, amit lassanként már természetesnek is kell vennünk. Idehaza a magánnyugdíjpénztári átalakulás mellett a Széll Kálmán tervben megfogalmazott elképzelések napvilágra kerülése az, ami leginkább befolyással bírt a piacokra. Az utóbbi kedvező fogadtatást kapott a külföldi elemzésekben, bár nem tudni, hogy a részletek tisztázódása nem okoz-e majd meglepetést, illetve csalódást az érintettek számára.

A magánnyugdíjpénztári átalakulás a finisébe érkezett, eldőlt, hogy a 3 milliós tagságnak mindössze 3%-a ragaszkodott a megtakarításához, azaz május végi fordulónappal mintegy 2,8 MrdFt vagyon kerül át az állam tulajdonába. Ma már szinte semmi kétség nem férhet hozzá, hogy a folyamatot jogi akadályok nem fogják megállítani, s úgy látszik, hogy a piaci szereplők e nem mindennapi forráselvonásnak már csakis a pozitív oldalával törődnek. A magánpénztárak által átadott vagyon egy része direkt módon csökkenteni fogja az államadósságot, egy másik része pedig piaci értékesítés révén fogja javítani a költségvetés finanszírozását. Cserébe a 2,9 millió állampolgártársunkkal szembeni nyugdíjfizetési kötelezettségért. Ami kétséget kizáróan nem most, hanem egy későbbi időszakban jelenti majd a költségvetési terhek növekedését. Persze addig még számos indok lehet rá, hogy miként módosuljon a nyugdíjrendszerünk.

A fentieknek köszönhetően akár az állampapírpiacon, akár a részvénypiacon általunk megkérdőjelezett optimizmus uralkodik, amiben még a márciusi sajnálatos japán földrengés és annak következményei sem tudott tartósan törést okozni.

Az állampapírpiaci hozamszint csökkenése, illetve a BUX index relatív teljesítményét (időszaki hozamát) mutatja az alábbi grafikon:

Pedig közben Észak-Afrikában forradalmi hullám tört ki, Algériában jelenleg polgárháború dúl, aminek megfékezésébe az ENSZ katonai akcióval avatkozott be, s mindeközben az olaj ára a hordónkénti 100 dolláros ár fölé emelkedett. A japán események kapcsán némi pánik alakult ki a világ tőzsdéin, de időközben gyakorlatilag már az azt megelőző időszaki értéküket mutatják a tőzsdeindexek:

A BUX relatív felülteljesítését akár az MSCI, akár a CETOP, vagy az Euro Stoxx indexekhez a forint mondhatni szárnyalása okozta. Mind a dollárhoz, mind az eurohoz képest számottevően felértékelődött március második felére:

A hazai tőzsdeindex vezető papírjai közül a Richter árfolyama került külön útra, amiben közrejátszik a Széll Kálmán tervben megjelent azon elképzelés, mely a hazai gyógyszerkassza finanszírozásának karcsúsítását célozza meg.

Ebben a környezetben mi továbbra is az óvatosság politikáját valljuk, mert meggyőződésünk szerint a piacok számottevő kockázatokkal terheltek. Március 24-i hír, hogy Portugáliában lemondott a miniszterelnök, miután a parlament nem fogadta el a beterjesztett megszorító csomagot, s erre az egyik hitelminősítő intézet le is minősített a portugál adósságbesorolást.

Az első negyedév végéhez közeledve a választható portfolióink benchmarkjai és elért hozamai az alábbi képet mutatják:

Önkéntes pénztári portfolió Benchmark* Elért hozam*
A - pénzpiaci 1,41 % 1,39 %
B - vegyes 3,00 % 2,11 %
D - fokozott részvényhányadú 2,01 % 2,38 %
R - reálhozamot megcélzó 1,33 % 1,90 %

* nem végleges, március 22-i állapot szerint

A „B” portfoliónk marad el a benchmark hozamától, ami az óvatosságunk következménye. De a piacok volatilitása miatt ezek a hozamadatok pillanatról pillanatra változnak.

A 2010-es adóbevallás pénztári vonatkozásai

Pénztáraink a jogszabályi előírások szerint január 31-ét megelőzően postára adták a 2010-es befizetések utáni adójóváírási lehetőség érvényesíthetőségének alapbizonylatául szolgáló adóigazolásokat. A személyi jövedelemadó bevallására szolgáló 1053-as nyomtatványon ezt a 1053-02-es lapon kell feltüntetni.

Az alábbiakban egy példán keresztül adunk segítséget az adóbevallás kitöltéséhez:

Tételezzük fel, hogy Előrelátó János pénztártagunk gondolva a nyugdíjas éveire, 2010-ben 100 ezer Ft-ot fizetett be az önkéntes nyugdíjpénztárunknál vezetett számlájára. Munkáltatójától is kapott havi 12 ezer Ft munkáltatói hozzájárulást, de ezt az adóbevallásban nem kell szerepeltetnie. A nyugdíjpénztár adóigazolása eszerint a 100 ezer Ft-os befizetésről kerül kiállításra, ami után 2010-ben 30%-os adójóváírásra vált jogosulttá. Ezt a 30 ezer Ft-os összeget a bevallás 132. sorában kell feltüntetnie.

Előrelátó úr a nyugdíja biztonsága mellett az egészségére is igyekszik oda figyelni, ezért rendszeresen eljár úszni. Ezen kiadásait az egészségpénztári számlájáról finanszírozza, aminek fedezetéül az egészségpénztárba is éves 100 eFt-ot fizetett be, erről ugyancsak adóigazolást kapott. Ráadásul a kisebbik lánya májusban gyermeket vár, s a gyermekáldás költségeinek finanszírozásában szeretne leánya segítségére lenni. Az önsegélyező pénztárban is számlát nyitott, hogy a gyermekszületési támogatás szolgáltatást leendő nagypapaként majd igénybe vegye, aminek fedezetéül ugyancsak 100 ezer Ft-ot fizetett be az önsegélyező pénztárunkba.

A két utóbbi összesen 200 eFt befizetése után Előrelátó úr az SZJA bevallása 133. sorában is szerepeltethet 200 eFt x 30%= 60 ezer Ft-ot, így összességében 90 ezer Ft adójáról rendelkezhet, amit a 138. sorban be is kell állítania.

A bevallás 139. sorában kell megadnia, hogy melyik pénztári számlájára kéri vissza ezt a 90 eFt-ot az adóhatóságtól (idén már a NAV-tól). Előrelátó úr elektronikus formában készíti el a bevallását, ezért elegendő a választott pénztára adószámát beírnia ezen sorba, s az alapján a pénztár nevét és bankszámlaszámát a nyomtatvány kitöltő program automatikusan megjeleníti. Miután mindhárom pénztárban adójóváírásra feljogosító befizetése volt, így bármelyiket megadhatja az adójóváírás helyeként.

A 1053-02-es lap alsó részén (a 144 sorban) lehet megadni, ha valaki időközben már nyugdíjszolgáltatás okán megszüntette a tagságát, ezesetben az adójóváírás kiutalása közvetlenül a jogosult személy bankszámlájára/postacímére fog megtörténni. Fontos viszont, hogy ez a lehetőség csak a nyugdíjszolgáltatásban részesültek számára áll fenn, ha valaki a várakozási idő letelte jogán szüntette meg a tagságát a pénztárban, az adójóváírásra jogosulatlanná válik. Ő a bevallásában emiatt nem is rendelkezhet az adójáról.

A 145. sorban lehet feltüntetni, ha valaki 2020. előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az ő esetükben ugyanis a 100 eFt-os adójóváírási összeghatár 130 ezer Ft, több típusú pénztárban együttesen 120 eFt helyett pedig 150 eFt.

Az adójóváírást az adóhatóság a bevallás benyújtását követő 30. napig (de legkorábban márciustól) köteles teljesíteni, amennyiben az adózónak nem áll fenn tartozása. Az adójóváírások március elejétől érkeznek be folyamatosan a pénztárba, az összegek levonás nélkül kerülnek jóváírásra a tagok számláin.

Az adóköteles pénztári kifizetések esetén a pénztár a kifizetés megtörténtével egyidejűleg állít ki kifizetői igazolást, aki ilyen jogcímű kifizetésben részesült az év során, ezen igazolásban szereplő adatok szerint kell az ebből származó jövedelmét a bevallásban feltüntetnie a pénztár, mint kifizető által levont adóelőleggel együtt. Erre a 1053-as nyomtatvány 17. sora (egyéb jogcímen kapott jövedelem) szolgál. A d. oszlopba kerül a szuperbruttósított jövedelemösszeg, az a. oszlopba annak az alapja (1,27-ed része). A pénztár által a kifizetéskor levont adóelőleg összegét a 1053-C lap 65. sorában kell a munkáltató által levont adóelőleg összegével összevontan feltüntetni.

Az ezen adóköteles kifizetésekkel összefüggő 27%-os egészségügyi hozzájárulási kötelezettséget a 1053-09-es lapon kell feltüntetni a 287. sorban. Az eho megfizetési kötelezettsége a tagra hárul, a megfizetett eho-t a 294. sorban kell szerepeltetni.

Már 2011-re érdemes figyelni

A negyedik negyedév alig 1 héttel az év vége előtt ismét inkább az útkeresés időszakáról szólt a befektetési piacokon, semmint a határozott trendekről. Igaz, hogy tengerentúli részvényindexek a legjobb arcukat mutatják, de más piacokon felemás helyzet alakult ki. A honi dolgokat tekintve pedig egyértelműen kedvezőtlen dolgokról számolhatunk be. A válságadók újabb hulláma közvetlenül is hatást gyakorolt a vezető részvények nyereségtermelő képességére, s miután a blue chip részvények többsége érintett ebben, a hazai tőzsdeindex is veszített az értékéből. Talán ennél is lényegesebb történet a magánnyugdíjpénztári szektor megszűntetése céljával hozott intézkedéscsomag. Ebben közvetlenül is érintve vagyunk mint magánnyugdíjpénztár, de itt csak a befektetési piacokra gyakorolt esetleges kedvezőtlen hatását említjük meg. Mintegy 3.000 milliárd Ft-os vagyonról van szó ugyanis, amelynek állami tulajdonba vonása mind az állampapírpiacra, mind a honi részvénypiacra számottevő hatást fog gyakorolni. A részvénypiacokon eladási nyomás következhet be, hiszen az állam vélhetően előbb-utóbb meg fog szabadulni az ily módon birtokába került részvénypakettnek. Az állampapírpiacról pedig ugyancsak eltűnik egy jelentős keresletet biztosító szereplő. A kialakult helyzetben továbbra is úgy gondoljuk, hogy helyén való az óvatosság, s itt még nem is szóltunk az Unió egyes államaival kapcsolatos finanszírozási problémákról, aggodalmakról.

A piacok bizonytalanságát jól megmutatják az egyes részpiacok teljesítményének alakulása:

Újabban a jegybank és a kormány közötti véleménykülönbség erősödésének a jelei látszanak, aminek a fejleménye, hogy a jegybanktanács immár két lépésben a jegybanki alapkamat esetenkénti 0,25%-0,25%-os emeléséről döntött, legutóbb december 20-án.

Ebben a környezetben – a negyedik negyedévből eddig eltelt időszakban – újfent a konzervatív portfoliók hozták a jobb eredményt, de köszönhetően az idei évre kitűzött óvatosságunknak, a magasabb részvényarányú portfolióink is elfogadható szinten teljesítettek. Az egyes negyedéveket elemezve az látszik, hogy a jó első negyedévet egy kedvezőtlen második negyedév követett, a harmadik ismét kedvezően alakult, s a negyedik újfent inkább kedvezőtlen. Ez a „hullámvasút” is azt mutatja, hogy nem látszik igazából a befektetési piacok iránya. Jó hír eközben, hogy valamennyi portfoliónk benchmark vagy afölötti hozamot ért el, s a piaci mozgásoknál számottevően kisebb ingadozással.

A 2011-es évre előre tekintve azt gondoljuk, hogy nem lesz egy könnyű év annak dacára, hogy a gazdasági növekedési mutatók kezdenek jól alakulni. Törékenynek látjuk ugyanis a kialakult helyzetet, s idehaza a kormány által február-márciusra ígért strukturális reformintézkedések is váratnak ezidáig magukra. Bár a nyugdíjrendszer átalakítása is felfogható reform intézkedésként, de a nemzetközi elemzői vélemények inkább arról szólnak, hogy nem ilyen megoldásokat támogatnak. A helyzet tisztázódásáig a befektetési kockázataink minimalizálására koncentrálunk, miután ez a stratégiánk 2010-ben is eredményesnek bizonyult.

Felértékelődhet az öngondoskodás szerepe

Látva a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati lépéseket, joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen jövőt szán a törvényalkotó ezeknek az intézményeknek. Az eddigi kormányzati kommunikációból is kitűnik, hogy az önkéntes pénztárakat, az általuk kezelt megtakarításokat semmiféle módon nem érinti a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása, sőt kinyilvánítják, hogy ezeket erősíteni szándékoznak. Remélhetőleg hihetünk ezen kinyilatkozásokban és valóban méginkább fontos szerepet fognak betölteni az öngondoskodás ezen formái. Az, hogy a tervezett nyugdíjrendszer kétpillérűvé válik, nyilvánvalóan felértékeli a megmaradó pillérek, így az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentőségét.

Ezzel kapcsolatos változás, hogy a nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulások adóterhe 2011-ben némileg mérséklődik, miután a jelenlegi 25%-os céges adókötelezettség – a kafeteria juttatásokkal azonosan – helyébe a hozzájárulás 1,19-szeresére vetített 16%-os adókulcsú terhelés lép életbe. Egységnyi munkáltatói hozzájárulás után tehát 19,04%-os adókötelezettség párosul, ami a jelenlegi 25%-nál kisebb terhelést jelent.

Az egyéni befizetések után igénybe vehető adójóváírás mértéke ugyanakkor 20%-ra mérséklődik a jelenlegi 30%-ról. Ez indokolható talán azzal, hogy az adóterhelés is csökken, hiszen egységesen 16%-os szja kulcs kerül bevezetésre, aminek a szuperbruttósítást is figyelembe véve lényegében 20,32%-os személyi jövedelemadó terhelésről beszélhetünk. Az adójóváírás mértékének jövő évtől bekövetkező csökkenése egyúttal indokolttá teheti annak megfontolását, hogy aki egyéni tagdíjfizetést is vállal az önkéntes pénztárak bármelyikébe, azt idén méginkább megtegye, akár az év utolsó napjaiban is, hiszen az idén december 31-ig eszközölt befizetések után még 30%-os adójóváírást tud érvényesíteni.

Pénztárunk az üzletpolitikájában is figyelemmel kíván lenni eme változásra, hiszen 100 ezer Ft adójóváíráshoz 2011-ben már 500 ezer Ft egyéni tagdíjbefizetés szükségeltetik, szemben a jelenlegi 334 ezer Ft-tal. Erre reagálva a jelenlegi tartalékképzési rendünket egy 99,5%-os fedezeti megtérülést biztosító tartaléksáv kialakításával alakítjuk át – feltételezve, hogy decemberi közgyűlésünkön ez támogatást fog kapni.

Reméljük, hogy a lépés tagjaink nyugdíjelőtakarékossági hajlandóságára kedvezően fog hatni.

Egy másik – a tagok körében vélhetően kedvező fogadtatást nyerő – üzletpolitikai döntésünk, hogy a tagi kölcsön lehetőségének feltételrendszeréből kikerül a folyamatos tagdíjfizetési feltétel. Mostantól a tagdíjat nem fizetők is jogosulttá válnak a tagi kölcsönre, de ők a tagdíjfizetési kötelezettségüknek eleget tevő tagokhoz mérten magasabb kölcsönkamattal és folyósítási díj ellenében jogosultak kölcsönre.

Kinek, mennyi lehet idén a személyi jövedelemadó kedvezmény?

Korábbi évekhez hasonlóan az önkéntes pénztárba történő egyéni befizetés után továbbra is érvényesíthető a 30%-os adókedvezmény. A maximálisan igénybe vehető összeg mértéke sem változott, viszont a nyugdíjkorhatár emelésével vannak olyan tagok, akik korábbi években nagyobb összegű visszatérítést kérhettek, de 2010-től már nem felelnek meg az ehhez szükséges kritériumoknak.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a maximálisan igénybe vehető mérték 100 ezer forint, több különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén (az egyik mindenképp önkéntes nyugdíjpénztári) 120 ezer forint. Ennél magasabb mértékű kedvezményt tud érvényesíteni az, aki 2020. január 1 előtt éri el a rá eső öregséginyugdíj-korhatárt. Ebben az esetben 130 ezer forint, illetve több különböző típusú önkéntes pénztári tagság esetén 150 ezer forint vehető maximálisan igénybe. Az öregségi nyugdíjkorhatár fokozatosan kerül emelésre 62 évről 65 évre:

Ez azzal jár, hogy 1952-ben, vagy az után születettek esetében változik a korhatár és csak azok felelnek meg a 2020. január 1-ig betöltött nyugdíjkorhatárnak, akik 1955.december 31-ig születtek meg.

Tehát az a pénztártag, aki 1956-ban vagy 1957-ben született, a korábbi években még a magasabb összegű adókedvezménnyel élhetett, de a nyugdíjkorhatár emelése miatt 2010-re már csak kisebb összegről rendelkezhet.

Háromnegyed éves előzetes hozamok

A harmadik negyedév végéhez közeledve a befektetési piacok ismét a szebbik arcukat mutatják. Legalábbis a második negyedéves csökkenés után az indexek ismét felfelé vették az irányt, s akár a részvénypiacok, akár az állampapírpiac kedvezően alakulnak. Pedig számos kedvezőtlen tényezővel továbbra is számolnunk kell, gondoljunk akár a munkanélküliség, akár az államadósságok magas szintjére. A meghatározó piaci indexek esetében ez egyelőre nem fedezhető fel, egyedül az arany emelkedő ára – ami immár elérte az 1 300 dolláros unciánkénti szintet – mutatja azt, hogy azért az óvatosságnak is helye van.

Az európai országok a költségvetési hiányaik lefaragása céljából sorra jelentik be a megszorító intézkedéseiket, amelyek nyilvánvalóan kedvezőtlenül fognak hatni a gazdaságok élénkülésére. A magyarországi helyzet még nem látszik tisztán, miután a kormány a jövő éves költségvetési terveit csak az októberi önkormányzati választások után fogja kinyilvánítani.

Önkéntes nyugdíjpénztárunk harmadik negyedéves várható hozamai a portfolióinkhoz rendelt benchmark hozamok körüli szinten alakulnak, ez alól csak a „B portfolió mutat némi elmaradást. Ez annak tudható be, hogy a piacokkal szembeni pesszimizmusunkat ebben a portfolióban tudjuk leginkább leképezni.

Mi továbbra is úgy véljük, hogy helyénvaló az óvatosság a kialakult helyzetben, s a jelenlegi piaci optimizmus könnyen törékennyé válhat akár rövid távon is.

Válaszokra várva

Lassan a végéhez közeledik a második negyedév, ami összességében visszaigazolta a befektetési piacokról korábban megfogalmazott szkeptikus álláspontunkat. A lendületes első negyedév után a bizonytalanság jelei mutatkoznak, s ez a jelző egyaránt elmondható akár magyar állampapírpiacról, akár a tőzsdeindexekről, akár a devizaárfolyamokról. A piaci trend legfőbb mozgatórugója az elmúlt időszakban a görögországi helyzet volt, de piaci aggodalmakról lehet beszélni Spanyolország és más uniós tagállamok vonatkozásában is. Az állami mentőakciókkal a piacokra bocsátott likviditás jövőbeli sorsa ugyancsak kérdéseket vet fel, s egyre bizonytalanabbnak látszik, hogy a gazdaság magára találása majd megoldja ezeket a problémákat. Nőtt ugyanis az államok eladósodottsága, s egy tartósnak mutatkozó magas munkanélküliségi ráta mellett kell/kellene a problémákat orvosolniuk.

Mindeközben Magyarországon egy kormányváltás is lezajlott, s némi kommunikációs hibának is köszönhetően a forint árfolyama jelentősen romlott. Különösen a dollárral szemben, miután az euró önmaga is gyengült a dollárral szemben. A hazai gondokat tetézi, hogy eközben a svájci frank jelentősen erősödött, ami ismét kedvezőtlenül érinti a deviza hitelek törlesztőrészleteit. Az elmúlt jó egy hónap időjárási viszontagságai mellett sem mehetünk el szó nélkül, az árvíz sújtotta régiók viszontagságain túl a mezőgazdaságunk idei évi kilátásai is jelentősen romlottak emiatt.

Májustól kezdődően az állampapírpiaci hozamok korábbi csökkenő trendje megtört, aminek hatásaként az állampapírpiaci indexekben korrekció következett be - leginkább a hosszabb futamidő tartományokban. Az éven belüli hozamszint megmaradt a jegybanki alapkamat környezetében. A jegybanki alapkamat április 27-e óta 5,25%.

A részvénypiacok esetében ugyancsak némi korrekcióról beszélhetünk, a BUX esetében az index értéke visszatért az év eleji értékéhez. A külföldi piacok teljesítménye a forint gyengülése következtében árnyaltabban jelenik meg.

A forint dollárral szembeni árfolyama a 190 alatti szintről egészen 240 Ft-ig csökkent, ami a 2009. tavaszán kialakult szintekkel vetekedik.

Pénztárunk 2. negyedéves várható hozamai a portfolióinkhoz rendelt benchmark hozamokat felülteljesítik, köszönhetően annak, hogy portfolióink kockázati szintjét számottevően csökkentettük. Ennek eredményeként a benchmarktól való első negyedéves elmaradásunkat (mi ugyanis már az első negyedévben sem osztottuk a piac rendkívül optimista hangulatát) a második negyedévben gyakorlatilag sikerült ledolgoznunk. A portfolióink összetétele így a benchmarkként meghatározott portfolió összetételnél továbbra is óvatosabb.

Továbbra is úgy látjuk, hogy számos bizonytalansági tényezővel számolni kell az elkövetkező időszakban is, ami óvatosságra int bennünket. Az országonként eltérő állami megtakarítási csomagok rontják a növekedési kilátásokat, s a napvilágot látott intézkedések (bankadó és más egyéb elvonások) a gazdasági szereplők eredménykilátásait is csökkentik. Természetesen mérlegelni kell azt is, hogy a rövid futamidőtartományban kialakult 5-6%-os nominális hozamszinttel mennyire és meddig elégedhetünk meg. Egy további hazai kérdés, hogy a pénztári tevékenység jövőjét illetően milyen kormányzati elképzelések fogalmazódnak meg közép- és hosszútávon.

Meglepően pozitív hangulat a befektetési piacokon

2010 január-februári időszaka még különösebb irány nélkül zajlott a befektetési piacokon, majd márciusban igen nagy dinamikával indultak be a piacok. A március 25-i állapot szerint az állampapír indexek közül a rövid futamidejű állampapírokat reprezentáló RMAX index 1,63%-os, a MAX Composite index 5,37%-os, a MAX index 6,33%-os növekedést ért el. A hozamgörbe ugyanis minden szegmensben lejjebb került, amivel a jegybanki alapkamat is lépést tartott. Már alig emlékszünk az épp egy éve kialakult krízishelyzetre, amikor a hozamgörbék 12-14%-os tartományba emelkedtek. Most pedig 5-7%-os hozamokról beszélhetünk.

A részvénypiacokon is hasonló irányú folyamatok zajlottak le, január-februárban még nem látszott, hogy milyen irányban fog kitörni a BUX, majd márciusban felfelé vette az irányt az index. Olyannyira, hogy a március 25-i záróérték 18%-os növekedést eredményezett az év eleji induló értékhez mérten. 25.000 pont felett utoljára 2008. januárjában járt az index, s onnét esett le egészen 10.000 pont alá, majd jutott el ismét erre a szintre. Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan kell mindezt minősíteni? Ha a válság az elhíresült „W” alakzat szerint fog lefolyni, akkor ideje óvatosnak lennünk, ha nem akkor felesleges aggódnunk.

A nemzetközi részvénypiacok is lokális csúcsaikon vannak, ugyanakkor a forint árfolyamának változása ezen indexek forintosított teljesítményét némileg befolyásolta. Az MSCII forintosított időszaki teljesítménye 6,78%, míg a CETOP-é 9,36%. 1 USA dollár 2010. elején 188 Ft-ot, jelenleg 198 Ft-ot, 1 Euro 2010. elején 271 Ft-ot, jelenleg 263 Ft-ot ér.

Pénztárunk I. negyedéves várható hozamai ugyan jók, de elmaradnak a portfoliókhoz rendelt benchmarkoktól. Ennek az oka az, hogy a kialakult rendkívül pozitív befektetői hangulatban mi nem látjuk a valódi tartalmat, akár a világ, akár hazánk gazdasági helyzetét szemlélve a piacok ilyen mértékű szárnyalása indokoltságában mi kételkedünk. A portfolióink összetétele így a benchmarkként meghatározott portfolió összetételnél lényegesen óvatosabb.

A pillanatnyi helyzet azt mutatja, hogy 2010 elején nem az óvatos befektetési politika volt az igazán eredményes, de ebből még hosszútávú következtetéseket talán korai lenne levonnunk. Láthatóan a befektetők kockázatvállalási hajlandósága jelentősen megemelkedett az elmúlt időszakban, amiben vélhetően az is szerepet játszik, hogy a kockázatmentes kamatszint látványosan csökkent. Elég ha azt vesszük, hogy bizonyára nem vagyunk hozzászokva az 5-6%-os állampapírpiaci kamatszinthez, vagy ennél alacsonyabb banki betétkamatokhoz sem, pedig nemzetközi összehasonlításban ezek a mértékek sem nevezhetők alacsonynak. Az új helyzethez nem egyszerű „akklimatizálódni”, s nyilvánvalóan ez is hatással van a kockázatvállalási hajlandóságra. Mi mindenesetre érdeklődve szemléljük, hogy a töretlennek látszó pozitív befektetési hangulat tovább fog-e tartani, vagy a szkeptikusoknak lesz igazuk.

A szuperbruttósítás pénztári kihatásai

A 2010-es év egyik nagy „vívmánya” az összevont adóalap megállapítása során bevezetett ún. szuperbruttósítás. A megemelt jövedelemsávok és csökkenő adókulcsok adóterhelést csökkentő hatását ez az enyhén szólva trükkös módszer - nevezetesen az adóalap ekként történő megnövelése - értelemszerűen lerontja. Első olvasatban egyszerű a képlet, hiszen a jövedelmet meg kell szorozni 1,27-el, s ez után kell éves 5.000.000 Ft-ig 17%-os, afölött 32%-os adóval számolni, csakhogy egyes esetekben .máshogy kell számolni.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29. §-a ugyanis úgy rendelkezik, hogy „ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a társadalombiztosítási járulék, az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére (kivéve, ha azt költségként számolja el, vagy azt számára megtérítették), jövedelemnek a megállapított jövedelem 78%-át kell tekinteni”. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében a várakozási idő leteltét követően történő nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés éppen ilyen jövedelmet képez, ezért az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

 • Eddigiekben a tőkét is érintő kifizetés során a jövedelem (egyúttal adóalap) megegyezett az igénybevett adóköteles tőke összegével (az adókötelezettséget bonyolítja, hogy a tőkerészből történő kifizetés 11 éven belül 100%-osan, 11 év után évente 10%-kal csökkenően adóköteles, de ezzel itt most nem foglalkoznánk). Ha valaki tehát pl. a tagsága 11. évében 100.000 Ft tőkéhez is hozzá kívánt férni ilyen jogcímen, akkor ebből 100.000 Ft jövedelme keletkezett, mely után a pénztár 36%-os (külön nyilatkozat esetén 18%-os) mértékű adóelőleget, számszerűen tehát 36.000 Ft-ot vont le, s az igény után a tagot 11%-os, azaz 11.000 Ft eho kötelezettség terhelte.
 • 2010-től a szuperbruttósítás miatt egy ugyancsak 100.000 Ft-nyi adóköteles tőkét érintő kifizetés során a következő elszámolási adatok adódnak:
  • A kifizetésből származó jövedelem a tőkerész után annak 78%-ával megegyezően 78.000 Ft-ra adódik.
  • A 27%-os adóalap-növelés figyelembevételével az összevont adóalapot képező jövedelem így 78.000 x 1,27 = 99.060 Ft lesz.
  • Az összevont adóalapot képező jövedelem után a pénztár a tag részéről az igénybejelentésen, vagy külön nyilatkozatban megadottak szerint számolja el a 17%-os, vagy 32%-os mértékű adót. Első esetben 16.840 Ft, a második esetben 31.699 Ft adóelőleg kerül levonásra a kifizetendő összegből.

   Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény 3. §-a értelmében a magánszemély ezen kifizetés után az adóelőleg alapját képező jövedelem után 27%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni. Az eho szempontjából tehát az alap nem kerül szuperbruttósításra, azaz a fenti példánál maradva
  • A kifizetésből származó jövedelem után fizetendő eho összege 78.000 Ft x 27%= 21.060 Ft-ra adódik. Az eho-t a pénztár nem vonja le, miután e vonatkozásban nem minősül kifizetőnek. Az eho teljesítéséről a tagnak kell gondoskodnia. Az eho összegét a kifizetésről kiadott igazolás természetesen tartalmazza.

Nos, nem egyszerű tehát a helyzet, nyilván az adóköteles kifizetési igényt kérő tagok is szembesülni fognak ezzel a kifizetői igazolásuk kézhezvételekor. Hogy a foganatosított jogszabályváltozások az adórendszerünk sokat hangoztatott egyszerűsítése irányába történtek volna, azzal kapcsolatban kételkedésünket fejezzük ki.

Felmerülhet a kérdés, hogy a 2010-es adózási feltételek kisebb, avagy nagyobb terhelést jelentenek-e a fenti példa vonatkozásában. Lássuk az eredményt:

Mindkét adókulcs esetében nagyobb a terhelés tehát az előző évhez mérten, ugyanakkor az alacsonyabb kulcsú adósáv 1.900.000 Ft-ról 5.000.000 Ft-ra történő kitolásával számos esetben előállhat, hogy az idén első sávba tartozó jövedelem előző évben még a második sávba esett volna. Ezt is tekintetbe véve igazából nem lehet egyértelmű választ adni a felvetett kérdésre.

Egyértelmű viszont, hogy irracionálisnak tekinthető, ha a nyugdíjpénztárban megképződött megtakarításunkhoz ekkora terheket vállalva kívánunk hozzáférni. Ellenben a megtakarítás eredeti funkciójával, a nyugdíjjogosultság birtokában történő hozzáféréssel, amikor ugyanez az összeg mentesül mindenféle adó- és eho terhektől.

Fentiekkel nem kívánunk senkit sem befolyásolni a pénztári megtakarítása felhasználási szándékában, csak szeretnénk ha ki-ki logikusan venné számba annak ilyen kihatásait is.

Várakozáson felüli teljesítmény a 2009-es évben

A megváltozott gazdasági környezet kedvezőtlen hatásaival való szembesülés, s ennek következményeként elszenvedett 2008-as hozamadatok ismeretében vélhetően nem sokan voltak 2009. tavaszán, akik esélyét látták annak, hogy a befektetési piacok alig fél év alatt azokra a szintekre térhetnek vissza, mint ahogy az bekövetkezett. Szerencsére így történt és elmondhatjuk, hogy pénztárunk valamennyi portfoliója esetében pozitív hozamról számolhatunk be a 2008-2009-es időszakot tekintve. Ha csak a 2009-es évet nézzük, akkor azt kell mondanunk, hogy ez az év lesz a pénztár 15 éves története során a legjobb befektetési teljesítményt eredményező éve. Persze volt honnét javulni, hiszen 2008-ban csak az "A" pénzpiaci portfoliónk tudta függetleníteni magát a bekövetkezett eseményektől.

Alig két hét van hátra a 2009-es évből, így az eddig elért eredmény vélhetően már nem fog jelentősen változni a hátralévő időszakban. Lássuk, hogyan is állunk:

A harmadik negyedévet követően az addigi szárnyalás ugyan megállt, de továbbra is eredményes időszakot tudhatunk magunk mögött. A kamatkörnyezet az állampapír befektetéseink felértékelődését eredményezte, a részvénypiacok pedig magasabban állnak a harmadik negyedéves fordulónapi értéküknél. Az aktuális (2009.12.10-i) állapot szerint a portfolióink referenciahozamai - amik a ténylegesen hozamoktól számottevően nem tér el - az alábbiak:

A részvénykitettség tehát még ebben az időszakban is a portfolió előnyére vált. Ha a fenti adatokat az előző időszaki adatokhoz hozzámérjük, akkor igazán elégedettek lehetünk:

Ez azt jelenti, hogy az önkéntes pénztári B portfolió idén már 22%-os, a D 25%-os, az R 18%-os hozamnál tart.

A jó eredmények értelemszerűen a kedvező piaci környezetnek tudhatók be, amit jól mutatnak akár az állampapír piaci-, akár a részvénypiaci indexek:

Az elért eredmények ellenére a véleményünk továbbra sem változott, azaz nem gondoljuk, hogy a kialakult gazdasági válság ilyen egyszerűen elmúlt volna. Megítélésünk szerint egy olyan lendületes emelkedés következett be a piacokon, ami mögött nincs megfelelő reálgazdasági teljesítmény. A munkanélküliség és egyéb gazdasági adatok láttán ezen emelkedések már-már irreálisnak tűnhetnek, és óvatosságra intenek.

Az idei jó teljesítmény vélhetően a 2010-es hozamlehetőségekre is hatással lesz, hiszen egy kedvező piaci helyzetből kell kiindulnunk - szemben a 2008. év végére kialakult helyzettel. Ebből következően a 2010-es várakozásaink az idei évnél szerényebb hozamokat sejtetnek, ami összhangban van az állampapírpiacon végbement hozamcsökkenéssel is.

Mi történt a harmadik negyedévben?

Egyre optimistábbak az elemzők a globális gazdaság helyzetét illetően, s ez az optimizmus az értékpapírpiacokon is érezteti hatását. Az óvatosabbak viszont kizárólag a piacokra bepumpált likviditásbőség eredményének tudják be a kialakult helyzetet, s további óvatosságra intenek.

Az elmúlt időszak piaci mutatói valóban derűlátásra adhatnak okot, hiszen mind a részvénypiacokon, mind az állampapírpiacon komoly lendületet vettek a folyamatok. A BUX index szeptember közepére a 21 ezres szint közelébe emelkedett, ami a június 30-i értékéhez mérten 35%-os emelkedést jelent. Az állampapírpiacon dinamikus hozamcsökkenési periódus indult el, ami az állampapírpiaci befektetéseket is felértékelte. A MAX Composite index a féléves fordulónaphoz viszonyítva 8,5%-kal, a MAX index 9,5%-kal nőtt.

Eltérő a vélemény arról, hogy ezek az eredmények mennyiben a nemzetközi kedvező hangulatnak s mennyiben a hazai költségvetési hiány leszorítása érdekében hozott intézkedéseknek az eredményei-e, mindenestre most az év eleji helyzetnél lényegesen nyugodtabb körülmények között lehet megfontolnia kinek-kinek, hogy a jövővel kapcsolatos befektetési várakozásához melyik pénztári portfolió felel meg a leginkább.

Ha lényeges korrekció nem következik be a III. negyedév fordulónapjáig hátralévő alig egy hét alatt, akkor az előző negyedévhez hasonlóan az aktuális negyedévben is értelemszerűen a részvénytúlsúlyos portfoliók biztosítják a magasabb hozamot. Portfolióink szeptember 18-áig számolt referenciahozamai az alábbiak (Fontos megjegyezni, hogy a referenciahozam nem azonos a ténylegesen elért hozammal, de általában a kettő azért közel van egymáshoz):

Miről van tehát szó? Az aktuális negyedévben (csak a negyedév alatt!) csaknem akkora a befektetési eredmény, mint a sokat kárhoztatott 2008-as teljes évben elszenvedett veszteség. Az igazi kérdés természetesen az, hogy vajon meddig tarthat ez az optimizmus? Vajon tényleg ennyi lett volna a gazdasági válság?

A kedvező nemzetközi hangulat lehetőséget teremtett a jegybanki alapkamat csökkentésére, amire a negyedév folyamán két lépésben is sor került. Július 28-án 9,5%-ról 100 bázisponttal (8,5%-ra), majd augusztus 25-től további 50 bázispontra (8,0%-ra) csökkent az irányadó kamatláb. Az elemzők várakozása szerint a Monetáris Tanács szeptember végén újabb kamatcsökkentést fog eszközölni. A csökkenő kamatszint az állampapírpiaci hozamgörbéket is látványosan átalakította:

Megítélésünk szerint mind a részvénypiacon, mind az állampapírpiacon olyan gyors ütemben megy végbe a javulás, ami óvatosságra inthet. Befektetési döntéseinkben ezen véleményünknek hangot is adunk.

Mennyit ér a korlátozott hozzáférhetőség?

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási forma jelen szabályozás szerinti hozzáférhetőségi korlátait - nevezetesen, hogy a hozamhoz a 10 éves várakozási idő letelte után három éves gyakorisággal lehet hozzáférni, a tőke nem nyugdíjszolgáltatásként való felvételét ráadásul adókötelezettség terheli - többek kritikával illetik, bár megítélésünk szerint azok teljességgel méltányosnak mondhatók, ha figyelembe vesszük, hogy milyen kedvezmények párosulnak a konstrukcióhoz. Ennek számszerűsítésére álljon itt egy egyszerűsített séma:

Kalkulációnknál nem vettük figyelembe a béren kívüli juttatásként szóba jöhető munkáltatói hozzájárulást, hiszen az nem mindeni számára adott. A nyugdíjpénztári befizetések adókedvezménye, nem különben a pénztári befektetések kamatadó mentessége ugyanakkor minden adófizető honfitársunk tekintetében kedvező körülményként vehető figyelembe. Felállított modellünkben a kérdéses pénztártag éves 100 eFt-ot szán nyugdíjelőtakarékosságára, melyet 3%-os működési levonással ír jóvá nyugdíjpénztára a számláján. Az illető jövedelemmel rendelkezik, így a befizetés utáni évenkénti 30 eFt-os adójóváírásra igényt is tart. A megtakarítási számlán jóváírt pénztári hozamot a.) esetben 6%-osnak, b.) esetben 8%-osnak vettük, ami abszolút nem túlzó elvárás a pénztári befektetési hatékonysággal szemben.

A pénztári megtakarítási számlán jóváírt hozam kamatadó mentességet élvez, azaz az évenkénti hozam 20%-a többleteredményt jelent más azonos hatékonyságú befektetési formával szemben. Az első megközelítésben mindössze ezt, a másodikban ezt és az adójóváírás összegét együttesen tekintettük többleteredménynek. Kalkulációnk eredménye az alábbi:

6%-os nominális hozamelvárás mellett tehát az adójóváírást figyelmen kívül hagyva közel 10%-jak, azt is figyelembe véve mintegy 21%-kal jobb megtérülést biztosít a pénztári befektetési mód, mint azonos befektetési teljesítményű más (nem támogatott) megtakarítási forma. Érdemes azt is aláhúznunk, hogy ez a többlethatékonyság igazából nem is függvénye a befektetési idő hosszának, hiszen már néhány év viszonylatában is ehhez a mértékhez közelítenek a számok.

A 8%-os nominális hozamelvárásnál is hasonló eredményre jutunk, ami a modellünk feltételeiből egyenes következik is:

Hogy megéri-e ekkora többlethatékonyságért a korlátozott hozzáférhetőséget felvállalni, azt kinek-kinek a saját értékítéletére bízzuk.

Cafeteria és béren kívüli juttatás

A 2010. évi adóváltozások között szerepel az eddigi adómentes béren kívüli juttatások megszüntetése, ami várhatóan hatással lesz az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulások mértékére, volumenére is. Az ezen a jogcímen juttatott összegek (de ide sorolták be az üdülési csekket, a melegétel-utalványt, valamint a helyi közlekedési bérlettérítést is) kedvezményes adókulcs alá fognak esni, az adó mértéke 25%-os lesz. Más elemek (ilyen pl. a hidegétel-utalvány) viszont 54%-os kulccsal fognak adózni.

Aktuális tehát a kérdés, hogy vajon megéri-e a jövőben a cégeknek az eddigiek során kialakított juttatási rendszereiket fenntartani? Más megközelítésben úgy merül fel a kérdés, hogy vajon a pénztártagok munkáltatói hozzájárulásra való igénye nem szenved-e csorbát az új feltételrendszerben?

A módosulás egyértelműen rontja, illetve csökkenti a munkáltatói hozzájárulásban rejlő költséghatékonyság eddigi mértékét, hiszen 1 egységnyi hozzájárulás jövőre 1,25 egységnyi ráfordításba fog kerülni, de ez még mindig számottevően jobb, mint 1 egységnyi nettó bérjövedelem ráfordítás igénye.

Hogy a kialakított mértékű adóteherrel kapcsolatban a munkáltatók milyen álláspontra helyezkednek, hogy a kedvezményesen adózó természetbeni juttatások utáni 25%-os adót felvállalják-e, vagy azt a juttatás volumenének csökkentésével "kompenzálják", még nem látható. Egyes szakértői vélemények szerint a béren kívüli juttatások, különösen az alkalmazottak nyugdíj-előtakarékosságához való hozzájárulás a pénzügyi eredményén túl olyan motivációs eszközei is a cégeknek, amelyeket továbbra is meg fognak tartani. Különösen fontos lehet ez egy olyan gazdasági periódusban, mint amilyen a mostani, amikor is az egyéni élethelyzetekre adott eltérő válaszok a hosszútávú megtakarítások vonatkozásában is új helyzetet teremtettek.

A válság tanulságai

Egyes vélemények szerint a globális gazdaság már kifelé tart a több évtizede nem látott válságából, amit bizonyos mutatók alá is támasztanak. Ugyanakkor még korántsem egyértelmű, hogy a gazdasági visszaesés csillapítására hozott intézkedések utóhatásai milyen folyamatokat indítanak be. Pénztárunk 2008. évi tevékenységén is komoly nyomokat hagyott a pénzpiacok hanyatlása, az idei év eddig eltelt időszaka viszont ismét az eredményességről szól. A rendkívüli helyzetben több olyan kérdésre is választ kaptunk, amelyek tanulságul szolgálhatnak a jövőre is.

Tevékenységünk 1994. év indulása óta 2008-ig egyetlen évben sem fordult elő, hogy éves viszonylatban ne pozitív hozamot értünk volna el. Ez nyilvánvalóan fokozta az ügyfélkörünkben is azt a hibás képzetet, hogy egy nyugdíjpénztári megtakarítás csakis pozitív hozamú lehet. A válság előtti utolsó időszakban a részvénypiacok dinamikus növekedése a hozamversenyben való helytállás okán ráadásul a befektetési politikák kockázatvállalási hajlandóságának növekedéséhez vezetett ebben a szférában is. Pénztárunk már 2003. óta kínál választható portfoliókat ügyfeleinek, csakhogy egy olyan időszakban, amikor szinte mindig a nagyobb kockázatot felvállaló portfoliók hozták a magasabb hozamot, háttérbe szorul a kockázatvállalás mikéntje. Ügyfeleink is azt láthatták, hogy a legkonzervatívabb portfoliók teljesítménye elmaradt a részvényeket is tartalmazó portfoliók hozamaitól, ami egyébként teljesen rendbenlévő dolog, csakhogy egy idő után háttérbe szorulhat, hogy ez nem feltétlenül mindig van így.

Aztán eljött a minden várakozást felülmúló piaci hanyatlás, amely olyan stádiumban érte el a szférát, amikor a pénztárak részben a jogalkotói elvárások (lásd magán-nyugdíjpénztári befektetési szabályozás), részben a korábbi időszakok teljesítménye okán viszonylag magas kockázati hajlandóságot mutattak.

Azonnal át is rajzolódtak a választható portfoliók teljesítménymutatói, hiszen míg a 2008-as évben a legkonzervatívabb "A" portfoliónk mentesíteni tudta magát a veszteségektől, a többi portfolió negatív hozamot ért el, s ez még 2009. első negyedévében is tovább folytatódott, majd 2009. második negyedévében a piacok fordulásának köszönhetően a veszteségek komoly hányada ledolgozásra kerülhetett:

Az ügyfelek magatartásából az derült ki, hogy nagyon alacsony a tudatosság a portfoliók megválasztásában, sokkal inkább a múltbéli hozamok, mintsem a preferált kockázati szint alapján választanak ügyfeleink portfoliót. Az elmúlt időszakban a legdrámaibb körülmény talán az volt, hogy a biztonságosnak vélt állampapír befektetésekhez is járul kockázat, ráadásul nem is akármekkora, hiszen a hazai állampapírpiaci indexek immár két esetben is mintegy 10%-os értékcsökkenést szenvedtek el.

Egy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás optimális befektetési kockázati szintje szempontjából kevésbé releváns a tag kora, hiszen épp az elmúlt időszak bizonyította be, hogy a tagság számottevő része nem nyugdíjelőtakarékosságként tekint erre a befektetési formára. Elszomorító, hogy alig néhány %-os - és remélhetőleg csak átmenetinek tekinthető - befektetési veszteség elegendő ok ahhoz, hogy az egyébként adómentességet élvező befektetésüket sokan a 36%-os adóteher és további 11%-os eho kötelezettséget is felvállalva építsék le. Ezt semmiképpen nem nevezhetjük racionális magatartásnak.

A pénztárak ügyfélkörének döntő hányadát képező aktív munkavállalói kör számára nemcsak a válságra való tekintettel, de a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerek előtt álló kihívások okán is időszerű kérdés a nyugdíjelvárásuk újragondolása, hiszen láthatóan a korábbiaknál többet kell megtakarítaniuk ahhoz, hogy életszínvonalukat nyugdíjas korukban is fenntarthassák. S itt nem hazai vonatkozásokról, hanem világviszonylatban látható tendenciákról van szó. Ezzel azt is mondjuk, hogy havi 1.000 Ft-os nagyságrendű nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság mellett hiú ábránd érdemi nyugdíjelőtakarékosságról beszélni.

A pénztári megtakarítások ebben a válságos időszakban semmivel sem teljesítettek rosszabbul, mint más befektetési formák - természetesen a befektetési kockázati szintjükkel megfeleltetve, sőt a portfoliók aktív menedzselésével enyhítették a válság okozta veszteségeket. A 2009. második és jelenleg tartó harmadik negyedévében bekövetkezett kedvező piaci hangulatváltás megteremtette az esélyét annak, hogy nyugodt körülmények között ki-ki saját kockázatviselő hajlandóságát a pénztári portfoliója vonatkozásában is újragondolhassa. A mögöttünk álló időszaknak reményeink szerint annyi pozitívuma mindenképpen lesz, hogy az ügyfélkörnek egy számottevő hányada befektetési tudatossága a korábbiaknál lényegesen magasabb szintre kerülhet.